hashtag tips

Business | 7 Hashtag tips!

februari 10, 2022

Een aantal jaar geleden waren hashtags dé manier om nieuwe mensen te bereiken op Instagram en tot ongeveer een halfjaar geleden, speelden ze een grote rol als je wilde groeien. Ze gaven je een groot bereik en zorgden voor geweldige resultaten. Instagram past echter continu dingen aan en is nogal aan veranderingen onderhevig. Ook de hashtags kregen een “make-over” en zijn nu bij lange na niet zo belangrijk als dat ze ooit waren. Uiteraard kun je ze absoluut nog inzetten om meer bereik te genereren, maar de focus ligt op een goede contentstrategie met meerwaarde. Gebruik hashtags dus als aanvulling, niet als je hoofdstrategie voor het aantrekken van nieuwe volgers en klanten. In dit artikel geef ik 7 hashtag tips.

Hashtag tips

Gebruik ze als aanvulling

Zorg voor een sterke contentstrategie waarbij hashtags een leuke aanvulling zijn. Bepaal voor jezelf (ik kan je hierbij helpen) wat jou strategie gaat worden en toets je content daaraan, zo kun je jezelf altijd bijsturen. Kies hashtags die die strategie ondersteunen en versterken.

Meten is weten

Bekijk je statistieken om meer te weten te komen over wat voor jou werkt. Voor de ene post werken veel hashtags, voor de andere juist weinig. Instagram zelf geeft nu aan dat 3 tot 5 hashtags ideaal zijn maar in de praktijk blijkt dat soms toch echt anders. Experimenteer dus vooral maar zorg ervoor dat je hashtags altijd relevant zijn, anders bereik je geen of de verkeerde mensen.

Relevantie

Kies dus alleen hashtags die je foto en/of je account beschrijven. Als Instagram opmerkt dat je hashtags gebruikt die niet aansluiten bij je profiel, laten ze je niet snel zien aan nieuwe mensen omdat je als niet relevant beschouwd wordt. Net als bij je content, bio en stories is dus relevantie wederom het toverwoord.

Kies je taal

Ongeveer 80% van je hashtags zouden in de taal van je content moeten zijn. Je kunt wel talloze Engelse hashtags gebruiken maar als die mensen vervolgens jouw post niet kunnen lezen omdat die in het Nederlands is, heb je daar niks aan. Zeker op het gebied van fotografie kun je echt wel wat aanvullende hashtags gebruiken in een andere taal maar hou de focus op de taal waarin je ook post.

 

Vermijd spam

Gebruik geen spam hashtags om likes uit te wisselen of meer volgers te krijgen. Ten eerste is dit niet relevant en ten tweede heb je helemaal niks aan deze volgers omdat ze geen oprechte interesse hebben in jouw content. Als ze je gaan volgen en vervolgens snel voorbij je posts scrollen, scoor jij weer lager in het algoritme.

Kies de grootte tactisch

Als je een hashtag intypt, zie je hoe vaak deze al door andere Instagrammers gebruikt is. Vermijd gigantische hashtags om te voorkomen dat je post in de massa verdwijnt maar kies ook niet te kleine hashtags; je wilt ten slotte wel iemand bereiken. Afwisseling en experimenteren wat het je oplevert, zijn hierin het beste.

Zorg voor afwisseling

Gebruik niet voor elke post dezelfde hashtags, dit ziet Instagram als spam. Varieer met je hashtags en bepaal per post welke hashtags echt relevant zijn.

Tot slot

Heb je hulp nodig met Instagram en wil je dan ik eens met je meekijk? Wil je bijvoorbeeld meer hashtag tips, kijken hoe je geld kunt verdienen of waardevolle feedback op jouw account? In het Adviesgesprek gaan we samen een klein uur aan de slag om jouw vragen te beantwoorden. Het Adviesgesprek kost €75 exclusief BTW en is ideaal als je concrete vragen hebt, een duwtje in de juiste richting zoekt of even wilt sparren. Als je een uitgebreide strategie wilt bepalen, is het Adviesgesprek niet toereikend maar zijn er andere opties. Voor vrijblijvend meer informatie of het maken van een afspraak kun je mailen naar info@miraennen.nl.

Meer Instagram tips lezen? Volg mijn account!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

2 Comments

 • Jorinde | House of Ambition

  Fijne inhoudelijke tips over hashtags! Ik merk dat er nog best wat verkeer via komt bij sommige posts. Goed om het te blijven meten inderdaad. Ik test er regelmatig mee en dat levert soms verrassende resultaten op. Ook probeer ik te variëren tussen de 3-5 of meerdere, al laat ik zo’n lap aan hashtags tegenwoordig toch vaker achterwege. 🙂

  februari 11, 2022 at 11:46 am Reply
 • Is jouw content goed genoeg?

  […] Hashtags zijn tegenwoordig niet meer dé manier om nieuwe mensen te bereiken maar ze kunnen je zeker helpen bij het aantrekken van relevante volgers en klanten. Kijk of je optimaal gebruik hebt gemaakt van de hashtags en of ze niet te groot, niet te klein en absoluut allemaal relevant zijn. […]

  februari 28, 2022 at 8:20 pm Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.