zelf een adventskalender maken

Life | Zelf een adventskalender maken? Zo doe je dat!

oktober 31, 2019

Foto door Annie Spratt on Unsplash.
Zelf een adventskalender maken is ontzettend leuk, niet moeilijk en de mogelijkheden zijn eindeloos. In dit artikel vertel ik je meer over de adventskalender die ik aan het maken ben en geef ik je wat tips!

Wat is een adventskalender?

Met een adventskalender tel je vanaf 1 december af naar kerst. Je bouwt zo op een feestelijke manier op naar kerst, een traditie die wat mij betreft december écht een feestelijke maand maakt. Vroeger werd dit voornamelijk gedaan door kaarsen te branden, later kwamen de kalenders met daarin elke dag een chocolaatje en inmiddels zijn er talloze kalenders te koop met alles wat je maar kunt bedenken.

Wat voor kalender maak ik?

Mijn zusje, Loes,  en ik kwamen een tijdje geleden op het idee om een adventskalender voor elkaar te gaan maken. We spraken een budget af en verder geen regels. Qua uiterlijk heb ik op dit moment nog niks speciaals, alles zit in een doos maar wellicht kom ik nog tot een creatieve ingeving. We geven elkaar elke dag een ¨cadeautje¨. De cadeautjes zijn niet allemaal enorm, het kan bijvoorbeeld ook een lolly of een zakje lekkere thee zijn. Je kan uiteraard wel eke dag een écht cadeau geven, maar dan moet je wat meer budget afspreken. Wij doen vooral kleine dingen en dan op de feestelijke dagen, Sinterklaas en Kerst wat groters. We hebben €50 afgesproken en dat vind ik tot nu toe (ik heb ´m bijna af) een prima bedrag. We wilden niet alleen maar ¨troep¨ in de kalender stoppen en nu is het allemaal niet te gek maar kun je wel écht wat leuks voor elkaar kopen.

Waar moet ik aan denken als ik ook een kalender wil maken?

 • Je hoeft niet per se een groot budget te hebben, een kalender met lieve briefjes of mooie spreuken is ook leuk.
 • Spreek de regels en verwachtingen goed af, net als het budget. Het is heel zonde als jij all the way gaat en een kartonnen doos met drie theezakjes terug krijgt.
 • Denk in mogelijkheden, bij budgetwinkels hebben ze écht veel leuke kleine cadeautjes.
 • Pak niet meteen alles in. Waarschijnlijk koop/verzamel je niet alles in één keer en wil je later misschien nog wisselen. Ik had bijvoorbeeld bijna alles al ingepakt en genummerd en vond toen iets wat per se in het begin van de maand gegeven moet worden. Om dit te voorkomen raad ik je aan om eerst alle cadeautjes te verzamelen en dan te beginnen met inpakken en nummeren.
 • Stuur elkaar eventueel een klein verlanglijstje, dit maakt het zoeken wat makkelijker. Je kunt ook een lijstje sturen met dingen waar je geen behoefte aan hebt, dit is vooral met een kleiner budget wel handig.
 • Hoe groter en zwaarder je cadeau´s, hoe lastiger een echte DIY wordt. Bedenk van te voren of je cadeaus prioriteit zijn of het uiterlijk van je kalender.
 • Als je élke dag iets te veel vind kun je ook om en om afspreken. Dan doe jij bijvoorbeeld de even dagen en je adventspartner de oneven.

Ik heb inspiratie nodig!

Nu heb ik nog geen mega creatief idee en weet ik natuurlijk niet wat Loes aan het maken is. Op Pinterest heb ik een bord gemaakt met daarop verschillende DIY-adventskalenders. Veel artikelen zijn in het Duits, daar leeft advent veel meer, maar de plaatjes spreken redelijk voor zich. Je kunt lid worden van het bord en mee pinnen, vind ik uiteraard ontzettend leuk!

Tot slot

Wij doen dit dit jaar voor het eerst en ik vind het nu al zó leuk. Ontzettend leuk om zo veel cadeautjes te verzamelen en creatief te zijn met het budget en het inpakken. Ik kan niet wachten om te zien wat Loes gemaakt heeft en ga jullie natuurlijk op Instagram laten zien wat er allemaal in zit! Ik zal de kalender die ik heb gemaakt eind november ook even laten zien op stories, volgens mij kan ik dat verbergen voor Loes (dus als je dit leest, NEE je krijgt geen hints).

Is zelf een adventskalender maken iets voor jou?

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

3 Comments

 • gea

  Wel een heel leuk idee om 1 zelf te maken. Dan weet je ook wat er in zet en dat het echt bij je past of bij iemand anders als je hem cadeau gaat doen. Leuk artikel

  oktober 31, 2019 at 4:17 pm Reply
 • bychristiana

  Ja, echt een super leuk idee vind ik dat! Op die manier zitten er ook alleen maar dingen in die de ander echt leuk vind. Hoewel je anno nu wel echt OVERAL adventskalenders vind, blijf ik het idee super leuk vinden. Ik kreeg laatst de Diptyque adventskalender cadeau en ik heb steeds elke dag 1 vakje open gemaakt, dat is toch wel het leukst om te doen, in plaats van allemaal tegelijk;-)

  november 1, 2019 at 9:51 am Reply
  • Mira Ennen

   Ooh van Diptique is ook geweldig zeg! Ik doe ook braaf elke dag één vakje, soms kost dat wel wat wilskracht haha!

   november 1, 2019 at 10:47 am Reply

  Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.