Starten als ZZP’er; steeds meer mensen doen het. Werken als zelfstandige geeft flexibiliteit, vrijheid en de creatieve mogelijkheden zijn eindeloos. Wil jij ook je eigen onderneming opzetten maar weet je niet goed hoe te beginnen? In dit artikel vind je een aantal eerste stappen.
Stap 1: Onderzoek je markt
Voordat je als ZZP’er aan de slag gaat, is het belangrijk om de markt waarin je actief wilt zijn goed te onderzoeken. Bepaal je doelgroep, concurrenten en de vraag naar de producten of diensten die je aanbiedt. Het is zonde om iets aan te bieden waar niemand op zit te wachten; je wilt het ten slotte wel verkopen. Dit onderzoek zal je dan ook helpen om keuzes te maken over jouw positie en te bepalen hoe je gaat zorgen dat jij als een tierelier gaat verkopen.
Stap 2: Stel een ondernemingsplan op
Een ondernemingsplan is een handig document dat je helpt om je zakelijke doelen en de daarbij horende strategieën te bepalen. Het omvat een beschrijving van je bedrijf, je producten of diensten, je doelmarkt, concurrentieanalyse, marketingstrategieën en financiële zaken. Een goed doordacht ondernemingsplan helpt je niet alleen bij het opstarten en bij doelen maken voor de toekomst maar is essentieel als je een bedrijfslening wilt afsluiten. Vind je een plan maken lastig? Op deze pagina kun je een gratis opzet voor een bedrijfsplan downloaden! Let op; deze is basic en vooral voor jezelf en om je gedachten te ordenen. Bij een zakelijke lening zullen ze in de meeste gevallen vooral de financiële kant meer uitgelicht willen zien.
Stap 3: Registreer je bedrijf
Kies een passende rechtsvorm voor je bedrijf, zoals een eenmanszaak, vennootschap onder firma (VOF) of besloten vennootschap (BV). In de meeste gevallen zijn dit, als je start als ZZP’er een eenmanszaak zijn. Registreer je bedrijf bij de Kamer van Koophandel en zorg ervoor dat je voldoet aan alle wettelijke vereisten, zoals het aanvragen van eventuele vergunningen of licenties die nodig zijn voor jouw type onderneming. Wil je van je blog of Instagram je bedrijf maken? Dan heb je geen speciale vergunningen nodig.
Stap 4: Financiën en belastingen
Open een zakelijke bankrekening om je persoonlijke en zakelijke financiën gescheiden te houden. Een zakelijke rekening is niet verplicht; wel handig. Zorg ervoor dat je een goed boekhoudsysteem opzet om je inkomsten en uitgaven bij te houden. dit kan je zelf in een document of map doen of laten doen; zolang je het maar goed bijhoudt. Als ZZP’er ben je verplicht om inkomstenbelasting te betalen en omzetbelasting (BTW) als je aan de BTW-registratiegrens voldoet. Raadpleeg een boekhouder of accountant om je hierbij te helpen en om te profiteren van eventuele belastingvoordelen. Reken je niet rijk; vergeet niet dat je over je inkomsten inkomstenbelasting, winstbelasting, en de bijdrage zorgverzekeringswet moet betalen. Van wat je gestort krijgt kun je dus zo’n 50% al weg zetten voor te betalen belastingen. Daarnaast ben je als ZZP’er niet verzekerd en krijg je niet doorbetaald bij vakantie; hou daar rekening mee.
Dit klinkt wellicht negatief maar is vooral bedoeld om je bewust te maken. Je zal niet de eerste ZZP’ er zijn die aan het einde van een boekjaar een torenhoge rekening krijgt en niet op de hoogte was van alles wat betaald moest worden. Duizend euro op je rekening is in loondienst ook echt duizend euro, duizend euro op je rekening in ZZP land, is eerder vijfhonderd euro.
Stap 5: Marketing en branding
Creëer een mooi branding voor jouw merk die de juiste uitstraling heeft en terug te zien is op je website en sociale media. Ontwikkel een marketingstrategie om jezelf bekend te maken bij je doelgroep en potentiële klanten. Zomaar wat doen werkt vaak niet. Met een doordachte strategie wordt het behalen van doelen een stuk makkelijker. Vergeet bij marketing ook je online aanwezigheid niet. Op de juiste manier op de juiste platformen aanwezig zijn, kan wonderen doen voor je marketing.
Stap 6: Netwerken en klantenwerving
Netwerken is essentieel voor het opbouwen van relaties en het aantrekken van klanten. Ga naar relevante evenementen en beurzen, sluit je aan bij ondernemersnetwerken en gebruik je persoonlijke en professionele contacten om je netwerk uit te breiden. Bied ook een uitstekende service aan je klanten, want mond-tot-mondreclame kan een krachtige tool zijn voor het laten groeien van je klantenbestand.
Conclusie
Het starten als ZZP’er is een geweldig avontuur wat de juiste voorbereiding en vooral een flinke dosis inzet van je vraagt. Door zorgvuldig onderzoek te doen, een goed ondernemingsplan op te stellen en aandacht te besteden aan marketing en klantenwerving, leg je een stabiele basis voor succes. Wees geduldig en flexibel, en blijf voortdurend leren en groeien als ondernemer om je kansen op succes te vergroten. Wil je hulp bij het uitbouwen of het starten als zzp’er? Dan is Boost je Business wellicht iets voor jou!