duurzamer leven

Lifestyle | Duurzamer leven? Deze kleine beetjes helpen.

oktober 2, 2019

Photo by Noah Buscher on Unsplash.
Dat we met z´n allen wat duurzamer moeten doen is inmiddels denk ik geen discussiepunt meer. In dit artikel deel ik een aantal tips waarmee duurzamer leven helemaal niet zo moeilijk is.

Ik en duurzaamheid?

Ik ben niet op en top duurzaamheid, dat zal ik ook nooit claimen te zijn, ik vind duurzamer leven echter wel belangrijk. Voor mensen die duurzaamheid tot in perfectie willen doorvoeren in hun leven heb ik bewondering. Zelf heb ik op dit moment niet de behoefte om het perfecte duurzame leven na te streven. Ik voel me goed bij de kleine en soms grote dingen die ik nu doe. Ook ben ik er van overtuigd dat als iedereen één klein dingetje aan zou passen in zijn leven, we echt al een heel eind zouden komen met zijn allen. Natuurlijk ben ik me er van bewust dat dit een gevoelig onderwerp is. Er zullen dan ook zat mensen zijn die het niet met me eens zijn, die vinden dat alleen perfectie nastreven goed is. Dat mag, dit is echter mijn blog en daarop lees je hoe ik persoonlijk over bepaalde onderwerpen denk. Op naar de tips dan maar?

Je eetpatroon

De grootste open deur op het gebied van tips voor een duurzamer leven is toch wel: eet minder vlees en het liefst zelfs veganistisch. Ondanks dat deze voor de hand ligt, wil ik ´m toch benoemen. Ik ben vaak verbaasd dat er nog mensen zijn die dagelijks vlees eten, dat vind ik zelf echt niet meer van deze tijd. Ik maak hier thuis veel gebruik van de Jumbo en AH apps, hier vind je makkelijke én lekkere vega(n) recepten. Wat mij betreft een toegankelijke manier om, desnoods maar één keer per week, een lekker vegetarisch of veganistisch recept uit te zoeken.

Kleding

Een flinke boosdoener voor onze planeet is de kledingindustrie en duurzamer winkelen kan wel degelijk verschil maken. Nou betekent duurzaam winkelen voor mij niet per sé dat je alleen nog duurzaam geproduceerde merken of tweedehands kleding kunt kopen. Fast fashion (denk aan grote goedkope ketens) is nooit een aanrader maar je kunt er wel ¨duurzaam¨ mee om gaan. Duik niet meer elke maand de Primark in voor een tas vol kleding die je één seizoen draagt, maar kijk naar items waar je langer mee doet. En nu niet meteen roepen dat dat niet kan bij de Primark, ik draag sommige items écht jaren lang. Je moet alleen selectief zijn op de stoffen, de kwaliteit en of het een beetje tijdloos is. Duurzaam shoppen kan in mijn ogen dus best wel bij de grote ketens, mits je daar op een andere manier mee omgaat dan we, en ik reken mezelf daar ook toe, heel wat jaren hebben gedaan. Ik winkel zelf vrijwel nooit en let bij mijn aankopen onder andere op of ik er lang mee kan doen, dat voelt voor mij beter op het gebied van duurzaamheid. In het begin vond ik het strenger zijn op aankopen lastig maar na een aantal maanden doe je het op de automatische piloot (en het scheelt zo veel geld!). Volledig duurzaam gaan qua kleding kan natuurlijk ook, dat valt voor mij echter niet onder makkelijk toepasbare tips omdat dat best wat toewijding vergt.

Online shoppen

We kopen allemaal regelmatig wel wat op op het internet, ook dit kun je makkelijk wat duurzamer aanpakken. Misschien ken je de programma´s wel waarmee je punten spaart over je aankopen? TreeClicks is een browserextensie voor Chrome en Firefox, gratis én binnen een paar klikken geïnstalleerd. Als je bij je online aankopen (bij de meeste reguliere webshops) de extensie activeert, krijgt TreeClicks een klein bedrag. Dit bedrag steken ze grotendeels in boomplant projecten. Een mega eenvoudige manier om wat terug te doen voor de aarde met je online aankopen.

