Autovakantie

Life | 10 dingen waar je aan moet denken bij een autovakantie

juni 5, 2018

Over twee weken is het zo ver; dan vertrekken we met de auto richting Frankrijk. We hadden heel goedkoop een stacaravan geboekt, al maanden geleden en ik was een trotse Nederlander met m´n ¨oh zo voordelige deal¨. Nu de vakantie nadert, kwam ik er achter dat er nog best wel wat dingen komen kijken bij zo´n autovakantie. Bij deze een lijstje die het jullie hopelijk wat makkelijker maakt, wellicht had je van sommige dingen uit deze lijst (net zoals ik) nog nooit gehoord.

  • Kijk naar een pechhulp en/of speciale autoverzekering. Een autovakantie doe je natuurlijk met de auto (duh), en ongeacht hoe oud je auto is, er kan altijd iets gebeuren wat niet onder je reguliere verzekering valt. Onze auto heeft ruim 5 ton gelopen dus tja, die verzekering was voor ons een zekerheidje. We hebben de ANWB Kortlopende Wegenwachtservice afgesloten en die is zo´n €60 voor twee weken. Veel geld, maar als we halverwege stil komen te staan en alles zelf moeten regelen, zijn we nog veel meer kwijt. Bij het afsluiten van een pech hulp service is het vooral handig om te kijken naar vervangend vervoer (krijg je dat of niet). Veel bedrijven bieden een goedkope service aan maar als je dan de voorwaarden leest, blijkt bijvoorbeeld dat je pas na een week vervangend vervoer krijgt, best zonde van je vakantie toch?
  • Neem naast je navigatie of telefoon ook een kaart mee van het land waar je heen gaat. Je weet nooit wat er gebeurt en zo´n kaart werkt altijd.
  • Check verplichte items in je auto, gewoon via Google. In veel landen moet je verplicht van die reflecterende vestjes hebben, of bijvoorbeeld een alcoholtester of een gevarendriehoek. Op deze pagina van de ANWB, kun je per land kijken wat de vereisten zijn.
  • Fix een mobiele oplader voor in je sigaretten aansteker.
  • Check of je een milieusticker nodig hebt. In sommige landen, zoals Frankrijk en Duitsland, mag je bepaalde zones met bepaalde auto´s niet in. Ook is het zo dat je een boete kan krijgen van een paar honderd euro als je in zo´n zone geen sticker hebt die aangeeft tot welke categorie je auto behoort. Voor Frankrijk bijvoorbeeld kun je de milieusticker hier aanvragen. Hij kost €4,41 inclusief verzending dus voor dat geld zou ik het risico op een boete zeker niet nemen.
  • Bij een autovakantie, hoort een lang stuk gaat rijden, en dat wil je wellicht niet in één dag doen, als dat al mogelijk is. Iets wat ik je nadrukkelijk wil aanraden, is om je hotels vooraf te boeken. Wij hebben maanden geleden al geboekt en ik wilde afgelopen week iets wijzigen, de prijzen waren inmiddels verdubbeld. Ik boek zelf altijd via Booking.com omdat je daar ten eerste heel makkelijk kunt filteren, ten tweede hebben ze écht altijd de beste prijzen.  Ik vind het zelf prettig om te filteren op gratis parkeergelegenheid, zo weet je zeker dat je je auto kwijt kunt en geen vermogen kwijt bent naast de overnachting. Ook voelt zo´n parkeerterrein toch veiliger voor m´n volgepakte auto dan drie straten verderop in een woonwijk. Mocht je willen boeken dan vind ik het leuk als je dat via de link hiervoor of de advertentie hier rechts doet, verdien ik ook nog een zakcentje;).
  • Door slim te tanken kun je flink besparen op je reiskosten. Zo tanken wij in de week voor vertrek nog even in Duitsland zodat we het eerste stuk al lekker goedkoop rijden. België heeft ook altijd gunstige tarieven, voornamelijk in de dorpjes. Sowieso is het natuurlijk altijd aan te raden om niet langs te snelweg te tanken maar even een afslag te nemen, zie je wellicht ook nog wat moois!
  • Als je halverwege gaat overnachten en je hele auto zit volgepropt, zorg dan dat je een klein tasje hebt met spullen voor die nacht. Zo hoef je niet onnodig veel te zeulen of de hele auto overhoop te halen, scheelt ook een echtelijke ruzie voor je vakantie uberhaubt begonnen is.
  • Stippel je route uit en kijk of je langs tolwegen komt. Niet dat je hier iets aan kunt doen maar bij sommige wegen betaal je tientallen euro´s, wel fijn als je dit van te voren weet zodat het niet van je ijsjesbudget af gaat;).
  • Als je met de auto op vakantie gaat; is de kans relatief aanwezig dat je gaat kamperen, of net zoals ons in een stacaravan gaat. Bij veel stacaravans is het gebruikelijk dat je je eigen beddengoed mee neemt, of dat je een fors bedrag betaalt voor wegwerp beddengoed. Kijk dit even goed na bij je accommodatie, in ons geval scheelde zelf meenemen €130 dus dat gaat we zeker doen.

Verder; geniet; neem lekker veel snacks mee en zorg voor fijne muziek! Ik vond een autovakantie vooral een stuk duurder dan vooraf ingeschat. De accommodatie is goedkoop en we hebben diesel, maar al die dingen als verzekeringen, tolwegen en hotels bedenk je niet als je enthousiast een gezellig huisje aan het boeken bent.
Heb jij nog tips of dingen waar ik niet aan gedacht heb?

*Dit artikel bevat affiliate links/gesponsorde content.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.