simpeler leven

Life | Simpeler leven, hoe doe je dat?

februari 5, 2021

Simpeler leven is niet iets wat moet maar wel iets wat ik fijn vind. Ik ben een chaotisch persoon en merk dat simpeler leven me helpt. Het geeft me rust, ik voel me vrolijker en minder gestrest. In dit artikel deel ik met je welke dingen voor mij bijdragen aan een simpeler leven. Hierbij wil ik wel de kanttekening plaatsen dat simpeler leven niet betekent dat je alles moet gaan laten. Voor mij betekent het vooral dat je dingen weglaat die je te veel prikkels geven en waar je niet gelukkig van wordt.

Mentale gezondheid

Gezond eten, letten op onze beweging en vitamines slikken vinden we normaal. We vinden het normaal om goed voor ons lichaam te zorgen. Echter is het ook belangrijk om aandacht te geven aan je mentale gezondheid. Zit je nog lekker in je vel? Maak je je zorgen om dingen? Doe zo nu en dan eens een check bij je mentale gezondheid en kijk wat je kunt doen ter verbetering. Voor mij helpt het om te mediteren, om bewust bezig te zijn met ontspannen en om de prikkels een beetje proberen te beperken.

Eén ding tegelijk

Zit je een film te kijken terwijl je een spelletje speelt op je telefoon en ondertussen ook nog je nagels lakt? Niet handig. Kies voor één ding en doe dat ding. Al eerder deelde ik hier mijn slechte gewoonte; ik kon onmogelijk televisie kijken zonder ook op mijn telefoon te zitten, belachelijk natuurlijk. Ik was verslaafd aan de prikkels waar ik nou juist zo´n last van had. Toen ik me dit realiseerde, ben ik heel bewust gaan letten op één ding tegelijk doen. Enorm wennen want iets wat je bijna 30 jaar dagelijks doet, zit zo in je systeem. Inmiddels gaat echt echter bijna vanzelf en geloof me, één ding tegelijk doen geeft echt heel veel rust.

Plan!

Of je nou een uitgebreide planner invult of gewoon even op een briefje schrijft wat je nog moet doen, maakt niet uit. Plannen helpt je bij het leegmaken van je hoofd en biedt structuur. Je hoeft immers niet meer 10x per dag na te denken wat je moet dan want dat heb je al fijn voor jezelf ingepland.

Lees voor je gaat slapen

Sinds een tijdje lees ik weer voor het slapen gaan en leg ik voor ik begin met lezen mijn telefoon weg. Het is bizar hoe veel fijner ik slaap en hoe veel rust dit kleine ritueeltje (even lezen met een kaarsje aan) me geeft. Ik had hier 10 jaar eerder mee moeten beginnen en ben absoluut niet van plan er mee te stoppen.

Opruimen

Ben je net als ik een chaoot? Dan komt het je vast niet onbekend voor dat er regelmatig losse troepjes door je huis heen slingeren. Neem een kwartiertje per dag de tijd om dingen op te ruimen. Je zult merken dat een huis zonder zooi veel rust geeft en dat je ook minder nieuwe zooi maakt. Is alles echt al heel netjes? Maak dan een kwartiertje wat schoon.

Minder tv

Zet je bij het avondeten standaard de tv aan en blijf je de meeste avonden op de bank hangen zonder dat je iets kijkt wat je geweldig vindt? Probeer eens aan tafel te eten en in elk geval twee avonden per week iets anders te doen dan televisie kijken. Wat je doet mag je natuurlijk helemaal zelf weten, zolang het maar geen televisie en bij voorkeur geen scherm is. Je kunt bijvoorbeeld gaan borduren, lezen, een spelletje doen, iets nieuws leren of je huis organizen.

Doe dingen meteen

Wil je een taak op je to do list schrijven die minder dan 3 minuten kost om uit te voeren? Doe ´m dan meteen. Zo ben je er vanaf, is het uit je hoofd en uit je lijstje en eigenlijk kostte het amper tijd.

Je kleding

Heb je moeite met je kleding uitzoeken maar hangt er wel veel in je kast wat je niet draagt? Wen je dan aan om bij het inruimen van de schone was per kledingstuk dat je terug hangt (of legt) ook één kledingstuk weg te doen. Zo pak je het stuk voor stuk aan en voelt het niet als een hele berg.

Zeg nee zonder verantwoording

Zeg je nog te vaak ja terwijl je eigenlijk nee wilt zeggen? Stop daar mee. Nee zeggen is helemaal prima en je hoeft je ook niet voor elke nee te verantwoorden. Een nee kan ook gewoon nee zijn.

Beperk het nieuws

Dat we soms gek worden van social media hoef ik jullie vast niet uit te leggen. Merk je dat je er last van hebt? Beperk je gebruik dan. Ik merkte dat ik onbewust heel veel last had van het nieuws. Ik keek regelmatig op Nu.nl en keek naar het journaal maar al dat (voornamelijk) slechte nieuws, zorgde voor een continu gespannen gevoel. Inmiddels kijk ik vrijwel geen nieuws meer en dat voelt een stuk fijner. Ik krijg niet continu die negatieve input en dat is erg bevorderlijk voor mijn stressniveau; dat wordt minder. Nu kun je vinden dat je wel moet meekrijgen wat er in de wereld gebeurt maar ik vind dat dat niet ten koste moet gaan van jezelf. Als je veel spanning of negatieve emoties krijgt van nieuws waar je toch niks aan kunt veranderen, dan kun je het wat mij betreft beter niet kijken.

Leef in het nu

Stop met piekeren over het verleden, stop met piekeren over de toekomst, stop met ¨wat als¨ gedachtes en leef in het NU. Je zorgen maken of te lang in negatieve gedachtes blijven hangen over iets waar je totaal geen invloed hebt, is zonde van je energie en van je humeur. Denk na over dingen waar je wel invloed op hebt en kijk naar wat er nu gebeurt. Probeer je ook niet te druk te maken over het gedrag van anderen. Er zijn nou eenmaal stomme mensen op de wereld en je kunt het gedrag van iemand anders niet bepalen, alleen dat van jezelf.

Tot slot

Voor mij zijn dit allemaal dingen die bijdragen aan rust en daardoor aan een simpeler leven en dat vind ik fijn. Als je simpeler wilt leven is het handig om te kijken naar welke zaken jou negatieve emoties geven en waar niet blij van wordt. Vaak zijn dit onbewuste dingen die we al jaren doen en waar we in eerste instantie geen last van lijken te hebben. Door uit te zoomen en te kijken naar waar je nu echt gelukkig van wordt (en dat kan ook druk, bruisend en met veel prikkels zijn), wordt het leven een stukje fijner.

Wil jij simpeler leven?

*Dit artikel bevat affiliate links.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.