zelf kombucha maken

Lifestyle | Zelf kombucha maken met deze betaalbare set

januari 17, 2022

Op Instagram deelde ik onlangs dat ik was begonnen met het zelf maken van kombucha. Ik kreeg zo veel vragen en enthousiaste reacties dat ik ook graag een artikel wilde schrijven. Zelf kombucha maken is ontzettend makkelijk en ik neem je mee in het proces. Het was voor mij de eerste keer dus ik ben zeker geen expert maar ik heb zojuist mijn eerste glas geproefd en ik kan alvast verklappen dat ‘ie heerlijk was.

Wat is kombucha?

Kombucha is een drankje op basis van gefermenteerde thee. Het fermenteert door bacteriën en gist culturen die ontstaan als je de ‘scoby’ “voert”. De scoby zorgt ervoor dat de suiker in de thee gaat fermenteren. Het is een soort zwam wat er uit ziet als een dik vlies en deed mij denken aan een plak lijm. Wellicht klinkt dit allemaal niet heel aantrekkelijk maar geloof me; kombucha is heel erg lekker en ook nog eens gezond. Hoe het smaakt is eigenlijk niet uit te leggen, ik vind het met niks te vergelijken. Het is fris maar ook zuur, het heeft prik en de smaak vind ik persoonlijk apart maar wel toegankelijk.

Waarom kombucha?

Kombucha heeft vele gezondheidsvoordelen (Google maar eens) maar de voornaamste is (voor mij) de probiotica. Ik heb veel problemen met mijn darmen en heb gelukkig baat bij probiotica. Ik drink dan ook regelmatig kombucha om mijn buik te kalmeren. Het is geen wetenschappelijk bewezen iets en ook geen wondermiddel. Het is een lekker drankje met voordelen voor je gezondheid en ik merk dat het voor mij werkt.

Omdat kombucha bestaat uit schimmels en bacteriën, kan het in zeldzame gevallen allergische reacties opwekken. Ik ben geen arts en kan je hierin niet adviseren. Twijfel je of zelfgemaakte kombucha wel geschikt voor je is? Overleg dit dat altijd met een medisch specialist. Ik heb nog nooit gehoord dat iemand er last van kreeg maar better safe than sorry en dan heb ik het in elk geval gemeld. Hou je sowieso altijd aan de instructies die je bij je set krijgt, dan kan er weinig misgaan.

Waarom zelf maken?

Kombucha is altijd goed voor je maar net zoals met veel gezonde dingen, werkt het het beste als je het regelmatig drinkt. Voor mijn buik vind ik het fijn om dagelijks een glaasje te drinken en zelf maken is aanzienlijk goedkoper dan het kopen. Daarnaast vind ik het leuk om het zelf te maken en te experimenteren met de perfecte smaak. Je kunt zelf invloed uitoefenen op de smaak met natuurlijk de ingrediënten maar ook door hoelang je het laat fermenteren. Als je het langer laat staan wordt het wat zuurder, als het korter staat zoeter. Ik begon zelf met 9 dagen en vond dat lekker maar uiteindelijk toch wat te zoet, de volgende brouw ga ik voor 10 dagen.

Welke set is goed?

Op internet vind je talloze sets om je eigen kombucha te maken, de één nog mooier en duurder dan de ander. Ik ontdekte zelf een hele betaalbare set van een kleine ondernemer via bol.com. Ik support sowieso graag kleine ondernemers maar deze set was ook nog eens goedkoper dan andere én de reviews waren goed. Deze set heeft geen fancy branded verpakking en daar betaal je dan ook niet voor. Wat mij betreft geen enkel probleem, ik betaal liever voor goed spul dan voor een mooi geprinte doos die toch naar het oud papier gaat. Ik raad mijn set dan ook zeker aan en heb er niks negatiefs over te zeggen.

Ik vond de set erg compleet maar heb zelf nog wel glazen flessen aangeschaft om de kombucha in te bewaren. Wellicht heb je deze zelf in huis, dan is het niet nodig. Anders raad ik je aan om ze meteen te kopen nadat je je set hebt besteld, dan hoef je straks niet te wachten om aan de slag te gaan.

 

Hoe maak je dat dan?

In een kant en klare set krijg je doorgaans instructies die ik hier niet volledig uit ga typen. Bij mijn set waren de instructies erg duidelijk en riep niks vragen op. In de basis ga je thee maken en deze in een pot met de scoby stoppen. Dit laat je een kleine twee weken staan, tot het gefermenteerd is. Dan heb je kombucha. Het is een erg makkelijk proces dat zelfs voor de meest klunzige en ongeduldige keukenprinses goed uit te voeren is.

Tot slot

Ik ben enorm blij met mijn set en kijk alweer uit naar mijn glas kombucha morgen. De komende tijd ga ik lekker experimenteren met de smaak en hou ik je op de hoogte via mijn Instagram account, daar vind je ook een “Kombucha” highlight met het hele proces. Wil je eerst een keer kombucha proberen voor je zelf aan de slag gaat? Bij elke supermarkt zijn blikjes te vinden, gewoon tussen het frisdrank. Nogmaals, ik ben geen voedingsexpert of specialist. Dit artikel heb ik geschreven omdat ik erg enthousiast ben over mijn set en dit graag met anderen wil delen. Ik probeer je altijd zo duidelijk mogelijk te informeren vanuit mijn eigen ervaring en onderzoek maar kan daarin fouten maken. Volg altijd de geleverde instructies bij een set en raadpleeg je huisarts als je ergens over twijfelt.

PS. Als de set op dit moment niet leverbaar is, kun je je mail achterlaten bij het product. Je krijgt dan vanzelf bericht zodra deze weer beschikbaar is.

Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.