verstandskiezen trekken

Life | Verstandskiezen trekken? Het valt best wel mee!

november 21, 2019

Verstandskiezen trekken roept bij de meeste mensen een angstig gezicht op. Begin deze week ging mijn laatste verstandskies er uit en omdat ik zelf wat ervaringen miste op internet bij deze mijn verhaal.

Waarom dit artikel?

Toen ik hoorde dat mijn verstandskiezen er uit moesten, ging ik Googlelen. Natuurlijk heeft niet iedereen een blog en op fora vond ik vooral horror verhalen. Omdat mijn ervaring reuze mee viel, besloot ik ´m op mijn blog te delen in de hoop andere Googlelaars wat moed te geven.

Mijn situatie

Iedere verstandskies en iedere persoon is natuurlijk anders. In mijn situatie waren zowel gunstige als zeer ongunstige zaken. Allereerst waren mijn beide kiezen al doorgekomen en stonden ze netjes rechtop, ook heb ik totaal geen angst voor de tandarts. Minder handig was dat ik last heb van paniekaanvallen bij alles wat buiten de deur is en dat zo´n behandeling een flink claustrofobisch gevoel geeft. Ik heb hierom twee tabletjes Oxazepam ingenomen om te zorgen dat de zenuwen niet uit de klauwen liepen. Als je last hebt van paniek of echt buitensporig zenuwachtig bent, is het zeker mogelijk om een kalmeringsmiddel te krijgen via je huisarts. Tot slot heb ik mijn verstandskiezen laten verwijderen bij de kaakchirurg en niet bij de tandarts.

Tandarts of kaakchirurg

Veel tandarts verwijderen zelf verstandskiezen, echter vond het gros van de gelezen horror verhalen plaats bij de tandarts en niet bij de kaakchirurg. Als je de keuze hebt, ga dan dus altijd naar de kaakchirurg, die heeft er nou eenmaal speciaal voor geleerd. Bijkomend voordeel is dat verstandskiezen trekken bij de kaakchirurg vergoed wordt uit de basisverzekering en die bij de tandarts niet (denk uiteraard wel aan je eigen risico).

Voorafgaand

In principe maak je geen afspraak voor een voorgesprek, tenzij er bijzonderheden zijn. Ik had eerst een afspraak voor een foto en om te bespreken hoe we het qua angst gingen aanpakken. Deel je angst vooral met je kaakchirurg en vraag om een andere als je het idee hebt niet serieus genomen te worden. Mijn arts ging hier top mee om en stelde me enorm gerust. Dat gerust stellen doen ze natuurlijk allemaal maar ik kreeg goede argumenten waardoor ik ook echt geloofde dat het mee ging vallen.

Tipje voor de angst

Naast een kalmerend tabletje kun je jezelf ook gerust stellen met een liedje. Bedenk vooraf één of twee liedjes die je volledig uit je hoofd kent en ga deze tijdens de behandeling zingen in je hoofd. Zo ben je minder bezig met de behandeling en grote kans dat alles al klaar is voordat je halverwege je eerste liedje bent.

Mijn eerste kies

Voor de eerste behandeling was ik bloednerveus. Ik dacht dat ik ging huilen, overgeven en ging 20 keer naar de wc. De afspraak was in de middag, de ochtend is bij veel zenuwen handiger. Eenmaal in het ziekenhuis kreeg ik een verdoving; even vervelend die prikjes maar echt erg vind ik dat nooit. Op de behandelstoel kreeg ik een doek over mijn gezicht, deed ik mijn mond open en konden we beginnen. Ik besloot rustig in en uit te gaan ademen om te voorkomen dat ik een paniekaanval kreeg. Ik ademende rustig in, hoorde een soort gekraak in en ineens zei de arts ¨ik heb ´m¨. Het was dus nog niet eens tijd om uit te ademen of de kies was er al uit. Opgelucht en nogal verbaasd liep ik weer naar buiten. Het deed die week wel pijn maar het viel mee, heftig vond ik het niet en de voorgeschreven ibuprofen nam ik vooral om een ontsteking te voorkomen.

Mijn tweede kies

Iets minder zenuwachtig dat de eerste keer ging ik naar het ziekenhuis en grapte ik met de kaakchirurg dat hij een record te verbreken had. Ik ging liggen, deed mijn mond open en begon weer met ademen. In plaats van gekraak hoorde ik dit keer ¨KRAK¨ en een kaakchirurg die zei ¨dit vinden we niet leuk¨. Ik haat dat soort uitspraken. Wat vind je niet leuk? Wat is die krak? Hoe lang gaat dit duren? Hij vertelde me dat er een stukje wortel was afgebroken en blijven zitten, dit ging hij weghalen door in mijn kaak te boren. Nu werd ik niet zo bang van de boor maar wel van het idee dat ik daar heel lang moest liggen. Ik kon door alle boorgeluiden en andere apparaten niet horen wat er gezegd werd. Na 5 minuten kreeg ik te horen dat het stuk wortel weg was. Ik kreeg een icepack mee naar huis en voelde me alsof ik in elkaar geslagen was. Thuis ontdekte ik dat ik blijkbaar ook gehecht was, niks van meegekregen maar ik voelde ineens een draadje. Het zal je niet verbazen dat ik van deze kies veel meer last heb gehad. Door het boren was alles een stuk beurser en ik heb me een paar dagen flink ziek gevoeld.

