professioneel bloggen

Business | Hoe kom je professioneel over als blogger?

januari 2, 2023

Als je meer wilt met je blog dan alleen je tijd vullen met een toffe hobby, is het aan te raden om tijd te steken in het professionaliseren van je blog. In dit artikelen deel ik een aantal dingen die je blog een professionele uitstraling geven. Het succes van je blog is echter niet alleen afhankelijk van dit lijstje; je zult er alsnog voor moeten werken als professioneel bloggen je droombaan is.

Registreer je domeinnaam

Ga voor een domein en stap af van de blogspot.com/wordpress.com sites. Een eigen website kost geen vermogen en staat serieuzer. Qua domeinnaam zou ik ook niet gaan voor www.miratjuhxx.nl maar voor iets wat professioneel oogt en makkelijk te onthouden is. Verder zou ik qua platform zeker voor WordPress gaan vanwege de vele mogelijkheden ook wat betreft vindbaarheid. Mijn host is www.wmedia.nl en daar ben ik al jaren zeer tevreden over.

Schrijf je in bij de KVK

Natuurlijk hoef je je niet bij de eerste €100 die je verdient in te gaan schrijven maar zodra je op regelmatige basis geld gaat verdienen met je blog, zou ik dit zeker doen. Het oogt professioneler, bij sommige bedrijven is het een vereiste voor een samenwerking en ik merkte zelf dat ik mijn blog ook serieuzer ging nemen door de inschrijving.

Zorg voor een mooie website

Jaren heb ik zelf gerommeld aan mijn site en lopen klooien met dure thema’s die ik kocht en waar ik vervolgens niks mee kon. Onlangs investeerde ik een paar honderd euro in een mooie goede site die precies naar mijn wens is. Iets wat me veel geld had gescheeld als ik het jaren geleden had gedaan. Tuurlijk, het is even een investering maar je site is wel je visitekaartje.

Wees consistent qua stijl

Zorg dat je foto’s enigszins dezelfde stijl hebben maar sowieso altijd hetzelfde formaat. In de meeste lay-outs komt het echter mooier uit als je óf voor liggend óf voor staand gaat. Gebruik voor al je artikelen dezelfde lay-out en hetzelfde lettertype. Als je het helemaal next level wilt trekken dan kun je ook de kleuren van je blog doorvoeren in je visuals en foto’s.

Fotografie

Tegenwoordig kun je zelfs met je smartphone prima foto’s maken. Als je maar zorgt dat je goed licht hebt en er een beetje een gezellig plaatje van maakt. Fotografie kost veel oefening en veel tijd maar ik vind dit zelf één van de belangrijkste factoren van professioneel bloggen (afhankelijk van het onderwerp natuurlijk). Als je echt nul feeling hebt voor fotografie en ook geen zin om je er in te verdiepen,  zou ik eerder voor stockfoto’s gaan dan eigen foto’s van slechte kwaliteit te gebruiken.

Contactinfo

Zorg dat zowel je lezers als geïnteresseerde bedrijven je makkelijk kunnen bereiken door een contactpagina aan te maken. Op deze pagina kun je, naast je contactinformatie, ook kort beschrijven welke vormen van samenwerking er op jouw blog mogelijk zijn.

Professionaliseer je e-mailadres

Fantastisch dat je al 10 jaar je miertje_xx_12_love@hotmail.com gebruikt, alleen erg professioneel oogt het niet. Ook gewoon voornaam_achternaam@hotmail.com zou ik achterwege laten en vervangen door info@sitenaam.nl. Een e-mailadres met daarin je domeinnaam oogt professioneel en maakt het ook makkelijker om persoonlijke en zakelijke mail te scheiden.

Marketing

Reken marketing tot een serieus onderdeel van je blog en steek tijd in het promoten van je artikelen. Deel niet klakkeloos overal je blogpost maar kijk welke vorm van delen op welk kanaal werkt.

Social media

Social media zie ik zelf als een verlengstuk van mijn blog en, ik ben hierin vast niet de enige. Kijk goed naar de kanalen die je voor je blog gebruikt en in hoe verre je die ook persoonlijk wilt gebruiken. Als je blog absoluut geen connectie heeft met je persoonlijke leven, zou ik deze twee ook op social media scheiden.

Neem je blog serieus

Tot slot wil ik je op het hart drukken je blog serieus te nemen. Met eens in de zo veel weken posten straal je geen professionaliteit uit. Professioneel bloggen is hard werken als je er meer dan alleen een hobby van wilt maken. Door het ook bloedserieus te benaderen, zal het je allemaal makkelijker af gaan.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

9 Comments

 • Sabine

  Nuttig artikel! Sowieso die eigen url is een must.

  augustus 16, 2018 at 8:24 pm Reply
 • Yousra Yasmine

  Super handige tips! Zeker een must om te lezen als blogger. Bedankt voor je blog serie. Het is onwijs leerzaam hihi.
  Liefs,
  Yousra Yasmine

  augustus 16, 2018 at 9:17 pm Reply
  • Mira Ennen

   Aah leuk om te horen, jij bedankt voor het lezen 😀

   augustus 16, 2018 at 9:19 pm Reply
 • An

  Ik merk dat je de kleur van je blog doortrekt in je foto’s. Geeft idd een mooi effect. Bedankt voor de tip.

  augustus 17, 2018 at 6:14 am Reply
 • Lizzie | Globalizious

  Ik doe volgens mij alles wel aardig, maar t is zooo moeilijk om nou net dat stapje verder te gaan…

  augustus 17, 2018 at 6:16 am Reply
 • Balou

  Bedankt voor je tips, altijd fijn om door te lezen!

  augustus 17, 2018 at 6:34 am Reply
 • Felice Veenman

  ceck, check, dubbel check: alles in orde. inderdaad het loont om in je site te investeren, ik heb ook lang gerommeld. Maar met een betrouwbare en niet te dure webmaster en een template van WordPress, bleef ik toch onder de 300 euro

  augustus 17, 2018 at 6:22 pm Reply
 • Amelie van Writings by Amelie

  Maak jij gebruik van wordpress.org of wordpress.com? Ik heb namelijk wordpress in mijn domeinnaam staan en voor wordpress.com moet je voor het ‘weg te halen’ gaan betalen.
  Hoe zorg je er ook voor om je gmail, hotmail, outlook, … te veranderen in je eigen domeinnaam? Ben hier zon een loser in!

  augustus 18, 2018 at 10:14 am Reply
  • Mira Ennen

   Dit kan allemaal via een hostingbedrijf. Ze regelen dan ook je email enzo en met een paar tientjes per jaar ben je klaar:)

   augustus 18, 2018 at 10:35 am Reply

  Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.