Als blogger is je website waarschijnlijk het grootste onderdeel van je online visitekaartje. In dit artikel vertel ik je waar een goede website (naar mijn mening) aan moet voldoen en welke zaken je beter achterwege kunt laten.
Het adres
Sites eindigend op bijvoorbeeld .blogspot.com of .wordpress.com zou ik absoluut achterwege laten, ondanks dat een domeinnaam geld kost. Ik vind zelf dat soort sites staan alsof je je blog niet serieus neemt en raad je absoluut aan om gewoon voor een domeinnaam te gaan. Ik betaal zelf nog geen €50 per jaar voor een domeinnaam en e-mailadres dus voor het geld hoef je ook niet te laten. Met alle respect overigens als je wel bewust voor zo´n domeinnaam kiest, meningen kunnen verschillen natuurlijk. Uiteraard is deze tip (en veel van de andere) vooral gericht op bloggers die de ambitie hebben om geld te gaan verdienen met hun site. Als je puur en alleen als hobby blogt vind ik het een totaal andere zaak.
De uitstraling
Rust is wat mij betreft het keyword en dat hoeft absoluut niet te betekenen dat je voor een saaie witte pagina moet gaan. Ik zie helaas nog heel veel blogs voorbij komen die meteen chaotisch ogen. Bijvoorbeeld door een rommelige layout, heel veel verschillende kleuren of allerlei lettertypes en WordArt toestanden. Denk ook aan je mobiele website, aangezien steeds meer mensen via hun telefoon blogs lezen. Wat ik zelf ook een afknapper vind zijn té veel advertenties, vaak automatisch geplaatst door AdSense. Ik kan me enorm storen aan blogs waar je onder elke alinea een advertentie te zien krijgt. Naast dat ik me er aan stoor snap ik het ook niet, AdSense levert bij de meeste bloggers zo weinig op, tenzij je tienduizenden bezoekers hebt, dat ik voor die paar tientjes per maand nooit mijn site zo zou verstoren.
Overzicht
Naast dat je optisch rust ¨moet¨ uitstralen vind ik onoverzichtelijkheid ook een enorme afknapper. Als ik op een site ben wil ik graag meteen dingen kunnen vinden. Zorg dat je bezoekers meteen zien wie jij bent en waar je over blogt. Ook de vindbaarheid van bijvoorbeeld je contactpagina moet echt goed zijn, zorg dat mensen niet minutenlang moeten zoeken.
Een goede host
Een goede host is ontzettend prettig. Je wilt dat je site snel laadt, goed bereikbaar is, veilig is én dat je iemand kunt benaderen bij eventuele storingen of problemen. Mijn host is WMedia en die raad ik enorm aan. Naast dat de pakketten betaalbaar zijn word je ook altijd goed en snel geholpen als je vragen hebt. In de jaren dat ik mijn blog heb, heb ik nog nooit een storing of andere netwerkproblemen gehad.
Overige tips
Investeer
Als je het geld hebt; investeer in het laten bouwen van je website. Dit hoeft niet per se duizenden euro´s te kosten en je weet zeker dat je een goed werkende en overzichtelijke site hebt. Mocht je hier niet in willen of kunnen investeren; zoek dan eens naar een mooi thema op bijvoorbeeld Themeforest. Ga in ieder geval nooit zelf lopen klooien want dat eindigt bij de meeste mensen (ook bij mij) toch erg rommelig. Je kunt natuurlijk ook een volledige website of webshop laten maken, dan ben je wel in één keer klaar.
Doe regelmatig een controlerondje
Bekijk de pagina´s van je website regelmatig en probeer kritisch te kijken door de ogen van een bezoeker. Controleer of linkjes nog werken en bedenk waar je zelf op zoekt bij andere websites.
Zorg dat je gevonden wordt
Maak ELKE pagina van je website SEO-proof. Hier merkt de lezer weinig van maar je gaat zo veel beter gevonden worden via Google. Voor WordPress kun je hier goed de Yoast plugin voor gebruiken. Als je via een ander platform blogt; lees dan eens dit artikel.
Wees toegankelijk
Zorg er voor dat mensen gewoon een bericht of reactie kunnen achter laten zonder hiervoor lid te moeten zijn van je website of 80 verkeersborden moeten aanklikken. Reageren wordt al weinig gedaan in de blogwereld en als je het dan ook nog eens ontoegankelijk maakt, zullen mensen het nog minder doen.
Wees persoonlijk
Natuurlijk hoef je niet je hele hebben en houden op internet te gooien maar een beetje persoonlijkheid werkt wel. Zorg dat mensen kunnen zien welke persoon er achter de website zit. Dit maakt je als blog aantrekkelijker en je zult eerder een band opbouwen met je lezers. Een goede band zorgt weer voor meer reacties, bezoekjes en eventueel mond-tot-mond reclame.
Hulp nodig?
Mocht je het zelf lastig vinden om je site kritisch te bekijken, dan kan ik je daar wellicht bij helpen. Ik kan door middel vaan digitaal Adviesgesprek kritisch kijken naar jouw pagina en een lijst met persoonlijke tips voor je samenstellen. Mocht je hier meer over willen weten, stuur me gerust een berichtje via de chat, het contactformulier of email.
Tot slot
Ik wil even heel duidelijk vermelden dat ik niemand voor de borst wil stoten met dit artikel. Bovenstaande zaken zijn dingen die ik fijn of juist minder fijn vind aan websites. Doe vooral met je website wat jij mooi vind en kijk kritisch naar de punten die jij belangrijk vind!