Verstandskiezen trekken? Het viel allemaal wel mee!

Nu, donderdag is de laatste kies vier dagen geleden en voel ik me nog niet echt lekker. Echter lijkt de boel niet ontstoken en is het vervelend, maar niet abnormaal.  Ondanks dat de tweede behandeling minder soepel ging dan de eerste, viel die in the end ook wel mee. Het kan allemaal veel dramatischer en ik ben blij dat ik er vanaf ben nu. Ik eet overigens zo veel mogelijk vloeibaar deze week en spoel na elke maaltijd het wondje met zout water. Ik hoop dat je, als je dit leest, ietsje minder bang bent geworden en dat het net zo soepel gaat verlopen als bij mij. Natuurlijk weet ik dat verstandskiezen trekken bij sommige mensen een drama was, echter hoeft dat echt niet altijd het geval te zijn. Het is bij iedereen anders maar ik hoop de vrees met mijn verhaal wat weg te nemen. Veel succes!

PS. Ik vind het superleuk als je me volgt op Instagram. Daar deel ik mijn leven als ondernemer en allerlei tips om ook online te ondernemen en te groeien op Instagram.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

6 Comments

 • Mariska

  Het is echt bij iedereen anders. Bij mij was het echt de meest vreselijke tandartservaring ooit. Als er ooit nog iets uit m’n bakkes moet worden getrokken ga ik voor de narcose ?

  november 21, 2019 at 11:50 am Reply
  • Mira Ennen

   Echt vreselijk dat het zo naar was zeg, snap helemaal dat je voor die narcose gaat.

   november 21, 2019 at 12:02 pm Reply
 • bychristiana

  Nou ja, volgens mij ken je mijn verhaal; bij mij werd er tijdens het trekken een zenuw geraakt en toen heb ik zes jaar lang met zenuwpijn rond gelopen. Zenuwpijn is een afschuwelijk soort pijn, wens ik niemand toe. Inmiddels heb ik een grote operatie gehad en ben ik pijnvrij. Een deel van mijn lip en onder mijn lip is nu gevoelloos, maar dat ervaar ik eigenlijk niet als storend of vervelend. Ik vind het heel goed dat jij jouw verhaal hier gedeeld hebt. Ik denk dat dit ook is zoals het normaal gesproken gaat. Bij jou was er een kleine complicatie en ik kan me voorstellen dat je in de stress schoot van die opmerking. Ik zou dat precies zo ervaren. Ik heb de afgelopen jaren ont-zet-tend vaak in de stoel van de kaakchirurg en de tandarts gelegen, zeker toen we zoekende waren naar een oplossing voor die helse pijn en ik heb 1 tip waarvan ik hoop dat ik er iemand mee kan helpen. Als je nerveus bent, leg je handen rustig op je buik en ga je heel erg concentreren op je ademhaling. In uit, in uit, in uit. Alleen maar daarop focussen. Als je namelijk jachtig gaat ademhalen raak je daar vaak nog gestrester van. Mij heeft dit altijd heel erg geholpen. En net wat je zegt; geef aan dat je nerveus bent! Een beetje tandarts of chirurg kan je dan geruststellen en hier rekening mee houden.

  november 21, 2019 at 3:00 pm Reply
  • Mira Ennen

   Ja zo ontzettend vreselijk wat jou overkomen is, zo fijn dat ze het uiteindelijk op hebben kunnen lossen. Die handen op de buik doe ik inderdaad ook, dan blijf je zo veel makkelijker rustig he!

   november 22, 2019 at 10:53 am Reply
 • Lenny Wibbelink

  Twee van mijn verstandskiezen zijn nog altijd niet doorgekomen (ik ben 42). even was er sprake dat ze operatief verwijderd moesten worden, maar de nieuwe tandarts zag daar geen noodzaak voor. Ik heb geen last van de kiezen. De andere twee zijn er wel maar zitten niet in de weg. Bij mij dus geen trekervaring

  november 22, 2019 at 12:58 pm Reply
 • Blogpost ideeën nodig maar geen inspiratie? Hier heb je er 50!

  […] ik bijvoorbeeld mijn ervaring met een daith tegen migraine, mijn avontuur met de implanon én mijn positieve ervaring met het trekken van mijn […]

  april 19, 2022 at 9:30 am Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.