vastgelopen in je bedrijf

Business | Even vastgelopen in je bedrijf? Zo los je het op!

december 16, 2022

Regelmatig begeleid ik ondernemers met het opstarten van hun bedrijf of blog. Ontzettend leuk om te doen en ook voor mezelf erg leerzaam. Onlangs had ik een klant die zei volledig vastgelopen te zijn. Hij had geen motivatie meer, geen inspiratie en wist even niet hoe nu verder. Ook ik heb dit soort momenten een paar keer per jaar en weet inmiddels goed hoe ik ermee om moet gaan. Ben je even vastgelopen in je bedrijf? In dit artikel leg ik je uit hoe je weer uit zo´n vastgelopen moment komt en weer met frisse motivatie en inspiratie aan de slag kunt.

Een bedrijf opstarten

Een bedrijf of blog opstarten is veel werk en er komt meer bij kijken dan men  vaak in eerste instantie denkt. Zoals bij elke baan en elk project, zijn niet alle taken altijd leuk en heb je ook wel eens geen zin. Ik probeer met mijn klanten altijd een strakke maar realistische planning te maken waarmee het doel bereikt wordt maar die ook leuk is. Het moet wel leuk blijven is één van mijn belangrijkste motto´s. Als ondernemen namelijk niet vanaf het begin af aan leuk is, ga je het niet volhouden.

En dan loop je vast

Tijdens zo´n opstart maar ook binnen een bedrijf dat je al jaren runt, kun je soms vast lopen. Je merkt dat je geen zin meer hebt in je werkzaamheden, je zit vaak wat minder lekker in je vel en je hebt geen inspiratie. Je bent simpelweg even vastgelopen in je bedrijf. Voor mij is dit altijd een teken om aanpassingen te doen; je loopt namelijk niet voor niks vast en als je op dezelfde voet doorgaat, verandert er niks. Het is heel simpel; als je wilt dat er iets verandert; zul je iets aan moeten passen in je gedrag.

Terug naar de basis

Op werkgebied werkt het voor mij en voor de meeste van mijn klanten, als we vast lopen, goed om terug te gaan naar de basis. Ik laat de planning dan even compleet varen en doe drie dagen alleen maar dingen die ik leuk vind. Ik neem geen vrij, ik werk wel gewoon aan mijn bedrijf maar doe de taken waar ik zin in heb en waar ik gelukkig van word. Ben je bijvoorbeeld een blog aan het opstarten en loop je even helemaal vast met artikelen schrijven? Ga dan een klusje doen die je leuk vindt en laat dat vooruit schrijven even varen. Bedenk waarom je wilde gaan ondernemen of bloggen en van welke taken je die kriebels kreeg; ga die doen.

En daar is de motivatie weer!

Je zult merken dat die twee of drie dagen doen wat je leuk vindt, je goed doen. Als vanzelf komt doorgaans de motivatie en inspiratie weer terug. Ondernemen en bloggen (of in sommige gevallen beide tegelijk) is nooit alleen maar leuk en als je een paar dagen geen zin hebt, hoef je niet meteen een andere baan te zoeken. Door terug te gaan naar de essentie waarom je begonnen bent en door te doen waar je blij van wordt, worden bijkomende taken weer een stuk leuker en kom je weer in de juiste modus.

Tot slot

Hoe vaak je zo’n “back-to-basic-moment” nodig hebt, hangt af van jou als persoon en daar is geen goed of slecht in. Er zijn periodes dat ik mezelf elke maand even terug moet fluiten maar soms blijft mijn flow maanden achter elkaar goed gaan. Hou jezelf in de gaten, zorg goed voor jezelf en doe een paar stapjes in een andere richting als je merkt dat je het niet naar je zin hebt, dat komt je bedrijf/blog ten goede!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

2 Comments

 • Anna

  Wat een fijne tips! Die motivatiedip herken ik ook wel, inderdaad verstandig om even terug te gaan naar de basis en met taken aan de slag te gaan die je wel energie geven!

  januari 15, 2021 at 11:12 am Reply
  • Mira Ennen

   Ja, dan kunnen we er mooi weer even tegenaan he!

   januari 19, 2021 at 10:44 am Reply

  Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.