de helweek

Lifestyle | De Helweek na 4 dagen. Hoe gaat het nu?

mei 21, 2021

Begin deze week begonnen Steven en ik met de Helweek. In mijn eerste artikel daarover vertel ik wat de Helweek inhoudt en wat mijn verwachtingen waren. Nu ik dit type, zijn we halverwege dag 4 en deel ik graag hoe alles tot nu toe bevallen is.

Valt het mee of tegen?

Beide. Het opstaan valt me enorm mee. Ik ben normaal al redelijk vroeg wakker en 05:00 is dan soms pittig maar wel goed te doen. Twee nachten sliep ik amper, toen was 05:00 wel erg zwaar. Ik merkte toen dat ik gedurende dag echt op instorten stond. Afgelopen nacht heb ik heel lekker geslapen en toen rolde ik bijna enthousiast mijn bed uit. Die nachten maken voor mij dus zeker wel verschil. Hoe ik verder denk over het nut van dit vroege opstaan, zal ik in mijn artikel na afloop beschrijven. Het sporten en geen televisie kijken valt me ook mee, dat vind ik eigenlijk heel lekker allemaal. Niet snoepen vind ik tot nu toe de grootste uitdaging; ik heb zo veel zin in chocolade!

Wat me het meeste tegenvalt is de tijd. Ik dacht dat ik vet veel extra tijd zou hebben voor dingen waar ik normaal niet aan toe kom. Dat valt vies tegen. Ik sta dus om 05:00 op en ga dan een uur sporten. Voordat ik dan gedoucht heb, ontbijt op heb en kleren aan is het zo 07:00. Dan heb ik theoretisch gezien nog een ruim uur voordat ik begin met werken. Ik weet niet precies wat ik doe in dat uur hoor. Ik denk dat alles gewoon heel langzaam gaat omdat ik moe ben maar het voelt niet alsof ik in de ochtend allerlei dingen kan doen. Na werk ga ik koken, eten en wat in het huishouden doen. Daarna loop ik bijna slapend door het huis en voel ik totaal niet de behoefte om aan een leuk creatief project te gaan beginnen. Totaal verkeerd ingeschat dus want ik dacht dat ik van alles zou gaan doen maar daar moet ik denk ik toch maar een weekje vakantie voor nemen.

Reacties

Op Instagram stories deel ik gedurende de dag hoe het gaat en daar komen gelukkig heel veel leuke en motiverende reacties op. Het voelt alsof ik allemaal persoonlijke cheerleaders heb die voor me staan te juichen als ik mezelf naar de sportschool sleep, heel fijn! Ik word wel moe van reacties van mensen die alleen het woord Helweek lezen, veroordelend reageren en verder totaal niet weten wat het inhoudt. De eerste paar dagen legde ik geduldig uit wat de Helweek precies inhoudt maar inmiddels negeer ik dit soort berichten. Natuurlijk beantwoord ik wel gewoon vragen maar zeurende en veroordelende reacties beantwoorden van mensen zonder enige kennis (Google) kost me wat te veel energie. Realiseer je ook dat voor iedereen iets anders zwaar is. Je kunt nooit oordelen over hoe iemand anders iets ervaart. Dat jij elke dag om 04:00 opstaat voor je werk is super maar voor iemand die bijvoorbeeld altijd om 10:00 opstaat, is 07:00 al een extreem verschil. Voor mij is het sporten bijvoorbeeld een enorme verandering ten opzichte van de normale weken dus dat ervaar ik als best vermoeiend terwijl iemand die normaal elke dag 2 uur sport, dat uurtje een eitje zal vinden.

Aanpassingen

Eerlijk toegegeven: ik heb niet alles exact volgens de regels gedaan. Ik voel ook niet de behoefte om die tot op de punt nauwkeurig te volgen. Ik ben onder andere één keer wat later opgestaan, heb een dutje gedaan omdat ik achter mijn laptop in slaap viel en ik heb niet elke dag exact één uur gesport, soms 10 minuten korter. De één zal de behoefte hebben om alles exact volgens de regels te doen en de ander vindt het, net als ik, prettig om er af en toe wat vanaf te wijken. Natuurlijk moet het wel de Helweek blijven en is het concept weg als je van alles gaat lopen versoepelen maar wees ook niet te streng voor jezelf en pas de regels aan naar je eigen lichaam. Ik heb bijvoorbeeld in de middag vaak migraine en ga aankomende zaterdag uit lunchen. Ik weet dat als ik om 05:00 opsta, de kans dat ik tegen lunchtijd migraine heb vrijwel 100% is. Daarom kies ik ervoor om die dag wat later op te staan. Aanpassingen kunnen wat mij betreft prima maar doe ze niet uit luiheid of gemakzucht maar kijk wat er echt nodig is en of dit in lijn is met jouw doel van de Helweek.

De komende dagen

Nog 3 dagen te gaan en dan zit de Helweek er al op. Over all vond ik het toe nu toe minder vreselijk dan gedacht maar ook minder nuttig dan gedacht. De komende dagen blijf ik (op die zaterdag na) om 05:00 opstaan en sport ik een uur per dag. Het gezond eten en niet snoepen kan ik ook nog wel 3 dagen volhouden. Al ga ik maandag wel direct naar de friettent voor frietje speciaal. Nu ik moe achter de laptop zit, heb ik geen zin in morgenochtend 05:00. Als het eenmaal zo ver is en ik weer lekker geslapen heb, valt het allemaal wel mee de komende dagen. Ik heb er voornamelijk zin in omdat ik het idee heb dat ik gewoontes rondom gezond eten en sporten aan het aanleren ben waar ik blij van word. Ik durf al stiekem te zeggen dat ik denk dat ik dat het grootste nut vind van de Helweek; gewoontes veranderen die je normaal niet zou (kunnen) veranderen. Nog een inzicht: tot nu toe was de gedachte (05:00, sporten, gezond eten) veel erger dan de realiteit.

Was jij al bekend met de Helweek?

Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.