sneller beslissingen maken

Life | Sneller beslissingen maken? Zo doe je dat!

december 18, 2020

Bij de één gaan beslissingen doorgaans (te) snel en bij de ander duurt het langer met vaak uitstelgedrag of het vermijden van keuzes tot gevolg. In dit artikel deel ik hoe je sneller beslissingen maken kunt aanleren. Een handige techniek wanneer je last hebt van je besluiteloosheid of heel veel tijd verspilt aan je keuzes overdenken.

Sneller beslissingen maken

Ik behoor zelf tot de eerste categorie; ik beslis van nature heel snel en soms ook te snel. Ik overdenk dingen niet altijd goed en ben vrij impulsief. Ondanks dat niet altijd alles uitpakt zoals ik het bedacht had, heb ik vrijwel nooit spijt van mijn beslissingen; dat overhaaste brengt me ook mooie dingen. Op zakelijk gebied heb ik mezelf echter wel aangeleerd iets beter over dingen na te denken omdat dat nou eenmaal nodig is. Ik leerde mezelf een techniek/stappenplan aan die ik gebruik bij beslissingen; hierdoor ben ik niet te veel tijd kwijt aan keuzes en beslis ik snel maar wel doordacht.

Kijk kritisch naar je opties

Om me heen zie ik vaak dat mensen bij het maken van beslissingen allerlei opties meenemen die helemaal niet mogelijk zijn. Stel je gaat een televisie kopen en je budget is €500, dan is het totaal nutteloos om bij de tv´s van €1000 te gaan staan twijfelen. Bekijk dus eerst kritisch je opties en hou degenen over die ook echt mogelijk zijn.

Vergelijk goed en slecht

Zijn je opties onder te verdelen in goede en slechte keuzes? Soms weet je diep van binnen dat iets een slechte keuze is maar overweeg je ´m toch. Verdeel je opties tussen slecht en goed en ga verder met de goede keuzes; zo ben je al een stukje verder.

Luister naar je gevoel

Rationeel blijven is goed; zeker als je van nature een emotioneel persoon bent maar toch is je onderbuikgevoel niet iets om te negeren. Luister naar je gevoel, welk gevoel geven je verschillende opties je? Je onderbuikgevoel is niet altijd doorslaggevend maar kan je wel dichter bij je keuzes brengen.

Schat je tijd op waarde

Tijd is geld vind ik wat dramatisch klinken maar je tijd is wel waardevoller dan hoe we het doorgaans behandelen. In deze drukke gehaaste tijd, lijken we tijd niet genoeg te waarderen. Tijd voor jezelf en tijd om niks te doen en te rusten is extreem belangrijk. Neem tijd mee als een factor bij het maken van beslissingen. Welke invloed hebben alle keuzes op je tijd en wat is die tijd je waard?

Leer door te doen

Als je altijd je keuzes uitstelt of veel te lang twijfelt, zul je er nooit beter in worden. Hoe vaker je geen keuzes kunt maken, hoe lastiger het wordt. Oefen met snel beslissen (bijvoorbeeld met dit stappenplan) bij kleine of niet extreem belangrijke dingen en je zult merken dat het steeds makkelijker wordt.

Niet kiezen is (vrijwel) nooit goed

Als je iemand bent die nooit keuzes kan maken, heb je wellicht al eens ervaren dat niet kiezen vaak geen goede optie is. Doorgaans is elke keuze beter dan geen keuze; onthou dat als je weer te lang ergens over aan het twijfelen bent.

Tot slot

Je karakter heeft natuurlijk invloed op de manier waarop je keuzes maakt maar we leren onszelf hier ook gedrag in aan. Hecht niet te veel waarde aan keuzes; uiteraard zijn ze soms heel belangrijk maar vaak ook niet echt. Wat kan er mis gaan? Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je de verkeerde optie kiest? Vaak is het antwoord op voorgaande vragen te verwaarlozen; realiseer je dat als je moeite hebt met kiezen. Succes met kiezen en laat me vooral weten als je iets aan dit artikel gehad hebt!

Heb jij moeite met snel beslissingen maken?

Share:
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.