home make-over

Blog | De grote home make-over

augustus 17, 2021

De laatste maanden zijn we hier in huis flink aan het klussen en er moet nog een hele hoop gebeuren. In dit artikel neem ik je mee langs alles waar we momenteel mee bezig zijn.

Hebben jullie een nieuw huis?

Veel mensen vragen, naar aanleiding van de gedeelde klusweekenden op Instagram, of we verhuisd zijn maar dat is niet zo. Een jaar of 6 geleden trokken we in dit huis en moest het volledig gerenoveerd worden. Er was 60 jaar lang niks aan gedaan, altijd binnen gerookt en we moest alles strippen en opnieuw aankleden. Steven en ik zijn beide jong uit huis gegaan, ik studeerde nog en we hadden heel weinig spaargeld. We hadden genoeg om het huis leefbaar te maken maar alles precies zo maken als we wilden, kon toen niet. Helemaal niet erg, het was al lang fijn om zo’n heerlijk huis met een grote tuin te kunnen betreden. Inmiddels werken we allebei al wat jaartjes fulltime en zijn we toe aan wat nieuwe renovaties. De mega budget keuzes die we jaren geleden moesten maken zijn inmiddels veelal aan vernieuwing toe en we hebben de afgelopen jaren gespaard om het huis nu wat meer naar onze wens te gaan maken. Kortom; niet verhuisd maar straks wel een oud huis in een nieuw jasje!

De vloer

Beneden hebben we laminaat, boven vloerbedekking. Beneden wil ik qua smaak wel wat anders maar het is nog in prima staat dus dat plan is iets voor op de langere termijn. Boven hebben we destijds een vloerbedekking gelegd en die is enorm aan vervanging toe. Ik ben al geen fan van vloerbedekking qua hygiëne met twee katten maar die van ons is echt niet meer mooi en draagt absoluut niet bij aan een sfeervol huis. We gaan dus laminaat kopen in een neutrale warme tint om zo de gehele bovenverdieping wat meer sfeer te geven. Het voordeel van laminaat is dat het super eenvoudig schoon te maken is. Daarnaast raakt het niet snel beschadigd en kan het tegen water en licht. Wat wij ook fijn is dat je laminaat zelf kunt leggen wat weer scheelt in de portemonnee. 

De bijkeuken

De bijkeuken wilden we al een aantal jaar opknappen; hij is kaal, verzakt, heeft vochtplekken en is geen leuke aanvulling op de keuken. Echter kost het zó veel geld om zo’n klein hok te renoveren (het dak moet ook vernieuwd) en dat geef je dan toch eerder uit aan een ruimte waarin je meer leeft dan zo’n bijgebouw. Inmiddels hebben we de wanden gestript en liggen er mooie nieuwe tegels, dat maakt al een hoop verschil. Er komen nog nieuwe muren, alles wordt (door ons) geschilderd en er komt een nieuw dak met een lichtkoepel. Die lichtkoepel stond bij mij erg hoog op het lijstje. De keuken, die logischerwijs aan de bijkeuken zit, is altijd heel donker en omdat ik ook graag een nieuwe keuken wil, leek wat extra licht me een hele goede toevoeging.

De slaapkamer

De slaapkamer heeft inmiddels al een flinke make-over gekregen maar er is nog een hoop te doen. Er komt dus nieuw laminaat, alles is opnieuw geschuurd en geschilderd, de inbouwkasten hebben nieuw ijzerwerk en nieuwe planken, we hebben nieuwe vensterbanken, het plafond is opgefrist en er hangt een nieuwe lamp. Op dit moment moeten we nog wat schilderwerk afmaken, overgordijnen ophangen, het laminaat leggen én een nieuw bed uitzoeken. Als die basis af is, ga ik gezellig decoreren en is dit vermoedelijk de eerste ruimte die helemaal af gaat zijn.

De WC

De WC is een doorn in mijn oog. Hij is oud, heeft blauwe tegels en sinds deze week zit er ook een scheur in de WC-pot. Hoog tijd voor een opfrisser dus en dit is een klusje die we wel gaan laten doen want er zijn grenzen aan onze handigheid. De WC krijgt een inbouwreservoir, er komen nieuwe tegels en een gezellig gouden behang met kraanvogels. Ik ben redelijk neutraal qua inrichting (Steven laat me vooral mijn gang gaan en gaat zelden de discussie aan) maar qua WC vind ik het leuk om wat meer uit te pakken.

Voor de langere termijn

Keuken

We kochten ons huis destijds van de woningbouw en er zit zo’n mega standaard keuken in het huis. Niks mis mee maar iets naar onze eigen smaak zou leuk zijn. Het voordeel van zo’n kleine keuken in een standaardmaat is wel weer dat een nieuwe best betaalbaar is en we zijn dan ook volop aan het oriënteren op wat we mooi vinden.

Gordijnen

Toen we dit huis betrokken, kozen we lichtgrijze gordijnen. Gedurende de jaren werd onze inrichting een stuk warmer met veel beige en neutrale tinten en nu vind ik het grijs niet meer mooi staan bij de rest. Nieuwe gordijnen in een passende tint, staan dus zeker op het lijstje.

