Katten

Life | 10 voordelen aan het hebben van katten

oktober 18, 2018

Wie wel eens mijn Instastories kijkt of mij persoonlijk kent, weet dat ik twee lieve katten heb waar ik erg op gesteld ben. Ondanks dat ik mijn monsters vrijwel dagelijks achter het behang kan plakken, ervaar ik ook heel veel voordelen aan het samenleven met mijn harige vriendjes. In dit artikel vind je 10 voordelen aan het hebben van katten!

Nooit alleen
Nou zijn mijn katten, zeker in de zomer, best veel buiten maar wel altijd in de buurt. In de winter zijn ze eigenlijk de hele dag binnen en altijd in dezelfde kamer als waar ik ben. Zeker sinds ik thuis ben gaan werken is dit zo fijn, altijd een beetje leven om je heen. Natuurlijk word ik er wel eens gek van als ze tijdens mijn werk op schoot proberen te klimmen of op de laptop willen slapen, maar het is bovenal gezellig!

Gedwongen schoonmaken
Waar je in een huis zonder huisdieren het stofzuigen nog best wel eens kunt skippen (ik ben vast niet de enige die de broodkruimels soms gewoon onder de bank schuift), is dit met katten echt niet mogelijk. Die monsters van mij verharen enorm en spelen vrij wild met elkaar waardoor er regelmatig hele plukken op de grond te vinden zijn. Zeer regelmatig stofzuigen is dus echt een vereiste en dat is een mooie stok achter de deur voor een schoon huis.

Goede nachtrust
Uit onderzoek is gebleken dat mensen (oké, vooral vrouwen) het prettig vinden om met een kat in bed te slapen. We schijnen dit zelfs zo prettig te vinden dat we het verkiezen boven het slapen met een partner. Van de ondervraagden in het onderzoek zei bijna de helft dat ze beter sliepen met een kat bij zich in bed. Ik kan dit op zich wel beamen. Mijn vriend is natuurlijk een stuk groter dan de katten en hij snurkt soms of komt op mijn kant liggen, heel hinderlijk. De katjes gaan lekker tegen me aan liggen of bij mijn voeten en dat geeft een rustig en veilig gevoel. De keerzijde is wel dat als ze ´s nachts bedenken dat ze aandacht willen, ze me gewoon wakker maken.

Verantwoordelijkheid
Natuurlijk is een huisdier absoluut niet te vergelijken met een kind, maar ik denk wel dat het een mooie eerste stap is. Met een kat leer je verantwoordelijkheid omdat zo´n beestje moet eten, drinken en een schone bak wil. Verder kun je natuurlijk niet zomaar op vakantie zonder wat te regelen en kan het gebeuren dat je naar de dierenarts moet. Al deze zaken zorgen er voor dat je leert hoe het is om voor ¨iemand¨ te zorgen en niet alleen met jezelf bezig te zijn.

Goed voor je hart
Nou heeft dit bij mij helaas niet echt gewerkt, maar het hebben van een kat schijnt volgens wetenschappelijk onderzoek goed te zijn voor je hart. Het aaien van een dier vermindert sowieso stress, iets wat in alle gevallen goed voor je is. Uit het eerder genoemde Amerikaanse onderzoek bleek zelfs dat mensen met een kat 30% minder kans hebben op een hartaanval ten opzichte van mensen zonder huisdier. Misschien kan ik dit hier thuis als argument aandragen voor nog meer fluffy vriendjes in huis hihi.

Geen ongedierte
Naast dat alle vogels hier uit de tuin wegblijven omdat er twee mini tijgers rondlopen, zul je vrijwel nooit muizen tegenkomen in een huis waar katten wonen. Muizen rennen mijn huis waarschijnlijk hard voorbij en nestelen zich gezellig bij de buren. Het schijnt zelfs zo te zijn dat ook je buren waarschijnlijk geen muizen hebben als jij een kat hebt, die beestjes zijn zo slim! Mocht je wel last van muizen hebben dan kun je altijd De Bestrijdingsbrigade inschakelen om op een snelle en veilige manier van je ongedierte af te komen.

Steun en toeverlaat
Waar je partner niet altijd even tactisch inspeelt op je emoties en je (veel te) subtiele hint niet herkent, voelen katten vaak feilloos aan wat je nodig hebt. Als ik verdrietig ben komen ze knuffelen en als ik buikpijn heb, komen ze tegen me aan liggen, zo lief!