Vliegen

Vliegen is natuurlijk erg slecht voor het milieu maar ik snap ook wel dat niet iedereen zin heeft om nu nooit meer te gaan vliegen. Laten we eerlijk zijn, 100% duurzaam proberen te leven vergt best wel wat discipline. Gelukkig kun je tegenwoordig bij de meeste vliegmaatschappijen je impact op het milieu compenseren. Je betaalt dan een klein bedrag, vaak een percentage van je ticket, wat dan geïnvesteerd wordt in duurzame projecten. Als de maatschappij waarmee je vliegt het niet aanbiedt, zijn er via Google talloze sites te vinden waar je een compensatie kunt kopen. Verdiep je bij interesse goed, want er zit nogal verschil in onder andere de betrouwbaarheid van de sites. Ik heb hier helaas (voor de informatie in dit artikel) geen ervaring mee, ik kan namelijk door mijn gezondheid al een aantal jaar niet vliegen. Mocht je dit lezen en ervaring hebben met dit soort compensaties, dan ontvang ik heel graag je ervaring als aanvulling! Een tip die ik gekregen heb is FlyGRN, deze website vergelijkt vliegtickets en laat je de CO2 uitstoot compenseren. Ook worden duurzamere alternatieven, zoals de trein, die voor jouw traject beschikbaar zijn, getoond.

Kleine dagelijkse toepassing

 • Ga je afval scheiden. Is even wennen als je het nooit gedaan hebt maar helpt het milieu enorm én bespaart veel geld.
 • Gebruik geen single-use-plastic meer. Denk aan plastic zakjes, boterhamzakjes, koffiebekers, rietjes en andere meuk.
 • Denk 2x na als je de auto wilt pakken; kan dit ook op de fiets?
 • Vervang je gewone lampen voor LED-verlichting.
 • Zet je koelkast op de laagste stand. In Nederland is de hoogste stand echt niet nodig en het scheelt veel energie.
 • Heb je een nieuw tosti-ijzer nodig? Ga eerst eens langs de kringloop, daar hebben ze vaak alles voor weinig geld en het wordt echt wel goed schoon gemaakt. Ook een mega tip voor kerstversiering overigens.
 • Ga voor groene stroom, dit hoeft niet per se veel duurder te zijn.
 • Stop met hoarden. Minder spullen is écht fijner en je hebt geen 20 back-up foundations nodig. Als eerste orde in de chaos wilt scheppen, dan is de Wegdoechallenge misschien wat voor jou!
 • Schaf een slowjuicer aan om restjes groente en fruit mee te juicen. Voor mij echt een succes, ik gooi nooit meer groente of fruit weg omdat ik over de datum laat gaan. Ik heb zelf deze, niet al te duur en werkt echt prima.
 • Volg op social media mensen die je op een positieve manier inspireren op het gebied van duurzaamheid en bijvoorbeeld veganistisch eten. Ik ontvolg zelf mensen die dit op een vrij dwingende en oordelende manier doen omdat dat voor mij niet motiverend werkt.

Tot slot

Ik wil niemand voor het hoofd stoten met dit artikel, ik vind dat elk klein beetje helpt. Dit artikel is geschreven ter inspiratie, in de hoop dat je er wat uit kunt halen. Als jij een andere manier van duurzamer leven (of misschien juist niet duurzaam) fijner vindt, helemaal prima. Als je leuke tips hebt die makkelijk toepasbaar zijn, zie ik die heel graag terug in de comments.

Ben jij bewust bezig met duurzamer leven?

*Dit artikel betreft een samenwerking.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

4 Comments

 • Lilian

  Goed dat je er aandacht aan besteedt hoor, het hoeft inderdaad niet per se heel ingewikkeld te zijn. En alle kleine beetjes helpen. Ik vlieg bijna nooit (laatst keer is 9 jr geleden), ik koop veel kleding bij de kringloop & een aantal andere dingen doe je noemt doe ik ook. Maar er is nog meer te doen, want ik realiseerde me toevallig gisteren dat ik bijna twee bananen per dag eet en die worden helemaal overgevlogen vanuit Colombia. Dus nu probeer ik in ieder geval iets minder bananen te eten en meer seizoensfruit.

  oktober 2, 2019 at 10:09 am Reply
  • Mira Ennen

   Goed bezig! Seizoensfruit en groente is ook een mooie tip inderdaad!

   oktober 2, 2019 at 2:29 pm Reply
 • MC Kleuver

  Elk klein beetje helpt ook! Ik moet wel zeggen dat de motivatie niet wordt gebracht door de hogere organisaties, snap je wat ik bedoel?
  Plastic ben ik langzaam maar zeker aan het uitbannen, want ik heb standaard twee tassen bij me voor als ik iets koop en mijn brood neem ik mee in een, wel plastic, bakje. Maar die kan ik de vaatwasser.

  Groet Mitchel van http://www.mckleuver.nl

  november 3, 2019 at 1:30 pm Reply
  • Mira Ennen

   Ja ik snap je helemaal, jij bent in ieder geval goed bezig 🙂

   november 3, 2019 at 5:36 pm Reply

  Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.