blog tips

Business | 50 snelle blogtips voor (startende) bloggers

juni 24, 2019

Veruit de meest gestelde vraag op al mijn kanalen is: “Mira, heb je blog tips voor mij”. Nou bied ik in mijn diensten gepersonaliseerde blog tips aan, hier onder vindt je echter een lijstje met 50 algemene blog tips.

 

 1. Maak een goede eerste indruk met je website en investeer. Laat een website bouwen of koop een mooi thema op bijvoorbeeld Creative Market.
 2. Bedenk een neutrale blognaam. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld wel beauty in je naam te verwerken, echter moet je dan wel zeker weten dat je dat een leuk onderwerp blijft vinden. Bedenk ook of je misschien later nog in het Engels wilt gaan schrijven bij het bedenken van je naam.
 3. Maak een leuk logo of laat er één maken via bijvoorbeeld Creative Market.
 4. Maak gebruik van WordPress en skip andere platformen, hier ga je geen spijt van krijgen.
 5. Realiseer je dat een kleine financiële investering je écht vooruit gaat helpen. Denk aan een paar tientjes tot honderd euro voor een domeinnaam, een logo en een e-mailadres. Sidenote: realiseer je wel dat je voor dit bedrag meestal geen op maat geïllustreerd of ontworpen logo hebt, maar eerder terecht kunt bij sites als Etsy en Creative Market.
 6. Werk vooruit. Zet je site pas online als er een aantal artikelen zijn om te lezen.
 7. Verwacht niet meteen te veel. Een succesvolle blog opbouwen kost tijd.
 8. Wil ook niet meteen te veel. Begin niet op hetzelfde moment met een blog, Youtube kanaal, merchandise en een nieuwsbrief. Doe alles stapje voor stapje en voeg wat toe als je huidige bezigheden goed gaan.
 9. Wat mij betreft kan een blog niet meer zonder social media. Zie social media als een visitekaartje en zorgt voor een uitstraling die bij jou en je blog past.
 10. Probeer niemand na te doen maar doe wat jij oprecht leuk vindt.
 11. Voor foto´s bewerken ben ik groot fan van PicMonkey, deze site is helaas niet (meer) gratis. Ik vind het echter wel de investering waard.
 12. Meld je aan bij LinkPizza. Hier kun je op een toegankelijke en makkelijke manier wat gaan verdienen met onder andere affiliate links.
 13. Maak een back-up van je site, artikelen en foto´s.
 14. Plan! Zeker als je naast je blog werk of school hebt, is plannen essentieel. Doe je dit niet dan staat er voor dat je het weet een maand niks online en dat is zonde.
 15. Zorg dat je website AVG-proof is.
 16. Sluit je aan bij Facebookgroepen voor bloggers. Hier kun je je artikelen promoten, vragen stellen of kletsen met anderen.
 17. Blijf je blog continu verbeteren. Controleer foto´s, pagina´s en artikelen.
 18. Blijf altijd beleefd en liever nog vriendelijk. Als je vriendelijk bent tegen je lezers en bedrijven, zal dit je achterban en je zakelijke netwerk ten goede komen. En ja, je kunt ook zakelijk en vriendelijk tegelijk zijn.
 19. Probeer altijd te reageren op reacties. Ook al vind je het misschien een domme vraag, beantwoord ´m toch.
 20. Een goede hosting is echt heel fijn. Ik zit zelf bij WMedia en heb nog net geen fanclub opgericht. Ik heb nooit problemen met mijn site en bij vragen wordt je snel geholpen.
 21. Als je er de tijd voor hebt; lees een artikel dan een aantal dagen na het schrijven nog eens terug. Zo kijk je er met andere ogen naar en kun je er een nóg beter artikel van maken.
 22. Voeg persoonlijkheid toe aan je blog. Mensen blijven eerder hangen als ze niet het idee hebben dat ze op een bedrijfssite zijn.
 23. Zorg voor scherpe en goed belichte foto´s. Vind je dat te lastig? Gebruik dan stockfoto´s.
 24. Lees je artikelen meerdere keren na op spelfouten. Soms doe ik het drie keer en zitten er nog fouten in, maar skip een goede controle in ieder geval nooit.
 25. Mail niet met 3 bezoekers per dag meteen allerlei bedrijven en pr-bureaus.
 26. Hou je vanaf het begin bezig met SEO en pas dit toe op elk artikel. Als je dit later allemaal moet gaan bijwerken, ben je héél veel tijd kwijt.
 27. Kijk naar anderen en schrijf op wat je wel en niet aanspreekt aan hun blog. Kopieer nooit iets.
 28. Werk ook oude artikelen af en toe eens bij; denk aan lay-out, zinsopbouw en verkoopinformatie.
 29. Laat zowel interne als externe links altijd in een nieuw tabblad openen.
 30. Wees kort maar krachtig en leer irrelevante informatie te skippen. Drie alinea´s over één ingrediënt van een crème zal weinig mensen aanspreken.
 31. Zorg ook voor een goede mobiele website.
 32. Deel je artikelen in in categorieën. Zo kunnen lezers makkelijk de onderwerpen waar ze in geïnteresseerd zijn terugvinden.
 33. Hou je aan je blogplanning. Als je tegen je lezers zegt dat er elke dag iets online komt, probeer je daar dan ook 90% van de tijd aan te houden. Lukt dat niet, pas dan je openbare planning aan.
 34. Upload niet te grote afbeeldingen, hier wordt je website sloom van.
 35. Zorg dat je artikelen minimaal 300 woorden bevatten, idealiter zijn het er zelfs meer dan 900.
 36. Wees niet bang om te falen. Je kunt beter iets proberen wat ¨mislukt¨ en er van leren, dan altijd in je comfortzone blijven.
 37. Realiseer je dat het gros van de bloggers alles zelf uitgezocht heeft en dat jij dat ook kunt. Google is je beste vriend.
 38. Eindig je artikel met een vraag of een andere call-to-action.
 39. Als je geld wilt gaan verdienen met je blog, stel je dan zakelijk op. Het is echt niet erg om bedrijven nee te verkopen als ze een telefoonhoesjesreview willen in ruil voor een paperclip.
 40. Maak gebruik van Google Analytics. Zo kun je onder andere goed kijken hoe veel bezoekers je hebt, waar ze vandaan komen en hoe oud ze zijn.
 41. Deel ook je oudere artikelen (na een update) eens via social media.
 42. Realiseer je dat je kritiek gaat krijgen. Hoe je daar mee om kunt gaan, beschrijf ik in dit artikel.
 43. Geef je lezers af en toe wat. Zo kun je bij mij gratis een factuur en een kwitantie downloaden.
 44. Probeer je artikel (tenzij het een lijst is) op te delen in alinea´s. Dat geeft overzicht en leest makkelijker.
 45. Over geven gesproken, lezers zijn dol op winacties! Mijn tip voor een winactie; laat mensen geen 10 stappen doen, 6 vrienden taggen en een bericht delen zodat ze één lippenstift kunnen winnen.
 46. Probeer in contact te komen met andere bloggers. Leuk om over je blog te kletsen en wellicht krijg je er een nieuwe volger bij.
 47. Skip miertje_12@hotmail.com maar zorg voor een professioneel e-mailadres dat bij je blog past.
 48. Zorg voor een duidelijke contactpagina, waar mensen snel kunnen zien hoe jij te bereiken bent.
 49. Blijf plezier houden in het bloggen. Als je merkt dat je motivatie wegzakt. Kijk dan of iets kunt veranderen of iets nieuws kunt proberen, ook een paar dagen afstand doet wonderen.
 50. Tot slot; vraag vrienden of bekenden eens om eerlijke feedback over je blog. Feedback is enorm waardevol en je kunt zo veel leren van iemand die anders naar jouw blog en artikelen kijkt dan jijzelf.

