Instagram Slider

geblokkeerd door instagram

Blog Academy | Geblokkeerd door Instagram, wat nu?

december 16, 2020

De fanatieke Instagrammers onder ons hebben het wellicht wel eens meegemaakt; je bent geblokkeerd door Instagram en kunt (vrijwel) niks meer. In dit artikel leg ik je uit hoe zo´n blok ontstaat, wat je er tegen kunt doen en hoe je het voorkomt.

Hoe ontstaat zo´n blok?

Instagram is extreem streng op bots en op programma´s waar je bijvoorbeeld likes en reacties kunt kopen. Accounts die gebruik maken van dit soort diensten of waarvan ze denken dat het een bot is, worden geblokkeerd. Dit doen ze om het platform veilig, oprecht en eerlijk te houden. In de kern heel goed maar de laatste tijd lijkt Instagram een beetje door te slaan met het blokkeren van gebruikers. Als je fanatiek bent met liken en reageren, kun je zomaar een blok krijgen. Dit kan betekenen dat je een half uurtje niks kunt liken maar soms ook dat je een hele week niet kunt posten of reageren. Een blok betekent niet direct dat je likes hebt gekocht maar wel dat je iets hebt gedaan wat Instagram heeft gekenmerkt als ¨robot-gedrag¨. Bijvoorbeeld veel foto´s in een korte tijd liken (onze duimen zijn flink getraind) of andere acties die net even wat te snel gaan of te veel herhaald worden. Kort samengevat; je kunt geblokkeerd worden als Instagram denk dat je iets verdachts doet. Je doet echter wellicht niks verdachts maar bent gewoon enthousiast. Als je wel likes of reacties hebt gekocht; is dit hopelijk een wijze les voor je dat dat geen aanrader is voor je account en dat het doorgaans niet onopgemerkt blijft.

Wat kun je doen als je geblokkeerd bent?

Niks. Je moet het doorgaans uitzitten. Erg vervelend als je samenwerkingen in de planning hebt staan maar daar heeft Instagram helaas geen boodschap aan. Als je geblokkeerd wordt krijg je in het gunstigste geval een melding dat je tijdelijk een actie niet meer kunt uitvoeren. Sluit in dit geval je app af en open ´m na een uurtje weer, vaak is dan alles weer normaal. Als je een melding krijgt met daarin een datum (meestal duurt het één week) en het bericht dat je account geblokkeerd is; is het helaas wat vervelender. Je kunt dan tot die datum meestal niks behalve dm´s sturen, foto´s opslaan en stories plaatsen. Je kunt bij Instagram melden dat ze een fout hebben gemaakt. Ik heb echter nog nooit gehoord dat ze er daadwerkelijk wat mee deden. Hoe oneerlijk het ook is; uitzitten dus.

Hoe voorkom je een nieuwe blokkade?

Enthousiasme op Instagram is top en zorgt voor gezelligheid en interactie. Echter wil je natuurlijk niet continu geblokkeerd worden. Ga bij jezelf na of je dingen doet die Instagram als verdacht kan opmerken. Een paar tips:

  • Ben je een snelle scroller die alles liket wat er voorbij komt? Stop daar dan mee en bekijk de content met wat meer aandacht en like wat je oprecht leuk vindt.
  • Hou de tijd in de gaten die je bezig bent met bij anderen liken en reageren. Zorg dat dit niet langer is dan 20 minuten achter elkaar, ook fijn voor je vingers.
  • Beheer je meerdere accounts? Switch dan niet continu heen en weer, ook dit kan Instagram als verdacht aanmerken.

Tot slot

Instagram laat zich vrijwel niet uit over het ten onrechte blokkeren van accounts. De informatie uit dit artikel is dus gebaseerd op ervaringen, Google en gesprekken met anderen en bedoelt ter informatie. Ik vind het goed dat Instagram streng is op verdachte activiteiten maar in mijn ogen is dit te streng en niet eerlijk. Aan de andere kant begrijp ik dat de detectie geautomatiseerd is en dat er niet iemand achter een scherm zit te kijken wie er achter het ¨verdachte¨ account zit. Die automatisering is op een bepaalde manier afgesteld waarvan Instagram denkt dat het het beste werkt en daar moeten we het mee doen. Anyway, een blokkade is vervelend maar niet het einde van de wereld. Probeer eens van de verplichte rust te genieten en spendeer de tijd die je anders op Instagram zat aan iets leuks. Als je er toch niks aan kunt veranderen, kun je er maar beter het beste van maken.

Ben jij wel eens geblokkeerd door Instagram?

Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.