Minder allergieën
Uit onderzoek blijkt dat wanneer een kindje in zijn (of haar) eerste levensjaar regelmatig in aanraking komt met dieren, hij later veel minder kans heeft op diverse allergieën. Naast dit feit is het voor een kind natuurlijk ook ontzettend leuk om op te groeien met een huisdier en leren ze al jong verantwoordelijkheid.

Lekker warm
In de hete zomer van de afgelopen maanden was ik hier helemaal niet blij mee maar nu het kouder gaat worden is het zo fijn! Vooral mijn grootste kat is echt een kacheltje en het is zo lekker warm als hij bij me of op mijn voeten ligt.

Een kat is weinig werk
Ik ben dol op honden en ik zou er best een willen, mits ze niet zo veel werk waren. Ik vind het heel fijn dat mijn katten zelf naar buiten gaan, zelf op de bak gaan en dat ze zichzelf het grootste gedeelte van de tijd vermaken. Met een kat heb je wat mij betreft echt het maximale plezier van een huisdier, met minimale moeite.

Heb jij huisdieren?

*Dit artikel betreft een samenwerking.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

13 Comments

 • Grace

  Katten zijn zo leuk! Wij hebben nu net een week een kitten en ik geniet er zoveel van. Vooral dat ik tegen iemand de hele tijd kan kletsen. Mijn vriend vind het super grappig dat ik veel met onze kitten praat, maar ze miauwt gewoon terug hoor! En als ze dan ook zo lekker tegen mij aan komt liggen, geniet ik nog meer <3

  oktober 19, 2018 at 8:33 am Reply
  • Mira Ennen

   Ah zo cute, geniet er lekker van! Die van mij lacht me uit ook alleen als hij denkt dat ik het niet hoor praat hij zelf ook tegen ze hihi

   oktober 19, 2018 at 8:34 am Reply
 • Daisy

  Wat een gezelligheid een huisdier! Wij houden het bij onze hondjes;)

  oktober 19, 2018 at 11:46 am Reply
 • Jorien Miss Musical

  Klinkt als een goed lijstje voordelen, helaas ben ik allergisch voor katten 🙁

  oktober 21, 2018 at 9:58 pm Reply
 • Jantina

  Wij hebben een hond én een kat en ze zijn de dikste maatjes. Zó schattig om te zien. Ons huishouden zou niet compleet zijn zonder ze 🙂

  oktober 22, 2018 at 6:47 am Reply
 • charlotte

  Wij hebben nu nog maar 1 kat en ik moet er niet aan denken dat die er niet meer zal zijn. Het geeft zo veel gezelligheid

  oktober 22, 2018 at 9:01 am Reply
 • Hippiemeisje, een persoonlijke blog

  Ik ben een echt kattenmens! Ik heb er ook altijd gehad, als kind namen mijn ouders al katten en toen ik thuis wegging, was het niet meer dan logisch dat ik er ook zou nemen. En ja, ook ik slaap beter als de kat bij me in bed ligt! 😉

  oktober 22, 2018 at 10:07 am Reply
 • Linda

  Ik vind het ook heel gezellig als Jip op het voeteneind slaapt. Maar of ik daar nou ook beter van ben gaan slapen? Hij kan namelijk spontaan honger krijgen, een kroelbui hebben of simpelweg naar buiten wilt. Het kan alle kanten op haha! En gezellig is het zeker ♥️

  oktober 22, 2018 at 10:13 pm Reply
 • MC Kleuver

  Ik heb geen huisdier en daar heb ik ook geen behoefte aan. Misschien als ik straks op mijzelf woon. Al heeft dat niet persé mijn voorkeur.

  oktober 23, 2018 at 12:02 pm Reply
 • Danielle

  Wij hebben tamme ratten (blijkbaar blijven muizen dan ook weg, we hebben er geen last van dus wie weet is het echt zo haha). En we wachten nu op onze puppy die we 24 november op mogen gaan halen <3

  oktober 23, 2018 at 12:05 pm Reply
  • Mira Ennen

   Oh ratjes vind ik ook zo lief! En wat een leuk vooruitzicht een puppy, geniet er lekker van <3

   oktober 23, 2018 at 12:11 pm Reply
 • Janet | thatonetime

  Verplicht schoonmaken is juist de reden waarom ik geen huisdieren heb. 😉

  oktober 25, 2018 at 3:17 pm Reply
 • Julie

  Katten zijn gewoon de liefste en de beste huisdieren dat je je kan wensen! Mijn kat die ik sinds mijn negen heb gehad en is gestorven op mijn vierentwintig … draag ik nog steeds in mijn hart.

  oktober 25, 2018 at 6:30 pm Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.