Reistips

Lifestyle | 20 Reistips waar je écht wat aan hebt (inclusief vreemde reiservaringen)

juni 6, 2018

Lekkere titel dit, ik bedoel natuurlijk niet dat alle reistips die online staan zinloos zijn, maar ik moet natuurlijk wel een beetje proberen jullie naar dit artikel te krijgen;). In dit lijstje heel wat reistips waarvan ik vaak te horen krijgen dat mensen ze heel fijn vinden, óf dingen waarvan ik wilde dat iemand ander het me voor mijn reis verteld had.

Legaal films downloaden

Mensen schijnen nog steeds niet te weten dat dit kan, maar je film en serieus downloaden via Netflix. Nou zul je misschien denken, mens; daar heb je toch geen Netflix voor nodig? Klopt, ik ben alleen niet zo´n fan van illegaal downloaden, vandaar. Anyway, je kunt dus via Netflix series en films opslaan om later te bekijken, ideaal voor lange reizen.

Bijsluiters

Neem de bijsluiters medicijnen van je medicijnen mee of maak er een foto van. Stel dat ze kwijt raken of je komt in het ziekenhuis terecht, dan weten ze wat je nodig hebt, of wat je ingenomen hebt. Als je een chronische ziekte of onlangs wat gemankeerd hebt, is het handig de vertaling daarvan op te zoeken (van het land waar je heen gaat uiteraard), mocht er dan iets zijn dan weten ze in ieder geval dat je blinde darm er al uit is/je onlangs je teen gebroken hebt/je allergisch bent voor antibiotica. Ook handig om goed uit te rekenen (en ruim te rekenen) hoeveel medicatie je nodig hebt, je zal echt niet de eerste zijn die 4 dagen voor terugkeer achter komt dat haar anticonceptie pil op is;).

Reisverzekering

Als je een lange vakantie hebt, langer dan 30 dagen, is het handig om even goed naar je reisverzekering te kijken. Sommige verzekeringen dekken maar 30 dagen, of bijvoorbeeld alleen binnen Europa. Sluit ook altijd een calamiteitenmodule af als dat kan. Verzekeraars zijn heel slim en zo kan het maar zo gebeuren dat je van het balkon valt in Spanje, je been breekt en niet verzekerd bent omdat het een “calamiteit” was en je die module niet had. Dit is een waargebeurd verhaal met het moraal: check goed je verzekering.

Plan B

Natuurlijk hoop je op een strakblauwe lucht en een stralend zonnetje gedurende je vakantie. Het kan natuurlijk ook gewoon twee weken regenen. Bedenk van te voren wat je dan gaat doen en stel je in op de kans dat het kan gebeuren, scheelt een hoop irritatie en verveling.

Google Maps

Op sommige telefoons kun je Google Maps downloaden van bepaalde gebieden, bijvoorbeeld van het dorpje aan de Spaanse Costa waar je gaat verblijven. Zo kun je gemakkelijk navigeren, zonder dat je internet nodig hebt.

Telefoonnummers

Schrijf het telefoonnummer van je reismaatje ergens op als je die niet uit je hoofd weet. Je kan elkaar kwijt raken en dan had je natuurlijk net je telefoon in haar/zijn rugzak gedaan of ‘issie leeg. Wel zo handig als je ergens kan bellen en ook het nummer weet wat je moet bellen. Sowieso is het handig om iets af te spreken voor als je elkaar kwijt raakt; bijvoorbeeld een winkel, hotel of restaurant. Klinkt misschien dom en overbodig, maar als je elkaar kwijt bent midden in het hysterische Bangkok, ga je me dankbaar zijn.

Lonely Planet

De meest belangrijke tip ever; zeker voor verre reizen: koop een Lonely Planet. Sommige mensen vinden ze met circa €20 duur, maar ik vind ze het absoluut waard. Deze boekjes hebben me al door zo veel verre reizen heen gesleept. Lonely Planet geeft je allereerst relevante en nuttige info over het land, niet te veel, niet te weinig. Verder vind je er tips op gebied van eten, reizen en slapen voor elk budget met precies de info die je nodig hebt, niks meer en niks minder. Ook staan er vaak toffe uitjes in die je anders niet snel zou ontdekken. Het is lastig om uit te leggen hoe briljant de Lonely Planet is, maar als je eenmaal één hebt gehad, wil je ´m voor elk land waar je heen gaat. Mega mega aanrader!

