rijbewijs

Lifestyle | Waarom ik nog steeds geen rijbewijs heb

mei 12, 2020

Veel mensen kijken verbaasd als ze horen dat ik op mijn 29e geen rijbewijs heb. In dit artikel vertel ik je wat meer over mijn ervaring met rijlessen en het niet hebben van een rijbewijs.

Toen ik 18 werd

Ik ben grotendeels opgegroeid zonder auto. We hadden wel een auto thuis maar die was altijd met mijn vader mee naar werk en mijn moeder reed eigenlijk nooit. Ook waren wij niet zo´n gezin waarbij er al maanden voor de 18e verjaardag werd gesproken over een rijbewijs. Het was misschien iets minder een big deal bij ons dan bij andere mensen. Loes en ik werden natuurlijk ook tegelijk 18 dus ik kan me voorstellen dat ouders dan niet staan te springen om twee rijbewijzen te financieren.

Ik en rijlessen

Volgens mij ging ik rijlessen nemen rond mijn 20e. Ik ben heel chaotisch en vond vooral het opletten moeilijk, het besturen ging wel maar alles tegelijk was niet mijn ding. Ik had een hele aardige rij-instructeur maar wel een vrij ongeduldige. Hij kon erg ongeduldig reageren als ik voor de 100e keer dezelfde fout maakte en dat maakte me eigenlijk alleen maar meer zenuwachtig met als gevolg nog meer fouten. Ik haalde mijn theorie maar na zo´n 30 lessen was ik nog niet in de buurt van een tussentijdse toets en had ik elke keer buikpijn de dag voor rijles. Ik besloot dus te stoppen omdat het me de stress niet waard was. In de toekomst wilde ik wel op zoek gaan naar de geduldigste rij-instructeur ter wereld en een nieuwe poging wagen.

Waarom nog geen nieuwe poging?

Inmiddels ben ik 29 en is die tweede poging er nooit van gekomen. Natuurlijk speelt geld een rol, ik ging studeren en rijlessen kosten nou eenmaal veel geld. Ook heb ik een rijbewijs nooit gemist, ik was gewend om alles met de trein te doen en als we nu ergens heen gaan, rijdt Steven. Toch wil ik inmiddels mijn rijbewijs wel halen. Het lijkt me heerlijk om niet meer afhankelijk te zijn (nu het OV met mijn gezondheid niet lukt) en Steven vind het ook wel eens lekker om niet altijd te hoeven rijden. Helaas slik ik al een paar jaar medicatie waarmee je niet mag rijden, rijlessen zijn dus momenteel geen optie. Als ik weer mag rijden, en uiteraard als mijn gezondheid het toelaat, ga ik denk ik voor een snelcursus waarin je elke dag rijles hebt. Wie weet dat dat beter bij me past.

Jij en rijlessen

Heb jij nog geen rijbewijs maar wil je wel graag gaan lessen? Bij NXXT kun je gratis een proefles aanvragen. Ze hebben verschillende rijscholen door het hele land en instructeurs worden streng geselecteerd en bijgeschoold. Laat je vooral niet afschrikken door mijn verhaal want vrijwel iedereen zegt dat rijlessen ontzettend leuk is. Voor mij was het gewoon niet het juiste moment en de juiste plek maar wie weet kar ik over een paar jaar heel Nederland door!

Wat is jouw ervaring met rijlessen?

*Dit artikel betreft een samenwerking.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

5 Comments

 • Lieke van Veen

  Ik ben nu 26 en ook bezig met mijn rijlessen. Het lukt totaal niet omdat ik ook best een ongeduldige instructeur heb. Hij hamert er al heel lang op om toch maar automaat te gaan rijden, omdat het niet zo goed gaat met schakelen. Ik ben nog steeds aan het twijfelen wat ik wil gaan doen, omdat mijn vriend een schakel auto heeft en we niet echt direct geld hebben om een automaat te kopen.

  mei 12, 2020 at 1:27 pm Reply
 • Wies | Nature of Happiness

  Ah ik snap het best hoor! Toevallig heb ik op mijn 19e mijn rijbewijs gehaald (ben nu bijna 24), maar anders was het er waarschijnlijk ook nog niet van gekomen!

  mei 12, 2020 at 4:20 pm Reply
 • Amy

  Ik ben inmiddels 27 en heb ook nog steeds geen rijbewijs. Ik zit ook met het probleem dat ik veel medicatie moet nemen waarmee ik niet mag autorijden. Doordat ik deze medicatie waarschijnlijk nog lang (of voor altijd) zal moeten nemen zit het er niet meteen in dat ik rijlessen ga kunnen volgen. Jammer, maar niet het einde van de wereld!

  mei 12, 2020 at 8:33 pm Reply
 • Lisa

  Zelf ben ik nu net 20 geworden en heb ik pasgeleden mijn 1e rijles gehad. Ik was ontzettend bang en super zenuwachtig. Maar uiteindelijk mocht ik rijden en toen ging het eigenlijk wel goed. Gelukkig kijk ik nu ook niet meer op tegen de volgende haha 😉

  juni 12, 2020 at 11:50 am Reply
  • Mira Ennen

   Ja vooral die eerste is zo spannend, succes met lessen, hopelijk mag je snel afrijden!

   juni 15, 2020 at 9:48 am Reply

  Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.