zondagse gewoontes

Life | Zondagse gewoontes die je klaarstomen voor een nieuwe week

maart 19, 2020

De situatie is natuurlijk wat anders nu met het virus maar er zijn nog genoeg mensen die gewoon een ¨normale¨ werkweek hebben. In dit artikel bespreek ik een aantal zondagse gewoontes die mij helpen om de nieuwe week fris en fruitig te beginnen!

Begin goed

Begin de zondag met een uitgebreid ontbijt of met iets wat je heel lekker vindt. Een goed begin is het halve werk en door goed voor jezelf te zorgen, kun je al veel meer uit je dag halen!

Maak een To-Do lijst

Ik doe dit idealiter gezien op maandagochtend omdat ik in het weekend niet wil werken. Toch merk ik dat het soms meer rust geeft om op zondag al te doen. Ik vind het fijn om alles wat er de komende week moet gebeuren op te schrijven, zodat mijn hoofd een stukje leger is. Ik maak na het opschrijven van alle to-do´s ook altijd meteen mijn weekplanning, daarover lees je in dit artikel meer.

Doe weekboodschappen

Wij zijn hier thuis beide wat lui op boodschappengebied en doen vaak per dag boodschappen. Sowieso is dit niet praktisch qua tijd, we eten er slechter door en we gooien door een gebrek aan planning veel te veel eten weg. Als we op zondag alle boodschappen doen en recepten plannen, gaat het een stuk beter. Meestal zoek ik in de Jumbo app 2-3 recepten die we dan twee dagen achter elkaar eten. Ik kook dan voor twee dagen en vind het geen enkel probleem om twee keer hetzelfde te eten. Die tweede dag als je bordje dan al klaar staat en alleen warm gemaakt hoeft te worden; zo veel rust!

Ruim een uurtje op

Natuurlijk kun je de volledige zondag gebruiken voor het huishouden maar hier gaan we vaak samen een uur aan de slag. We hebben een vrij normale eengezinswoning en het zal je verbazen hoe ver je in één uur komt. De key is om in elk geval een moment in te plannen voor het huishouden, zodat je de week opgeruimd en schoon begint. Hoe je dat het beste kunt indelen, hangt een beetje af van je tijd en je woonsituatie. De was reken ik overigens niet bij dit uurtje maar doe ik nog apart.

Zorg dat je buiten komt

Ga op het balkon zitten, een kwartiertje wandelen of organiseer een picknick; zorg dat je in elk geval even buiten komt!

Check je financiën

Kijk, zo nodig uitgebreid, naar je financiën en bepaal hoe je er voor staat. Moet je oppassen deze week en wat mag je waar aan uitgeven? Voor mij werkt het qua overzicht veel beter om hier wekelijks even kort naar te kijken. Als ik dit maandelijks doe dan vergeet ik de helft en raken dingen door elkaar. Wekelijks is het voor mijn gevoel veel meer onder controle en kan ik sneller bijsturen qua uitgaven.

Ga op tijd naar bed

Het kan verleidelijk zijn om op een weekend dag lekker lang voor de televisie te blijven hangen of met vrienden af te spreken, echter is dat op zondag niet slim. Als je de zondag al (te) laat naar bed gaat, begin je de week met een achterstand. Ga op zondagavond op tijd naar bed, zo zet je de eerste stap voor een fijn slaapritme die week.

Vergeet niet te ontspannen

Het is natuurlijk wel je weekend (of je vrije dag) dus ontspannen is ook belangrijk. Hou je niet alleen bezig met de dingen die ¨moeten¨ maar neem ook lekker de tijd om even niks te doen óf plan activiteiten waar je ontspannen van wordt. Ik heb in dit artikel zondagse gewoontes als voorbeeld genomen omdat dat voor mij mijn vrije dag is. Uiteraard weet ik dat er heel veel mensen ook in het weekend werken en deze tips zijn natuurlijk ook gewoon toe te passen als je op een ander moment vrij bent.

Heb jij zondagse gewoontes?

*Dit artikel bevat affiliate links.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

3 Comments

 • Marloes

  Mijn zondagen komen overeen met jouw lijstje! 🙂 Vooral het maken van een wandeling en opruimen, vind ik heerlijk om te doen. Hierdoor leeg ik mijn hoofd en ben ik klaar voor een nieuwe week.

  maart 25, 2020 at 8:40 am Reply
 • laura

  Leuke tips, zondag is toch wel een van mijn favoriete dagen 🙂

  april 19, 2020 at 1:05 pm Reply
 • Amber / Ambers Things

  Ik ben op zondagen vooral bezig met het plannen van de volgende week inderdaad. Foto’s maken voor de volgende week en zoveel mogelijk artikels schrijven als mogelijk. Vind het altijd heerlijk als ik me er dan in de week minder druk om moet maken. Opruimen doe ik meestal zaterdag zodat mijn bureau klaar is voor zondag.

  april 19, 2020 at 2:45 pm Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.