Geld wisselen

Check hoe het zit met geld wisselen. In Gambia was pinnen bijvoorbeeld heel lastig en hadden we vooraf bij het GWK in Nederland geld gewisseld. In sommige landen is het heel duur om te wisselen of te pinnen, in sommige landen weer goedkoper dan vooraf in Nederland. Het kan flink wat geld schelen om dit vooraf even te bekijken.

Evenementen

Check evenementen/feestdagen/activiteiten vooraf, zeker als je een dagtripje gaat doen. Zo hadden wij van maandag op dinsdag een tripje Bordeaux op de planning staan in onze vakantie, maar kwamen we er achter dat er op zondag een soort eet-festival is, elke week. Nou hoefde ik geen twee keer na te denken om ons hotel om te boeken en ben ik blij dat ik dit vooraf ontdekt heb!

Studentenkaart

Neem, als je ´m hebt, je studentenkaart mee, ongeacht naar welk land je gaat. Ze hebben in letterlijk elk werelddeel wel ergens studentenkorting bij musea/winkels/restaurants en dat is uiteraard mooi meegenomen.

Straatverkopers

Je kent het vast wel; mensen die je wat willen verkopen. In Gambia leerde ik hier de ultieme truc voor, al was het wel aan het einde van onze vakantie. Iemand die ons iets wilde verkopen, vroeg hoe lang we nog bleven; ik zei dat we morgen naar huis gingen. Meneer droop meteen af en ik hoefde geen opdringerig verkooppraatje aan te horen. De daaropvolgende vakanties heb ik altijd, vanaf dag één, gezegd dat ik er al twee weken was, dat ik de betreffende tour al gedaan had of dat ik het product al had. Niet altijd helemaal berustend op de waarheid natuurlijk, en wellicht passen dit soort leugens niet echt bij je. Bij mij scheelt het in ieder geval een hoop irritatie dus ik lig er niet echt wakker van.

Eten

In verre landen hebben ze vaak heerlijk eten, maar ik kan me voorstellen dat je je soms ook wat druk maakt om de hygiëne van de kip die je daar al twee uur in de brandende zon ziet liggen. In Thailand ontdekte ik dat je prima bij wat viezig ogende kraampjes en restaurantjes kunt eten; zolang het er maar druk is. Drukte betekend dat het eten niet al eeuwen buiten de koelkast ligt, én als je locals ziet zitten vaak dat het eten lekker is. Mocht je naar een ¨ver land¨ gaan dan is de kans dat je last van je maag krijgt zeer aannemelijk, de beste remedie hiertegen is elke dag een glas cola, dat zuivert de boel een beetje. Helemaal voorkomen is onmogelijk, maar ik ben er van overtuigd dat cola kan helpen je maag wat rustiger te houden. Ook in Spanje of andere landen waar ze heel vet koken is dit echt de tip van je leven.

Visums

Toen ik voor stage naar Costa Rica ging, moest ik dus overstappen in Amerika. Wat ik toen leerde is dat je ook voor een overstap een visum (in dit geval ESTA) moet aanvragen en niet alleen bij een langer verblijf. Destijds deed ik mijn aanvraag via een ietwat vage Amerikaanse site maar nu heb je diverse Nederlandse websites voor het aanvragen van je visums of reisdocumenten. Ik kan goed Engels maar voor belangrijke documenten als een ESTA of ander visum gaat mijn voorkeur toch uit naar een Nederlandse site. Zo weet ik zeker dat ik geen informatie over het hoofd zie en dat alles klopt. De kosten die je extra hebt zijn voor mij de voordelen echt waard, met dit soort dingen neem ik liever geen risico´s en er zijn zo veel onduidelijke websites!

Besparen op tours

Nog een tip in de categorie: ¨een leugentje om bestwil¨. In elk land heb je wel van die standjes die tours verkopen, en je kan er eigenlijk wel vanuit gaan, dat ze je flink naaien met de prijs. Ik zeg dan ook altijd ¨aan de andere kant van de straat kostte het de helft¨, 90% kans dat jouw vriendelijke verkoper ineens ook een paar tientjes van de prijs af haalt. Nu ben ik echt geen gierige Hollander maar ik kan me gewoon ergeren als ik er achter kom dat ik €100 heb betaald, en de rest van de mensen op de boot €40.

