grote uitgaven

Lifestyle | Grote uitgaven die ik ooit wil doen!

november 12, 2020

Als mijn financiën het toelaten, spaar ik graag zo veel mogelijk. Ik spaar voor mijn pensioen, voor onverwachte uitgaven én voor grotere aankopen. Die laatste zijn nog wel lastig omdat het sparen niet heel hard gaat vanwege onder andere de kosten die ik als zzp´er heb. Lastig betekent echter niet onmogelijk en ik droom dan ook graag. In dit artikel deel ik grote uitgaven met je die ik ooit nog wil doen.

Sparen

Idealiter spaar ik een vast bedrag per maand, ik heb echter geen vast inkomen omdat ik als zzp´er werk. Wat ik elke maand spaar, verschilt momenteel en het komt ook wel eens voor dat ik mijn gespaarde geld moet aanspreken. Dat ¨rommelige¨ past wel bij me maar het zou verstandiger en handiger zijn om op dit gebied stabiliteit te krijgen. Hier werk ik dan ook aan door vaste inkomsten te genereren met vaste klanten en opdrachten op lange termijn. Ik werk meer met potjes en zorg voor overzicht zodat ik meer structuur krijg in mijn financiën. Sparen vind ik leuk om te doen, zeker als ik er een doel mee heb. Ik ben goed in geen onnodige dingen kopen en maak met plezier een plannetje voor een grotere aankoop. Voor een grotere aankoop zou je ook een doorlopend krediet of persoonlijke lening kunnen afsluiten. Fantastisch dat die opties er zijn, dit zijn voor mij echter meer dingen voor als het echt niet anders kan. Ik spaar nu bijvoorbeeld samen met Steven voor een nieuwe vloer. Dat is wat mij betreft geen noodzakelijke uitgave want er ligt er al eentje; we willen gewoon een mooie nieuwe. De vloer is geen extreem grote uitgave, met een paar honderd euro zijn we er al. We sparen daar momenteel €10 per week voor, zo gaat het vrij ongemerkt maar hebben we in het voorjaar wel die mooie nieuwe vloerbedekking. Een aantal andere doelen liggen wat verder in de toekomst en hebben ook geen prioriteit (ik wil ook gewoon lekker leven) maar die grote uitgaven deel ik wel graag met je.

Een nieuwe keuken

We hebben ons huis gekocht van de woningbouw en dat betekent dat er ook een woningbouw keuken in zit. Daar is niks mis mee maar ik droom wel van een keuken die helemaal naar mijn onze smaak is ingericht en die ik helemaal kan laten maken hoe ik dat zelf wil. Bij Ikea zag ik laatst een keuken die precies onze smaak was en nog geen €2000 kostte, dan vond ik voor een keuken heel betaalbaar. We willen misschien de muur naar de woonkamer openbreken en een open keuken maken maar dat zien we tegen die tijd wel, het is op dit moment geen prioriteit. De keuken is verder vrij nieuw en heel neutraal dus het is zeker geen doorn in het oog. Afhankelijk van wat we gaan kiezen, is dit spaardoel €2500-€10.000.

Een rijbewijs en auto

Ik ben bijna 30 en heb nog steeds geen rijbewijs. We hebben gelukkig wel een fijne auto waarin Steven me bijna overal heen brengt waar ik maar wil. Rond mijn 20e heb ik wel een stuk of 30 rijlessen gehad maar dat was verre van een succes. Ik was gewoon heel erg slecht en had al dagen van tevoren buikpijn als er weer een rijles aankwam. Even pauze dus en druk met studeren/werken/leven. Het was altijd een combinatie van geen geld en eerlijk gezegd ook geen motivatie. Als ik het echt had gewild, had het wel gekund maar ik stond nooit echt te springen om weer achter het stuur te kruipen. Inmiddels slik ik medicatie waarmee ik niet mag autorijden dus is rijlessen geen optie. Als ik ooit van die medicatie af kom, wil ik wel gaan lessen. Niet per se helemaal uit mezelf maar het zou voor Steven en qua afhankelijkheid wel een stuk prettiger zijn. Stiekem vind ik het dan ook leuk om te dromen over mooie auto´s waarin ik dan rond kan crossen! Spaardoel exclusief auto: €3000. Ik reken graag ruim (gebaseerd op de gemiddelde €2400 die het CBR aangeeft) en mijn gebrek aan talent moet ook meegenomen worden.

Een extra verdieping

Ons huis heeft drie verdiepingen waarvan we er twee gebruiken om in te wonen. Onze zolder is heel erg groot maar is op dit moment echt een opslagzolder met veel meer ruimte dan we nodig hebben. Idealiter gaat mijn kantoor, mijn studio én de webshop voorraad naar zolder maar daarvoor moet er eerst nog een hoop gebeuren. We willen dan graag een dakkapel, alles moet geïsoleerd, er moet een vloer komen en 60 jaar aan ongebruikte ruimte moet gewoon opgeknapt worden. Een groot maar leuk project dus! Grof geschat spaardoel: €15.000

Tot slot

Zoals je ziet, hebben de meeste grote uitgaven met ons huis te maken. Ik ben niet iemand die veel waarde hecht aan dure spullen of exclusieve merken. Ik hou van luxe en mooie dingen maar kan net zo goed dolgelukkig zijn met een jurkje van €20. Duizend euro uitgeven aan een tas zie ik mezelf niet zo snel doen omdat ik dan toch ga bedenken dat ik daar ook van op vakantie kan. Het fijne aan geld is gelukkig dat het van jezelf is en dat iedereen het lekker kan uitgeven zoals die dat zelf wilt.

Droom jij ook wel eens over hele grote uitgaven?

*Dit artikel betreft een samenwerking.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

2 Comments

 • Jolanda

  Mooie doelen! Dit jaar heb ik veel spaardoelen al gehaald, zoals het structureel kunnen sparen voor pensioen. Ik spaar momenteel voor een Mini Cooper. Het doel is al bereikt maar ik wil hem toch wat luxer dus moet even doorsparen ?

  november 13, 2020 at 9:14 am Reply
  • Mira Ennen

   Wat goed zeg en wat een leuke auto vind ik dat!

   november 13, 2020 at 11:49 am Reply

  Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.