challenge

Life | Ik deed de ¨Wegdoechallenge¨ en gooide nog nooit zo veel weg!

juli 25, 2019

Begin juli begon ik met een challenge zonder de intentie om daarover een blogpost te schrijven. De afgelopen weken kreeg ik echter zo veel ideeën, dat ik mijn ervaring graag met jullie deel.

De ¨Wegdoechallenge¨

De wegdoechallenge is de naam die ik aan deze al bestaande challenge heb gegeven. Deze challenge draait om het wegdoen van spullen die je niet meer gebruikt. Een ander doel is eindelijk eens dat eeuwig genegeerde kastje uit te ruimen, en de rest van je huis. De challenge: op dag 1 doe je 1 item weg en op dag 2 doe je 2 dingen weg. Zo ga je een maand door tot je uiteindelijk 30 (of 31) spullen weg doet op de laatste dag.

Zijn er regels?

Ik heb het mezelf niet te moeilijk gemaakt en ik had weinig regels. Wel telt afval niet als één item en mocht ik spullen die ik al eerder weg had gelegd voor de kringloop ook niet meetellen. Als ik een dag mijn quota niet haalde, haalde ik dat gewoon op een andere dag in. Ook moest ik spullen voor de kringloop direct verzamelen in een krat en gingen United Wardrobe items meteen de app op. Mocht je je via voorgaande link registreren dan ontvang je €5 shoptegoed voor United Wardrobe. Moet je me wel beloven dat je die pas ná je challenge uit gaat geven als beloning, oké?

Waarom deze challenge?

Ik heb denk ik niet extreem veel. Ik ben absoluut geen hoarder en heb ook geen moeite met dingen weg doen. Wel heb ik, net als iedereen, door de jaren heen allerlei dingen bewaard die ik eigenlijk niet meer gebruik. Met deze challenge daag je jezelf uit om eens verder te kijken dan de gebruikelijke kledingkast of make-uplade die je eens uitzoekt.

Maar ik heb helemaal niet zo veel spullen!

Volgens mij zegt/denkt letterlijk iedereen die aan deze challenge begint dit, inclusief ikzelf. Ik heb echt niet overdreven veel, maar toch is het tot nu toe haalbaar om elke dag veel weg te doen. Door de challenge móet je wel streng zijn op wat je houdt en niet en ga je echt goed kijken naar wat je nou eigenlijk gebruikt. Als je streng bent, blijkt echt dat je zo ontzettend veel hebt staan wat eigenlijk niet nodig is.

Mijn ervaring

Nu ik dit schrijf, is het 22 juli. Ik ben op 1 juli begonnen en ben dus nog niet helemaal klaar. Ik zal dit artikel aanvullen als ik in de laatste week nog noemenswaardige ervaringen heb. De eerste twee weken waren makkelijk; je gaat eens door je kledingkast, je make-up of door je badkamer en behaalt zo relatief makkelijk je dagelijkse doel. Na ongeveer twee weken begon ik het lastig te vinden. De voor de hand liggende spullen had ik al weg gedaan dus ik moest nu echt aan plaatsen als de zolder of eeuwig geneerde lades beginnen. Wat ik ook heb ervaren, is dat ik door deze challenge strenger werd op de dingen die ik weg deed en dat ervaar ik als iets positiefs. Dingen die je normaal misschien toch nog een jaartje zou bewaren omdat je het misschien ooit nodig gaat hebben, deed ik nu zonder pardon weg. Doordat het aantal zich langzaam opbouwt, kun je even rustig inkomen maar kom je daarna in de goede modus. Zeker het einde vind ik héél moeilijk, wel vind ik het fijn dat ik straks nagenoeg alleen maar spullen heb die ik fijn vind en die ik ook daadwerkelijk gebruik.

Tips

 • Zeker later in de maand, hoef je niet alles in één run weg te doen. Doe in de ochtend wat dingen weg en turf dit op een blaadje, kijk dan later nog eens en doe het in etappes. Door het turven kun je ook makkelijk zien wat je nog in te halen hebt als je een dagje achterloopt.
 • Als het moeilijk begint te worden; loop dan eens je huis door. Je gaat toch elke kast en ruimte uit moeten zoeken tegen het einde dus je kunt er nu vast mee beginnen. Kijk goed naar elke ruimte in je huis, zo zul je zien dat het makkelijker is dan je denkt, er is echt meer dan je gaat verwachten om op te ruimen en te sorteren.
 • Afval telt dus niet. Daarmee bedoel ik normaal gebruiksafval. Als jij een paar oude sportschoenen in de afvalbak gooit, telt dat natuurlijk wel.
 • Gooi dingen die naar het vuilnis mogen meteen weg, zet mooie items op United Wardrobe (verdien je mooi wat bij) en maak een krat voor de kringloop en een zak voor de kledingbank. Hier kun je dan alles direct in stoppen, aan het einde van de maand breng je alles weg. Voor UW had ik wel als regel dat het binnen een maand verkocht moest zijn en anders naar de kledingbank ging. Als het alsnog maanden in je huis bewaart, is het geen weg doen.
 • Denk aan make-up, boeken, documenten, kleding, keukengerei en servies.
 • Val niet in valkuilen als ¨misschien heb ik dat ooit nodig¨ of ¨dit jaar ga ik écht die puzzel maken¨. Als het er al langer dan een jaar ongebruikt ligt, kan het 9 van de 10 keer gewoon weg.
 • Sommige dingen gebruik je niet, maar hebben emotionele waarde. Ik heb voor deze spullen een doos op zolder staan waar ik ze in bewaar. Ze mogen dan alleen niet meegeteld worden voor de challenge.
 • Doe het samen met je partner of een vriend(in). Zo kun je elkaar helpen en stimuleren, ook is een competitief element altijd goed voor de motivatie!

Zou jij deze challenge willen doen?

*Dit artikel bevat mogelijk affiliate links.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

2 Comments

 • Simone

  Mooie challenge is dit! Zou ik ook moeten doen, misschien vanaf 1 augustus!

  juli 25, 2019 at 9:48 am Reply
 • Claudia Diependaal

  Ik zou het niet nu in de vakantie doen. Maar eind september is het wel een optie denk ik.

  juli 27, 2019 at 12:02 pm Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.