ebook maken

Business | Een e-book maken? Zo doe je dat in één week!

juni 14, 2022

Een ebook maken is een wens die ik van veel klanten en ondernemers hoor. Velen willen er aan beginnen maar stellen het uit omdat ze denken dat het extreem veel tijd kost. Een ebook maken kost zeker tijd maar wellicht een stuk minder dan je denkt. In dit artikel deel ik hoe je op een efficiënte manier een ebook kunt maken zonder tijd te verspillen

Waarom een ebook maken?

Je kan diverse redenen hebben om een ebook te maken maar het is wel handig om die reden voor jezelf duidelijk te hebben. Een duidelijk doel helpt je namelijk bij het schrijven en bij het maken van bepaalde keuzes. Ik heb mijn ebooks (inmiddels gratis!) geschreven omdat ik er graag geld mee wilde verdienen en omdat ik het leuk vond om mijn kennis te delen op die manier. Hoe tof is het om gewoon helemaal zelf twee ebooks gemaakt te hebben? Ik vind dat dus helemaal leuk en maak bij elke verkoop weer een vreugdedansje.

Kies je onderwerp

Idealiter kies je een onderwerp waar je veel vanaf weet en waarvan je denkt of weet dat mensen er graag over willen lezen. Door een onderwerp te kiezen waar je al veel over weet, bespaar je veel tijd op het opzoeken van informatie.

Vind je veel leuk en interessant maar is een keuze maken lastig? Als je een blog of website hebt is het handig om eens in je statistieken te duiken. Welke blogs of onderwerpen zijn het meest populair en kun je dat vertalen naar een ebook? Op deze manier kies je voor een onderwerp dat mensen sowieso graag willen lezen, anders was het niet zo populair op je site. Zorg er echter wel voor dat je toegevoegde waarde biedt in je ebook en dat het niet dezelfde informatie is die al gratis op je blog te lezen is.

Het onderwerp kiezen is geen activiteit die ik bewust ben gaan doen maar meer iets wat gewoon in me op is gekomen. Voor je onderwerp uitdenken en specificeren als je nog géén idee hebt, zou ik ongeveer één uur rekenen.

Kies je template

Bedenk hoe je je ebook vorm gaat geven en wat jij daarin belangrijk vindt. Word werkt snel maar is grafisch wat beperkter, designprogramma´s zijn zeer uitgebreid maar kosten wel meer tijd.  Ik heb voor mijn ebooks op Google gezocht naar een gratis template wat ik onder naamsvermelding mocht gebruiken. Ideaal en héél tijdbesparend.

Als je met een standaard template werkt, ben je ongeveer één uur bezig met de kleuren en de foto´s aanpassen naar je eigen smaak.

Begin met de inhoud

Beginnen is vaak de stap die het langst uitgesteld wordt. Beginnen met denken doen we wel maar écht beginnen met schrijven of stappen maken richting een ebook, blijven vaak uit. Begin gewoon, dan heb je de grootste drempel al gehad. Noteer eerst alle onderwerpen waarvan jij vindt dat ze sowieso in je ebook moeten komen. Deze onderwerpen deel je vervolgens op in hoofdstukken en paragrafen om meer inzicht te krijgen in de complete inhoud van je ebook. Bij het maken van mijn ebooks heb ik alle onderwerpen en sub onderwerpen uitgeknipt en zo geplakt en geschoven tot ik vond dat het een logisch geheel was. Dit vond ik fijner en overzichtelijker werken dan digitaal gaan zitten knippen en plakken.

Voor het bepalen van het geraamte van de inhoud en alles klaar maken voor het schrijven, reken ik ongeveer twee uur.

Vul het in

Nu je het frame van je ebook duidelijk hebt, kun je gaan beginnen met invullen. Schrijf bij alle hoofdstukken en onderwerpen alle informatie op die je weet. Herlezen, mooie opmaak en aanvullingen komen later wel. Denk er bij een ebook aan dat het kort maar krachtig dient te zijn voor de lezer, het is geen uitgebreid boek. Skip informatie die niet relevant is en kijk naar de echt essentiële dingen. Kortom; de kunst van het weglaten is hier zeker van toepassing.

Er vanuit gaande dat je ebook minimaal 20 pagina´s is en maximaal 100, ben je hier een uur of 4 mee bezig.

De puntjes op de i

Als je klaar bent met het opschrijven van alle informatie, is het tijd om te gaan perfectioneren. Maak je opmaak in orde, voeg foto´s toe, lees je teksten na en controleer je spelling. Als je helemaal tevreden bent, is het tijd om je ebook op te slaan als een PDF en aan de slag te gaan met verkopen. Een ebook verkopen en in de markt zetten is weer voer voor een nieuw artikel maar mocht je daar vragen over hebben, stel ze me gerust.

Dit was voor mij de langste activiteit. Met alles netjes maken en de teksten meerdere malen nalezen, was ik met ebooks van ongeveer 50 pagina´s zo´n 6 uur bezig.

Tot slot

En voor de mensen die nu denken: “dat is toch geen hele week aan uren”. Dat klopt. Mijn planning is gebaseerd op een e-book maken naast je normale werkzaamheden of afspraken. Uiteraard kun je je er vol op storten en alles er in no time doorheen knallen. Ik denk echter dat met dit soort creatieve dingen rusttijd ook belangrijk is. Door even afstand te nemen, kun je vaak later met een frisse blik en hernieuwde energie weer aan de slag. Voel je niet rot als jij wel een half jaar of misschien wel langer nodig hebt voor je ebook. Iedereen doet dingen op zijn eigen manier. Ik ben een makkelijker schrijver en dit artikel is gebaseerd op het maken van mijn eigen ebooks. Het is bedoelt als tip, niet om je te veroordelen als je het op een andere manier doet. Doe je wat langer over dingen? Wees niet te streng voor jezelf maar kijk wel kritisch naar hoe je je tijd gebruikt. Ik krijg van mijn klanten vaak terug dat ze veel tijd besteden aan zaken die achteraf niet nodig of helpend zijn. Daar wil ik je met artikel voor behoeden. Wil je een ebook schrijven maar heb je geen zin/tijd of wil je begeleiding tijdens het schrijven van je ebook? Stuur een mailtje naar info@miratells.nl voor de opties.

Wil je mijn gratis e-book vol ondernemerstips ontvangen? Dat kan via deze link.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

2 Comments

 • Anne

  Haha, ik heb een ebook geschreven, over online muziekles geven. Mijn hemel, wat een week was dat! Maar, ik ben er nog steeds hartstikke trots op 🥰

  juni 23, 2021 at 10:58 pm Reply
 • Mitchel

  Wat een fijne blog met handige tips. Ik krijg meteen zin om een e-book te maken, want ideeën heb ik al. Ik ga eerst even met wat oude ideeën aan de slag.

  juni 14, 2022 at 4:30 pm Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.