Eettafel en stoelen

Onze eettafel is prima maar inmiddels denk ik 7e hands en niet meer helemaal onze smaak. De stoelen die we hebben staan zijn lichtblauw en ook dat vind ik niet echt meer bij de inrichting passen. Dit heeft allemaal geen prioriteit want het is niet vreselijk en er is ook niks kapot maar op termijn zou ik wel graag wat nieuws willen.

Bank

We hebben een prachtige crème witte bank die gelukkig gewassen kan worden. Na 7 jaar intensief gebruik en redelijk veel wassen, begint de bank wel een beetje op te raken en ik zou het fijn vinden om een mooie nieuwe neer te zetten. Wel graag weer een crème kleur want dat vind ik prachtig en het past zo lekker overal bij.

Trap

Een paar jaar geleden hebben we de trap laten renoveren door deze te laten schilderen, hij was tot dan toe kaal in een witte kleur. Dat wit staat prachtig en past bij ons en het huis maar het beschadigt zó snel. Inmiddels is de trap zeker weer toe aan een frisse verfbeurt en twijfel ik wat ik wil. Weer wit en er maar een paar jaar mee doen of ga ik voor een meer duurzame kleur?

Uitbouw

Rondom ons huis is zowel in de tuin als op de stoep (we hebben een hoekhuis) best wat ruimte om uit te bouwen. Beide kanten kunnen we bijna 2 meter op zonder veel tuin te verliezen en dat is zeker iets waar we over nadenken. Naar de tuin zouden we dan graag openslaande deuren willen om de woonkamer mooi te verlengen en extra lichtinval te krijgen.

Dakkapel

Op dit moment hebben we een zolder met een vlizotrap die alleen gebruikt wordt om dingen op te bergen. We willen graag een vaste trap, de volledige verdieping renoveren, een dakkapel toevoegen en er dan mijn kantoor van maken. Op deze manier kan het kantoor op de tweede verdieping weg (daar barst ik ongeveer uit) en kunnen we die kamer bijvoorbeeld gaan gebruiken als inloopkast.

Waar haal je in vredesnaam de tijd vandaan?

We doen alles zelf en dat kost extreem veel tijd. Steven en ik werken beide fulltime, in de avond kan ik vaak niks meer door mijn gezondheid en we hebben ook geen zin om elk weekend (als we überhaupt vrij zijn) alleen maar bezig te zijn met klussen. Sowieso moet het huis ook ooit nog schoongemaakt worden en willen we ook wel eens relaxen. De renovatie gaat dus niet echt snel en dat vind ik af en toe heel frustrerend maar het is helaas niet anders. Alles laten doen kost een vermogen en dat geld hebben we gewoon niet. Verder denk ik ook wel dat het iets is wat we gewend zijn. We komen beide uit een gezin waar het doodnormaal was dat je alles zelf deed en dan maak je denk ik automatisch zelf ook eerder die keuze. Het duurt allemaal nog even dus maar we gaan gestaag door en ik kan niet wachten tot het af is!

Tot slot

Een hele lange lijst met heel veel wensen en plannen. Sommige dingen zullen al heel snel af zijn en sommige dingen duren nog jaren. Als je zelf een huis hebt gekocht of verbouwt, weet je wellicht wat alles kost en dit zijn gewoon zaken waar wij net als ieder ander voor moeten sparen. Een ander huis kopen staat op dit moment niet op de planning. De huizenmarkt is volledig ontspoord en met wat we nu voor ons huis krijgen, kunnen we alleen iets veel kleiners zonder tuin voor terugkopen dus dat zou onzin zijn. Verder vinden we de plek fijn om te wonen en hebben de katjes het ook naar hun zin, wij zitten voorlopig dus nog wel goed!

Wat zou jij graag aan je huis willen doen als alles mogelijk was tijdens een home make-over?

*Dit artikel betreft een samenwerking

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

3 Comments

 • Rachel

  oh wat een heerlijke en lange lijst ahaha, jullie hebben nog genoeg te doen. Wij zijn net klaar in het huis en met de achtertuin, nu alleen nog een heg in de voortuin en dan zijn we helemaal klaar! In ons volgende huis zou ik ook meer voor lichtere meubels en een wat landelijkere uitstraling. We hebben nu echt een industrieel huis dus grijze kalkmuur, groene muur en stalen poten onder onze meubels.

  augustus 23, 2021 at 7:07 pm Reply
 • Marie de Jonge

  Leuk om te lezen wat jullie allemaal aan het huis willen veranderen. Het zijn vaak de kleine veranderingen die veel tijd in beslag nemen en die je over het hoofd ziet. Gelukkig hebben wij vorig jaar onze badkamer laten verbouwen en gaan we over een aantal weken zelf aan de slag met het verven van de slaapkamers.

  september 10, 2021 at 4:30 pm Reply
 • Vincent Rondwijk

  Toen wij ons huis kochten, hadden we ook lange termijn verbouwplannen. Gelukkig hebben we onze keuken al gedaan en gaan nu verder met onze zolder. Sommige klussen duren nu eenmaal langer.

  mei 18, 2022 at 4:09 pm Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.