Balans

Lifestyle | 5 tips voor een goede balans tussen studie en werk

februari 28, 2019

-Door Claudine- Ben je een scholier of student of een gedreven ondernemer die allerlei examens en projecten moet afronden? Dan heb je het vast ongelofelijk druk op het moment. Er komen weer examenperiodes aan en toch wil je graag dat je een stabiel inkomen hebt. Studeren is immers ook niet gratis en het huis betaalt zich niet vanzelf! Daarom 5 tips om een goede balans tussen studie en werk te vinden.

1. Routine inbouwen

Sommige mensen vinden een vaste routine burgerlijk en saai. Echter ontkom je er niet aan als je veel ballen tegelijk moet hooghouden en in balans wilt blijven. Het hebben van een routine is daarom helemaal niet verkeerd maar kan juist ervoor zorgen dat je meer tijd overhoudt voor andere dingen. Vooral voor scholieren en studenten is het moeilijk een goede routine te vinden omdat de aanwezigheidsplicht nogal eens varieert. Daarnaast is het hebben van een eigen onderneming ook vaak weinig routinematig. Je hebt veel vrijheid en kan je tijd makkelijk zelf inplannen. Wat jouw geval ook is, probeer routine in te plannen en zo je week te vullen.

2. Dagdelen gebruiken

Moet je bijvoorbeeld alleen de eerste twee uur aanwezig zijn in het lesgebouw? Plak er dan een aantal uren aan vast om een examentraining te volgen of om alvast vooruit te studeren. Spreek met jezelf af dat je minstens 4 uur op school besteed aan je school of studie zodat je ’s middags of ’s avonds tijd overhoudt voor een bijbaan. Ook als je een eigen onderneming hebt, kun je bepaalde dagdelen aan werk besteden en anderen aan de studie. Tip: probeer vooral ’s ochtends een paar uur aan het studeren te besteden als je nog fris bent. ’s Middags of ’s avonds studeren na werk is niet erg efficiënt omdat je hersenen al verzadigd zijn en dus minder informatie opnemen.

3. Prioriteiten stellen

Eigenlijk is dit een tip die voor ongelofelijk veel mensen geldt maar die vaak moeilijk in de praktijk uitvoerbaar blijkt. Toch gaat het je helpen beter je tijd in te delen. Vragen ze bij je bijbaan aan je ’s avonds langer door te werken? Misschien wilde je juist vroeg opstaan om nog te leren voor dat moeilijke havo economie examen. Of was je van plan om ’s avonds nog aan een project te werken? Denk aan jezelf en laat een dikkere salarisstrook je niet leiden. Heb je het geld echt nodig of is de rust van goed voorbereid zijn voor een deadline je veel meer waard?

4. Eerlijk naar jezelf en je omgeving

Loop je op een gegeven moment over? Schroom dan niet om daar eerlijk over te zijn en betrek anderen daarin. Als je leidinggevende je vraagt langer door te werken, zeg dat je tijd nodig hebt voor een examen of project. Het zal je echt niet je baan kosten! Voor ondernemers geldt hetzelfde. Wordt een studie naast je onderneming volgen te veel? Bespreek het met je docent of begeleider en geef aan dat je hulp nodig hebt, dan wel dat de planning aangepast moet worden. Het zal een opluchting voor je zijn!

5. Plannen

Ook het opschrijven van een schema of maken van een examenplanning zal je rust  en balans geven. Daarnaast bevordert het routinematig werken. Een weekplanning zal daarbij zeer handig werken. Bouw bijvoorbeeld een planning om de uren heen die je op school moet zijn. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je elke werkdag minimaal (of maximaal) zes uur op school wilt zijn. Een aantal uren zit je in de les, de rest van de tijd besteed je aan het studeren of aan projecten werken. Na school heb je genoeg tijd voor een baantje of als je daar de voorkeur aan geeft, kun je ook in het weekend werken. Met een eigen onderneming werkt het principe hetzelfde. Je bouwt in dit geval de planning om je projecten of opdrachten heen en gebruikt de andere uren op de dag voor de studie. Schrijf het op, zo maak je het voor jezelf tastbaar!

Hoe zorg jij voor balans in je leven?

*Dit artikel betreft een samenwerking.

Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.