opnieuw beginnen op instagram

Business | Opnieuw beginnen op Instagram. Kun je dan nog wel groeien?

december 1, 2022

Wat als je een nieuw account begint op Instagram, kun je dan nog wel groeien? En hoe pak je dat het beste aan? In dit artikel deel ik mijn visie daar op.

Opnieuw beginnen

Een tijdje geleden begonnen best wel wat Instagram accounts opnieuw. Ze verwijderden hun account en maakten een frisse start. Ondanks dat het soms verleidelijk is, heb ik het toch niet gedaan, ik heb zo lang gedaan over dit account opbouwen. Waarom het dan toch verleidelijk is? Als je net als ik een account hebt dat al jaren bestaat, raakt dat account vervuild. Je hebt volgers die niet meer actief zijn, wordt gevolgd door fake accounts én mensen spelen een volg en ontvolg spelletje. Al die inactieve volgers zijn niet goed voor je engagement, maar engagement was er ¨vroeger¨ helemaal niet. Als je dus nu opnieuw begint, kun je precies in de gaten houden wie je gaat volgen en ¨slechte volgers¨ meteen verwijderen.

Ik begon dus niet opnieuw, maar wat nou met die inactieve volgers?

Ik wil niet te veel mensen in één keer verwijderen, dan loop ik het risico dat Instagram me blokkeert. Twee keer per week ga ik mijn volgers langs. Ik type dan een willekeurige letter in en bekijk alle volgers die beginnen met die letter. Als ze langere tijd niet actief zijn geweest of er uit zien als een bot/spam account, verwijder ik ze. Als er nieuwe volgers bijkomen die ik niet tot mijn doelgroep reken, verwijder ik die meteen. Op deze manier hoop ik in verloop van tijd mijn account steeds wat meer op te schonen zodat ik alleen mensen overhoud die echt interesse hebben.

Wat als je wel opnieuw begint, kun je dan nog groeien?

Ja, dat kan. Het is stukken lastiger dan 10 jaar geleden maar niet onmogelijk. Door je structureel aan de volgende punten te houden, stimuleer je je groei. Let op, vooral consequent zijn en alles structureel volhouden levert de beste resultaten.

 • Denk na over wat je wilt uitstralen met je bio, je stories, je foto´s en je captions. Hou je aan die uitstraling.
 • Streef naar elke dag één wallpost maar laat kwaliteit voor kwantiteit gaan.
 • Begin schoon, volg alleen mensen die je oprecht interesseren en verwijder ook meteen volgers die niet in jouw lijst thuishoren.
 • Plaats dagelijks stories.
 • Gebruik de juiste hashtags. Kies hashtags die bij jouw accounts en foto passen en vermijd hele grote.
 • Plaats dagelijks oprechte likes en reacties bij je volgers, de mensen die je volgt en onbekende accounts.
 • Zorg voor eenheid in je feed, dat nodigt uit tot volgen.

Hoe voorkom je dat bots je gaan volgen?

Niet. Er zullen (voorlopig dan) altijd nep accounts blijven en bedrijven en programma´s die daar mee experimenteren. Je kan jezelf een hoop ellende besparen door geen gebruik te maken van apps om te zien wie je ontvolgt en dergelijke. Sowieso vind ik dat heel raar, je volgt iemand toch omdat je hem of haar leuk vindt? Waarom ontvolg je dan als die gene jou niet meer volgt? In mijn ogen heel erg zonde van je tijd om je daar mee bezig te houden. Laat mensen lekker ontvolgen als ze dat willen, als ze je niet interessant vinden, heb je er toch niks aan. Goed, terug naar de bots. Alle neppe en vage accounts volledig weren gaat dus niet maar je kunt het wel in de gaten houden. Controleer elke nieuwe volger direct en verwijder iedereen die niet in jouw straatje past.

Tot slot

Een ¨schoon¨ account zonder gekke volgers zorgt dus voor meer engagement en dat wil je want engagement trekt weer nieuwe (oprechte) volgers en bedrijven aan. Opnieuw beginnen vind ik zelf vrij heftig, zeker als je al 10 jaar bezig bent en er zo veel herinneringen op je account staan. Ik koos dus voor opschonen, daar voel ik me prettiger bij. Als je het lastig vindt om mensen te verwijderen omdat je je cijfers ziet slinken, realiseer je dan dat je mensen wilt die jou echt volgen, jouw foto´s leuk vinden en wellicht je producten kopen, aan alleen getallen heb je niks.

Verdien jij nog geen fulltime salaris met je blog maar wil je dat wel? Check dan mijn Boost je Blog cursus!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

7 Comments

 • Nina Simplynspecial

  Ik ben ook bezig met het opschonen van mijn volgers. Doe het beetje bij beetje. Nu ik zwanger ben word ik dagelijks meerdere keren gevolgd door baby webshops, de meeste verwijder ik ook. Sowieso webshops volgen je meestal toch vooral uit eigenbelang denk ik, haha. Dan maar minder volgers, maar hopelijk zie ik het dan wel terug in mijn engagement.

  mei 5, 2020 at 10:13 am Reply
  • Mira Ennen

   Ja precies, engagement is zo veel belangrijker!

   mei 5, 2020 at 1:33 pm Reply
 • ???? - ???? ????????

  Ik snap super goed dat je niet opnieuw wilde beginnen, maar je account opschonen. Ik ben daar zelf ook mee bezig, alleen vind ik het zo lastig inschatten welke volgers inactief zijn. Ik heb er ooit een app voor gebruikt en toen was ik meteen een week lang geblokkeerd – niet aan te raden haha. Dankjewel voor jouw tips voor groei, ga er -ondanks dat ik niet opnieuw wil beginnen – toch gebruik van maken 🙂

  mei 5, 2020 at 10:56 am Reply
  • Mira Ennen

   Ik kijk altijd wanneer hun laatste post is geweest en als dat heel lang geleden is ga ik er vanuit dat ze niet echt actief zijn. Natuurlijk posten sommige mensen niks maar kijken ze wel, meestal herken ik die namen dan wel van likes ofzo en anders mogen ze ook weg hihi!

   mei 5, 2020 at 1:32 pm Reply
 • Marloes

  Ik wist niet dat Instagram mensen blokkeert die veel mensen tegelijkertijd verwijderen! Een nieuw Instagramaccount beginnen heb ik nooit overwogen, maar ik kijk altijd wie mij is gaan volgen. Als ik het account niet ‘vertrouw’, verwijder ik de volger en vaak blokkeer ik deze dan ook. Verder kijk ik eens per maand in mijn volgers en verwijder ik inactieve volgers.

  mei 5, 2020 at 12:13 pm Reply
 • Simone

  Na het lezen van dit overweeg ik het misschien wel. Mijn instagramaccount van mijn bedrijf is echt vervuilt. Het lukt me gewoon niet mijn doelgroep aan te spreken. Super jammer. Misschien dat dit een oplossing is, maar eng vind ik het wel om helemaal opnieuw te moeten beginnen…

  mei 5, 2020 at 7:56 pm Reply
 • Tessa

  Dat is een goed idee, alle spook volgers verwijderen. Dat ga ik doen. Als ik een nieuwe volger krijg, check ik het profiel ook altijd.

  mei 6, 2020 at 10:15 am Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.