vrachtwagenchauffeur

Life | Wat doe jij? Mandy is vrachtwagenchaffeur!

november 4, 2021
Ik ben natuurlijk ondernemer en deel hier en op Instagram veel over mijn leven als ondernemer. Mijn werkleven is vooral veel achter de computer en zonder collega’s. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in andere beroepen en dan vooral de beroepen waar ik nog weinig van weet. Hoe leuk is het om een kijkje in iemand anders’ werkdag te krijgen? Toen Mandy me vroeg of ze een gastblog mocht schrijven over aan werk als vrachtwagenchauffeur, was ik dan ook direct enthousiast. Hieronder lees je haar verhaal. Wil je ook een artikel schrijven over jouw werk (in loondienst of als ondernemer)? Stuur gerust een mailtje naar info@miraennen.nl.

Door Mandy – Het begin

Het is begonnen toen ik nog een klein meisje was, ongeveer een jaar of 8. Mijn vader had altijd al zijn vrachtwagenrijbewijs maar hij was jarenlang heftruckchauffeur bij een fabriek. Toen werd het tijd voor een nieuwe uitdaging; vrachtwagenchauffeur in de horeca distributie. Ik was als klein meisje vaak meegeweest dus al snel was het duidelijk: ik wilde ook chauffeur worden.

Het rijbewijs

Mijn weg naar mijn vrachtwagenrijbewijs toe was niet makkelijk. Ik was gelijk begonnen met lessen voor de auto op mijn 17e en voor dat rijexamen was ik al 3 keer op geweest. Toen ik het rijbewijs eindelijk had, mocht ik beginnen met lessen maar de examens voor mijn vrachtwagenrijbewijs gingen niet heel veel beter. Je moet 5 theorie examens doen en 4 praktijkexamens. Theorie ging goed, de praktijk een stuk minder. Mede door mijn faalangst, dat belemmerde me enorm. Uiteindelijk heb ik mijn vrachtwagenrijbewijs toch nog op mijn 18e gehaald.
vrachtwagenchauffeur

Het werk

Nu ben ik ondertussen drie jaar vrachtwagenchauffeur en werk ik al drie jaar al bij hetzelfde bedrijf. Ik rij voor PostNL en dan voornamelijk met pakketten. Ik heb nachtdiensten gehad, ik reedt dan door heel Nederland heen en laadde pakketten bij een bedrijf en die bracht ik dan van depot naar depot.
Op dit moment rij ik eigenlijk alleen nog maar overdag en rij ik langs de postkantoren. Ik laad in de ochtend rolcontainers op het depot in Kolham en die breng ik naar verschillende postkantoren in Groningen. Als jij iets bestelt en dat bij een postkantoor laat bezorgen, dan ben ik degene die het daarheen brengt. Als jij een pakket inlevert bij een postkantoor, dan ben ik ook degene die dat ophaalt. In de avond laad ik in bij business points, dat zijn pakketpunten waar ook kleinere bedrijven komen om hun pakketten in te leveren.

De leuke kanten

Ik vind dit werk super leuk, het is elke dag hetzelfde rondje dus ik heb echt een band opgebouwd met mijn klanten en ik geniet vooral van de vrijheid. Lekker de radio aan en meezingen met de muziek.

Iets minder leuk

Het jammere vind ik dat mensen zich vaak niet bewust zijn van de gevaren. Ze fietsen dan tussen de vrachtwagen en de stoep in of staan in mijn dode hoeken. Ook lopen mensen regelmatig in één rechte lijn achter de vrachtwagen (een vrachtwagen met achteruitrijcamera is luxe, niet iets wat vaak voorkomt) of halen me in terwijl ik sta te wachten op iemand die ik voorrang moet verlenen of bij een zebrapad. Dit soort gevaren, maken mijn werk een stuk minder leuk. Mijn grootste angst is dat ik iemand aanrij of dat iemand onder de vrachtwagen komt maar ik zie gewoon zo weinig. Je doet je best maar in sommige gevallen is dat helaas niet genoeg.
Ik kan mensen dit vak zeker wel aanraden, het halen van je rijbewijs is geen makkelijke weg maar het is elke strijd waard!
Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.