Hopelijk heb je iets aan deze blog tips! Wil je nog meer tips en jouw blog een boost geven? Neem dan een kijkje bij mijn online Boost je Blog cursus!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

6 Comments

 • Bettie

  Ik heb nog een extra tip: gebruik canva! Dat is echt heel fijn om alle blog foto’s mooi te maken. Ook ideaal om voor social media posts te maken.

  Bettie
  http://www.thewildflowerhippie.com

  juni 24, 2019 at 8:42 am Reply
  • Mira Ennen

   Jaaaa hele leuke tip, thanks! Canva gebruik ik zelf ook veel, zo veel leuke mogelijkheden he!

   juni 24, 2019 at 12:21 pm Reply
 • Zwikker

  Bij punt 5 blijf ik even hangen als professioneel ontwerper: 100 euro voor een logo én domeinnaam (mailadres even weggelaten want dat hoort gewoon bij het domeinpakket) is niet echt realistisch. Een domeinnaam met genoeg ruimte en garantie op bereikbaarheid kost al gauw 30 euro in het jaar, dan houd je dus 70 euro over voor een logo. Als je dan een op maat gemaakt logo verwacht en niet een 13 in een dozijn, moet je je voorbereiden op teleurstelling ben ik bang…

  juni 26, 2019 at 8:07 am Reply
  • Mira Ennen

   Dankjewel voor je reactie! Ik ben het helemaal met je eens, heb zelf mijn logo ook op maat laten illustreren. Dit artikel is alleen voornamelijk gericht op startende bloggers die ik graag wil laten zien dat je niet per se honderden euro’s hoeft uit te geven en bij Creative Market bv best wat keus hebt! Ik ga deze nuance wel even aanbrengen in het artikel want misleiden is natuurlijk niet de bedoeling!

   juni 26, 2019 at 8:26 am Reply
   • Zwikker

    ???
    Wat een toffe en sterke reactie! Dank je wel voor de aanpassing. Je genoemde opties voor minder geld zijn inderdaad prima voor beginnende bloggers .

    juli 3, 2019 at 10:05 pm Reply
    • Mira Ennen

     Jij bedankt voor je fijne feedback!

     juli 3, 2019 at 10:18 pm Reply

  Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.