blog starten

Business | Redenen om geen blog te starten

juli 27, 2022

In dit artikel deel ik een aantal redenen waarom een blog starten een slecht idee is. Niet dus. Ik vind een blog starten juist een heel goed idee en in dit artikel ga ik je aan de hand van de meest gehoorde bezwaren overtuigen waarom er ook nog ruimte is voor jouw blog.

Waarom zou je een blog starten?

Er zijn verschillende redenen om een blog te starten. Je kunt mensen inspireren, het is een leuke hobby, een fijne uitlaatklep en je kunt er (op de lange termijn) geld mee verdienen. Ik denk dat de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is ¨waarom wil ik een blog starten?¨. Als je bijvoorbeeld snel een fulltime salaris wilt gaan verdienen met je blog, kan ik je nu al vertellen dat dat 9 van de 10 mensen in de eerste jaren niet lukt. Geld willen verdienen is in mijn ogen absoluut geen verkeerde reden om te starten, als je het ook leuk vindt om te gaan beginnen. Een succesvolle blog starten kost veel toewijding, doorzettingsvermogen en tijd en dat red je niet als je er geen reet aan vindt.

Bezwaren

Ik heb het geluk om veel mensen te mogen helpen met het opstarten of uitbreiden van hun online onderneming. Ik krijg dan vaak te horen dat mensen willen bloggen maar het toch niet doen. De meest gehoorde bezwaren zet ik hier onder op een rijtje. Ik begrijp waar ze vandaan komen en er zit zeker een kern van waarheid in maar ik denk niet dat je je moet laten tegen houden als bloggen iets is wat jij leuk vindt.

Er zijn al zo veel blogs

Dat klopt maar er is maar één jij. Als je jezelf bent, doet wat bij jou past en je focust op je eigen ding, kan je blog er zeker uit springen. Hiervoor hoeft je onderwerp niet eens heel uniek te zijn, zolang je maar dicht bij jezelf blijft en focust op kwaliteit. Zorg dat je artikelen goed zijn, dat je website er netjes uitziet en dat je je blog bloedserieus neemt. Als je altijd probeert om meer te doen dan anderen, bereik je ook meer. Dat betekent absoluut niet dat je nachten door moet halen en al je vrije tijd in moet leveren, dat betekent wel dat je er qua inzet 300% voor moet gaan (ook als het even niet leuk is) en alle toewijding moet geven die je in je hebt, dan heb je een streepje voor. De meeste mensen houden die toewijding maar tijdelijk vol, als jij zorgt dat je het zo inricht dat je het wel langer volhoudt dan al die anderen, heb je de juiste mentaliteit en steek je boven het maaiveld uit.

Let wel; bovenstaand advies is vooral gericht op mensen die van hun blog een succes willen maken. Als jij puur en alleen als hobby wilt bloggen, is dat helemaal prima maar zul je er waarschijnlijk op een totaal andere manier instaan en er ook anders mee omgaan. Als dat je doel is, is mijn advies dan ook; hou je bezig met wat je zo leuk vindt aan je hobby, de rest is onbelangrijk.

Bloggen is moeilijk

Ik vind bloggen persoonlijk niet moeilijk. Door veel te schrijven leer je snel en er zijn online (onder andere op mijn blog) talloze tips te vinden die je kunnen helpen bij het opzetten en verbeteren van je blog. Ik ben van mening dat je (bijna) alles kunt leren en bloggen is geen hogere wiskunde. Natuurlijk vergt het kennis en ervaring maar ik denk dat het voor vrijwel niemand te moeilijk is, juist omdat er zo veel vormen zijn om het volledig op je eigen manier te doen.

Een website maken vind ik persoonlijk wel moeilijk, zeker als je niet tevreden bent met een standaard template. Echter zijn veel mensen dit met me oneens én is er ook voldoende keuze qua gratis en standaard templates, het wordt echter wat ingewikkelder als je allerlei custom opties wilt.

Bloggen kost veel geld

Dat valt gelukkig enorm mee. Een website maken hoeft geen geld te kosten, hosting kost dat wel. Ik ben van mening dat een eigen domeinnaam altijd de beste keus is en betaal hier bij mijn host nog geen €50 per jaar voor, inclusief e-mailadres. Uiteraard kun je je kosten met van alles uitbreiden, maar in de basis is die hosting en dat domein in mijn ogen het enige wat echt essentieel is.

Niemand zit op mij te wachten

Als iedereen die dit dacht ook niet begonnen was, waren er héél weinig blogs. Mensen vinden het nou eenmaal leuk om in de belevingswereld van iemand anders te duiken en verhalen te lezen. Ik geloof ook echt dat wanneer je denkt dat er niemand op jou zit te wachten, je dat ook uitstraalt. Start je blog in eerste instantie voor jezelf en voor jou doelen, het is totaal onbelangrijk wat iemand anders daar van vindt. Als je blogt als hobby, doe je het sowieso voor je zelf. Als je doel geld verdienen en/of veel mensen bereiken is, is het natuurlijk wel handig om te meten wat wel en niet werkt. Doe meer van wat werkt maar onthou dat het je artikelen altijd ten goede komt als ze met plezier geschreven hebt en dat ¨leuk vinden wat je doet¨ belangrijker is dan de rest.

Ik ben geen expert

Je kunt niet alleen bloggen als je ergens expert in bent of heel veel weet, zolang je maar eerlijk bent. Toen ik begon met bloggen over ondernemen, deelde ik vooral mijn proces, mijn leerervaringen en hoe ik dingen uitzocht. Inmiddels durf ik mezelf een expert te noemen maar dat heb ik nooit genoemd, voordat ik daar zelf ook in geloofde. Het maakt niet uit als je dingen niet weet, zolang je maar eerlijk bent over hoe en wat. Wil je bijvoorbeeld ondernemen maar moet je alles nog leren? Schrijf daar over. Schrijf waar je tegenaan loopt, welke vragen je nog hebt en hoe je proces gaat. Er zijn geen regels rondom bloggen, je mag schrijven wat je wilt en je hoeft helemaal nergens verstand van te hebben.

Ik ben bang voor negatieve reacties

Dat snap ik, die zijn ook niet leuk. Alleen heb je uitsluitend invloed op jezelf en niet op hoe iemand anders jou vanuit zijn eigen gedachtegang ziet. Als iemand jouw positief bedoelde blog door hun eigen perspectief negatief ziet, ligt dat niet aan jou. Negatieve reacties ga je sowieso krijgen maar jij vindt zelf ook niet iedereen leuk. Sommige mensen hebben nou eenmaal de behoefte om hun mening heel erg te ventileren, ook als die negatief is. Leg het naast je neer en probeer je er zo min mogelijk van aan te trekken. Dat is lastig, dat vind ik zelf ook nog steeds. Er rationeel mee om proberen te gaan, helpt echter wel enorm.

Tot slot

Een blog starten is vooral ontzettend leuk. Het is veel breder dan veel mensen denken en je leert ontzettend veel tijdens het proces. Ik vind, na al die jaren, bloggen nog steeds een fijne uitlaatklep en lees graag blogs van anderen. Laat je niet tegenhouden door bezwaren en begin gewoon, bloggen is echt iets wat je al doende leert. Focus je op wat jij wilt, wat jij belangrijk vindt en op waar jij van geniet. Dat is belangrijker dan alle andere dingen.

Wil jij meer leren over bloggen en meer geld verdienen met je blog? Check dan mijn Boost je Blog training!

Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.