Lifestyle | Alles wat je wilt weten over een groene lening

maart 10, 2021

Advertorial – Verbouwingen aan je woningen met een duurzaamheidsoogpunt, zoals het plaatsen van zonnepanelen en het isoleren van daken, vloeren en muren, leveren naast een bijdrage aan het milieu ook aanzienlijke voordelen voor jezelf op. De energierekening wordt goedkoper en je woning wordt meer waard. Voor de financiering van dergelijke energiebesparende renovaties bieden banken een speciaal krediet met een uiterst voordelige rentevoet. De formule staat algemeen bekend als een groene lening en kent doorgaans de laagste rente die wordt geboden op kredieten, zonder dat er een hypotheek op de woning wordt gelegd. Dankzij deze lage rente en de resulterende besparing op de energiefactuur, verdient een groene lening zichzelf op termijn volledig terug.

Waarvoor kun je een groene lening aanvragen?

– Plaatsing van zonnepanelen
– Installatie van een zonneboiler
– Plaatsing van een groen dak
– Isolatie van daken, vloeren en muren
– Plaatsing van hoogrendemenstbeglazing
– Vervanging of het onderhoud van een oude stookketel
– Installatie van een warmtepomp
– Plaatsing van thermostatische kranen of een kamerthermostaat met tijdschakeling
– Installatie van geothemerische energieopwekking
– Het laten uitvoeren van een energie audit voor je woning

In de praktijk hoeft niet de gehele renovatie aan de woning een ecologisch karakter hebben om in aanmerking te komen voor een groene lening. Bepaalde banken beoordelen de plaatsing van een domoticasysteem ook als een groene verbouwing.

Hoe werkt een groene lening?

Een groene lening is niets anders dan de groene variant van een standaard renovatiekrediet. Er is geen hypotheek aan verbonden en financieel-technisch valt de formule onder de regelgeving voor leningen op afbetaling. Je kunt kiezen voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening weet je vooraf wat de maandkosten en rentekosten gaan zijn. Dit weet je bij een doorlopend krediet niet, omdat de rente variabel is. Daarnaast staat de looptijd niet vast. Hierdoor is het gevaar aanwezig dat het jaren duurt voordat het krediet is afgelost. Het doet daarom deugd om altijd advies te vragen bij een financieel expert, zodat je weet welke lening het beste aansluit bij jouw persoonlijke situatie.

Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.