minder werken

Business | Meer werk in minder dagen, hoe gaat het nu?

december 2, 2020

Een tijdje geleden gaf ik aan dat ik minder ging werken, niet per se qua uren maar wel qua dagen. Ik was er klaar mee om 7 dagen per week te werken en was veel moe, snel geirriteerd en niet zo gemotiveerd als voorheen. Ik besloot maandag en vrijdag vrij te nemen en me in de andere dagen productiever te gedragen dan normaal.

Wat was het plan?

Ik heb een bedrijf in social media en dat betekent dat je nooit 100% uit kunt staan. Een volledige dag geen seconde aan werk besteden is gewoon niet mogelijk. Ik heb klanten die betalen voor dagelijks contact en mijn eigen account met rust laten is onverstandig met dit algoritme. Dat klinkt misschien stom want het is ¨maar Instagram¨ maar dit is mijn werk en hier betaal ik mijn huis en eten mee. Onder een paar uur werk per dag op mijn ¨vrije¨ dagen kom ik dus niet uit en dat vind ik soms lastig maar het is nou eenmaal zo. De voordelen van mijn bedrijf wegen voor mij veel zwaarder dan de nadelen. Wat ik niet meer wilde was elke dag de volledige dag bezig zijn met werk. Ik stond nooit uit en voelde nooit echt rust, deels door hoe ik zelf ben natuurlijk. Ik ben nu op maandag en vrijdag vrij (op die paar uurtjes na) en werk op dinsdag, woensdag en donderdag. Het weekend probeer ik vrij te zijn maar dit is qua foto´s wat lastiger in de winter. Het wordt nu zo vroeg donker dat doordeweeks shooten na het werk van mensen eigenlijk niet meer haalbaar is. In het voorjaar en de zomer zal dit wat makkelijker zijn en wil ik om het weekend vrij zijn.

Verwachtingen

Door deze aanpassing in mijn schema hoopte ik gerichter te gaan werken en niet altijd maar bezig te zijn maar ook altijd maar de te tijd hebben. Ik had vrijwel nooit werkdruk omdat ik dingen vaak ruim voor de deadline inlever en het altijd ¨ook wel morgen¨ kon doen. Dat klinkt wellicht fijn maar voor mij werkte het niet. Ik werd er niet productief van en besteedde te veel tijd aan taken voor me uitschuiven en ¨even chillen¨. Het resultaat was dat ik me niet productief voelde, niet fijn voelde en juist stress ging ervaren omdat er geen structuur zat in mijn bedrijf.

Werkt dat?

Ja! Ik krijg nu bijna al mijn werk op die drie dagen gedaan en voel me véél rustiger. Ik neem niet continu meer een chillpauze omdat ik mijn vrije dagen graag écht vrij wil zijn en niet werk wil moeten inhalen omdat ik heb lopen lanterfanten. Natuurlijk neem ik pauzes maar voorheen eindigde zo´n pauze veel te vaal in een serie-marathon. Met klanten en opdrachtgevers vind ik het nog een beetje lastig. Ik werk in een wereld waar alles extreem snel gaat en klanten zijn gewend dat ik altijd paraat sta. Hierin ben ik nog een beetje zoekende. Ik wil graag die rust maar vind die service en snelheid ook erg belangrijk. Om eerlijk te zijn denk ik niet dat maandag én vrijdag vrij op de lange termijn haalbaar is. Ik krijg er steeds meer klanten bij en wil ook tijd nemen om aan nieuwe projecten te werken. Voor nu hou ik het even zo om terug naar de basis te kunnen en structuur te creëren. Als er meer structuur in mijn bedrijf zit, denk ik dat ik vanaf het nieuwe jaar switch naar de vrijdag vrij en de maandag weer werken.

Het knelpunt

Wat ik echt nog lastig vind is mijn gezondheid. Mijn gezondheid zit totaal niet mee en ik ben regelmatig te ziek om te werken. Nu is het geweldig dat ik die gemiste uren kan inhalen wanneer mij dat uitkomt. Qua planning is het echter soms wel vervelend. Migraine houdt geen rekening met een vrije dag en andere lichamelijke ongemakken ook niet. Ik ben hier gelukkig op ingespeeld door vooruit te werken maar met 3 vaste werkdagen per week, is het lastig als ik op één van die dagen ziek wordt. Mijn opdrachtgevers merken hier gelukkig nooit wat van omdat ik vooruit werk en op slecht dagen de externe taken eerst afhandel. Ik weet het nog niet zo goed, dit is in elk geval een dingetje waar ik tegenaan loop en dan voornamelijk op het gebied van werk waar geen externe druk achter zit. Als je beroerd bent maar wel nog een beetje kunt werken, kies je toch eerder voor iets dat je voor iemand anders doet, dan voor iets wat voor jezelf is.

Voelt het fijner

Ja, ik had dit echt véél eerder moeten doen. Ik werk veel productiever, heb veel meer inspiratie en voel me veel vrolijker. Op mijn vrije dagen handel ik eerst de werkklusjes af en ga ik daarna in huis aan de slag of lekker niks doen, borduren of Netflixen. Ik geniet enorm van de vrije tijd en zit gewoon veel lekkerder in mijn vel als ondernemer. Voor 2021 heb ik een mooie planner gekocht die me hopelijk gaat helpen bij meer structuur, rust en balans.

Tot slot

Ik schrijf dit artikel om mijn ervaring te delen. Het lijkt een trend te zijn dat je als ondernemer 24/7 moet werken en nooit vrij mag zijn. Ook ik heb me daar in het verleden enorm door laten beïnvloeden. Je ervaring op dit gebied is natuurlijk heel persoonlijk. Sommige mensen klappen hun laptop dicht en kunnen het werkgedeelte in hun hersenen uitzetten. Ik ben absoluut niet zo en mijn hersenen ratelen maar door. Ik denk echter dat je een leuker mens bent, fijner werkt, gelukkig bent én betere resultaten behaalt als je ook vrij neemt. Ieder mens heeft tijd nodig om bij te komen en ik vind het professioneler om goed voor jezelf te zorgen dan om continu maar door te gaan. Merk je dat je ook niet lekker werkt, studeert of vastloopt op een ander vlak in je leven? Kijk dan eens of er een manier is waarop je even terug kunt naar de basis. Als dat werkt, kun je vanuit daar weer opbouwen en die aangeleerde rust en structuur met je meenemen. Natuurlijk is dit allemaal anders als je voor een baas werkt. Je kunt dan echter wel aanpassingen doen in de manier waarop je met je werk omgaat en in welke mate je ¨aanstaat¨.

Zit jij lekker in je werk momenteel?

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

2 Comments

 • Anna

  Heel herkenbaar! Ook ik vind het weleens moeilijk om die knop uit te zetten. Alleen kijk ik er gewoon zo naar uit dat het weer zomer wordt en dat ik dan wat meer vrije tijd heb, en dat we weer kunnen reizen, dat ik nu probeer om zoveel mogelijk door te werken. Ook weleens lastig, want ook nu heb ik behoefte aan rust haha. Ik vind het soms ook lastig dat het altijd maar door gaat als je een online bedrijf hebt.

  december 4, 2020 at 11:45 am Reply
  • Mira Ennen

   Ja dat is echt wel een dingetje he, zeker in deze drukke tijd! Hopelijk komt er weer een heerlijke rustige zomer aan waarin we wat kunnen opladen!

   december 7, 2020 at 11:50 am Reply

  Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.