tanden bleken

Life | Tanden bleken: mijn ervaring

december 1, 2021

Al jaren wilde ik mijn tanden bleken en deze week was het eindelijk zo ver; ik mocht mijn bitje en vloeistof ophalen bij de tandarts. In dit artikel deel ik mijn (niet zo succesvolle) ervaring. Disclaimer: dit artikel is puur en alleen mijn persoonlijke ervaring, ik ben geen tandarts.

Tanden bleken

Mijn tanden zijn niet heel geel maar toch wil ik ze graag wat witter, al jaren. Voor mij stond het vast dat ik dit bij de tandarts liet doen, zo wist ik zeker dat het veilig was. Je hoort veel verhalen over klinieken die met sterkere bleek werken dan toegestaan is. Zo heb je wellicht een mooier en sneller effect maar later veel problemen met je gebit. Ondanks dat de tandarts iets prijziger is (€150 gemiddeld), vond ik dat de beste optie want klooien met je gebit is in mijn ogen nooit verstandig. Ik zeg hiermee niet dat alle opties buiten de tandarts per definitie slecht en onveilig zijn, ik vond persoonlijk echter de tandarts voor mij de meest prettige keus.

De voorbereiding

Ik mocht eerst op afspraak bij de tandarts komen om een bitje te laten maken, dat was zo gebeurt. Even happen in een soort klei en 3 weken later mocht ik de bitjes en vloeistof ophalen en kreeg ik uitleg.

Het bleken

Dezelfde avond besloot ik meteen aan de slag te gaan; ik kon niet wachten om wakker te worden met wittere tanden! Ik deed de vloeistof volgens de instructies in het bitje en ging slapen met het bitje in en zette 6 uur later de wekker. Al snel kreeg ik wat pijnscheuten in mijn gebit; ik dacht zelf omdat ik iets te veel vloeistof had gebruikt waardoor het tegen mijn tandvlees kwam. Daar had de tandarts me al voor gewaarschuwd en ik vermoedde dat ik gewoon wat verkeerd had gedaan. Die nacht werd ik meerdere keren wakker van de pijn en nam ik me voor om de volgende ronde toch echt wat minder spul te gebruiken.

Heel veel pijn

De volgende ochtend werd ik wakker en verwijderde ik meteen het bitje en spoelde ik alles schoon. Mijn tanden leken een beetje witter maar deden vooral pijn; heel veel pijn. De pijn leek in mijn zenuwen te zitten en was dusdanig scherp dat ik me begon af te vragen of dit normaal was. Ik belde de tandarts en hij legde me uit dat mijn zenuwen getriggerd waren en daarom nu zoveel pijn deden. Gevoeligheid komt regelmatig voor bij tanden bleken maar deze extreme mate is (gelukkig) zeldzaam. Dit kwam niet door een verkeerd product, verkeerd advies vanuit de tandarts of verkeerde handeling vanuit mij maar was domweg pech. Vanzelfsprekend ging ik niet verder met bleken en ging ik aan het werk in de hoop dat de pijn snel wegtrok.

De oplossing

De pijn trok echter niet weg en er volgde een lange werkdag waarin eten en praten vrijwel onmogelijk was. Online las ik het advies om Sensodyne (speciaal voor gevoelige tanden) te kopen en Steven vertrok naar de winkel. Toen de tandpasta eenmaal in huis was ben ik meteen gaan poetsen en dat hielp gelukkig meteen; wat een verlichting. Uiteindelijk ben ik gaan slapen met een dun laagje tandpasta op mijn tanden en werd ik de volgende ochtend pijnloos wakker.

En nu?

Ik mag een lichtere variant bleek proberen maar ik wil eerst mijn tanden rust geven. De pijn was dusdanig heftig dat ik niet weet of ik het überhaupt nog een keer wil proberen maar we zien het wel. Mijn ervaring wilde ik graag delen omdat ik online vrijwel niks in het Nederlands kon vinden, behalve horror verhalen over afgestorven tanden na bezoekjes aan illegale klinieken. Mijn ervaring was erg vervelend maar ook snel opgelost. Mocht je via Google hier terechtkomen en ook pijn hebben na het bleken: doe jezelf een plezier en haal zo snel mogelijk Sensodyne, dat was voor mij echt en life saver.

Meer van mij zien? Volg me op Instagram @miraennen!

Share:
Previous Post Next Post

1 Comment

  • Natiza

    Ik heb ook keertje tanden gebleekt, ik heb daar echt zulke slechte herinneringen aan 🙁

    december 3, 2021 at 9:25 pm Reply
  • Leave a Reply

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.