De juiste tijd

Mocht je met de auto op vakantie gaan, of niet zo´n hotel met transfer hebben; kijk dan goed of je hotel/camping/hostel een aankomsttijd heeft. Niet elke accommodatie heeft een 24-uurs receptie en het is een beetje lullig als je 5 minuten te laat aan komt kakken en daardoor uren moet wachten. Sowieso zijn siesta’s ook handig om even in je achterhoofd te houden. Zo had ik ooit een (achteraf) grappige ervaring in Panama. Ik moest van Costa Rica naar Panama en kwam netjes met mijn paspoort bij de grens aangewandeld (het was een soort gammele brug, geen grap dit). Het bleek dat de ¨douane¨ van Costa Rica van 1 tot 2 pauze hield, geen probleem, dacht ik. Nou is het zo dat Costa Rica en Panama 1 uur tijdsverschil hebben en de Panamezen ook van 1 tot 2 pauze hadden. Stond ik daar 2 uur te kijken naar ambtenaren die sigaren rookten en me vroegen of ik al ¨een place for the night¨ had.

E-books

Als je lid bent van de bibliotheek; dan heb ik goed nieuws voor je. Je kunt bij heel veel bibliotheken gewoon e-books lenen via de (mobiele) site. E-books die gewoon geschikt zijn voor je telefoon en niet alleen voor een e-reader. Mijn abonnement kost ongeveer €45 per jaar en zeker nu met die e-books haal ik dat er gemakkelijk uit.

Vloeistoffen

Dit lijkt de domste tip ooit maar elke keer als ik ga vliegen zie ik het weer; mensen met een handbagage koffer die 1 cm te groot is en waar ze €50 voor moeten bijbetalen. Maar ook mensen die verontwaardigd hun dure parfum wegsmijten omdat ze niet wisten dat het niet mee mocht. Check dus echt goed de koffermaten die toegestaan zijn bij de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt en neem geen flesjes vloeistof mee die groter zijn dan 100ml. Ook als je een literfles hebt waar nog maar 3 druppels in zitten; mag niet.

Warme doekjes

Ik vloog ooit alleen naar Amerika en één van de stewards had door dat ik wat nerveus was. Niet gek aangezien ik een halfjaar ging stage lopen in Midden-Amerika en ik in één uur moest overstappen in New York . De steward schoof me dus van alles toe; Snickers en chocolade-ijs maar ook: warme, vochtige doekjes. Het klinkt raar, maar dat was zó lekker! Echt exact waar je behoefte aan hebt tijdens zo’n vlucht. Sindsdien neem ik altijd make-up doekjes mee om mijn gezicht om de zo veel uur mee af te doen. Ze zijn dan wel niet warm, maar zo heb je toch een beetje die ¨business class¨ feeling.

Business Class

Een ietwat gewaagde tip die een Amerikaans meisje me ooit vertelde maar die ik zelf nooit uit heb durven proberen. Meld bij het boarden al  dat je zenuwachtig bent en gedraag je daar ook naar. Doe zo gespannen dat andere passagiers last van je krijgen. Je zal dan zo snel mogelijk overgeplaatst worden naar business class, inclusief de bijkomende voordelen. Ik heb dit nooit geprobeerd, maar volgens haar werkte het áltijd.

Leeg flesje

Neem als je gaat vliegen een leeg flesje water mee, die mag namelijk wel gewoon door de douane. Na de douane kun je ´m vullen op het toilet. Zo ben je in het vliegtuig niet afhankelijk van wanneer ze langskomen met drinken en heb je gratis water.

Oordopjes

Oordopjes zijn uiteraard een must voor op reis. Ik heb sinds kort eindelijk fijne ontdekt in plaats van die schuinrubberen krengen: Ohropax. Dit zijn oordopjes van was zitten heel comfortabel, ze zijn goedkoop en houden goed geluid tegen. Je koop ze onder andere bij Kruidvat, Holland & Barret of Bol.com. Een pakje met 20 stuks, kost nog geen €5.

**Dit artikel bevat affiliate links en gesponsorde content.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

1 Comment

  • Nienke

    Handige tips! Ik ga dit jaar zelf helaas niet op vakantie door de verhuizing, maar ik zal de tips goed onthouden voor mijn volgende trip.

    juni 6, 2018 at 11:54 am Reply
  • Leave a Reply

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

    De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.