Instagram Slider

website maken

Blog Academy | Een website maken: zo bepaal je hoe ´ie er uit komt te zien!

mei 6, 2021

Of je nou zelf een website gaat maken of het door iemand anders laat doen, het is altijd handig om vooraf goed na te denken over de vormgeving van je site. Als je ´m zelf maakt is het uiteraard noodzakelijk om dit goed overzichtelijk te hebben maar ook een websitebouwer vindt het vaak prettig als je zelf al goed weet wat je wilt. In dit artikel geef ik je een aantal tips die je helpen bij een website maken, of in elk geval de vormgeving ervan bepalen.

De inhoud

Schrijf eens op wat er allemaal op jouw site moet komen. Welke informatie ga je geven? Hoe veel pagina´s komen er en hoe wil je die indelen? Door eerst alles op te schrijven wat er op moet staan en daarna gewoon papieren met vakjes te gaan tekenen van de indeling, krijg je een goed overzicht. Je weet zo zeker dat je geen onderdelen vergeet en ziet aan je getekende vakjes meteen of je het prettig vindt hoe alles staat.

Wat wil je klant?

Verdiep je in je lezers, bezoekers en potentiële klanten. Wat willen zij graag zien? Zijn er bepaalde features die je op je site wilt laten terugkomen, een bepaalde schrijfstijl of specifieke foto´s die in het middelpunt van de belangstelling moeten staan? Inhoudelijk is het erg belangrijk dat het uiterlijk van je website overeenkomt met de wensen van de doelgroep die je wilt bereiken, denk daar dus goed over na.

De tekst

Als je met een thema werkt, staan daar vaak al teksten op als voorbeeld. Heb je die voorbeelden niet? Schrijf dan zelf alvast wat teksten die straks ook echt op je website komen te staan. Zo heb je alvast wat werk gedaan en voor de indeling is het heel prettig om te zien hoe het er straks met tekst uit komt te zien.

Andere websites

Neem nooit een site van iemand anders over maar maak wel gebruik van andere sites om er achter te komen wat je wel en niet mooi vindt. Bezoek eens wat websites die hetzelfde of wat vergelijkbaars doen als jij en schrijf op wat je wel en niet aanspreekt aan hun websites. Op deze manier krijg je een duidelijk beeld van de elementen die je wel of juist niet op jouw site wilt.

De uitstraling

Heb je nog niet goed voor ogen hoe jouw perfecte website er straks uit moet komen te zien of welke stijl bij je past? Ga dan aan de slag met een moodboard. Je kunt voor methode 1 gaan waarbij je gewoon alles uit tijdschriften knipt of op Pinterest opslaat wat je mooi vindt en dan later gaat schiften om dichter bij één specifieke uitstraling te komen. Bij methode 2 weet je al iets meer wat je wilt en ga je in tijdschriften en op Pinterest gerichter op zoek naar beeld wat past bij je doelgroep en bij wat je uit wilt stralen. Natuurlijk is het nooit de bedoeling om anderen te kopiëren maar een moodboard maken kan je wel heel veel inzicht geven in je gewenste stijl en wat dat precies uitstraalt.

De kleuren

Kleuren bij elkaar uitzoeken kan best lastig zijn maar er bestaan gelukkig websites met kleurenschema´s. Dit zijn kleuren die mooi bij elkaar passen en door iemand anders al voor je bij elkaar gezocht zijn; ideaal. Je hoeft alleen maar een mooi schema uit te zoeken, de kleurcodes over te nemen en klaar is kees.

De beelden

Beeldmateriaal is ontzettend belangrijk op een website en maakt of kraakt in mijn ogen de uitstraling. Zorg voor professionele, goed belichte en scherpe foto´s. Nu begrijp ik helemaal dat niet iedereen fotograaf is en ook niet iedereen het geld heeft om daarin te investeren. Maak gebruik van mooie stockfoto´s van bijvoorbeeld Unsplash of kijk wat voor moois je op Canva kunt vinden.

Het bouwen zelf

Ik kan zelf vrijwel niks op het gebied van websites bouwen en heb ook zeker geleerd de afgelopen jaren dat zelf aanmodderen als je er helemaal niks van snapt, je website niet ten goede komt. Investeer dus in een goed thema als je er ook geen kaas van gegeten hebt of laat een website bouwen; kost wat meer maar dan is het (als het goed is) wel in één keer helemaal goed. Bij mijn host kun je terecht voor het bouwen van een website, thema´s vind je onder andere op Creative Market.

Tot slot

Nog één laatste algemene tip: te druk is nooit goed. Als er te veel gebeurt op een website en het is onoverzichtelijk en chaotisch, blijft niemand hangen. Ga dus niet te veel los met verschillende bewegende widgets, lettertypes en kleuren maar zorg dat het geheel in elk geval overzichtelijk is.

Kun jij zelf een website maken of besteed je dat liever uit?

*Dit artikel bevat affiliate links.

Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.