ochtendroutine

Life | Dingen die je in de ochtend beter niet kunt doen

januari 24, 2020

Je hebt ochtendmensen en avondmensen, ik ben geloof ik beide niet. Als ik echt moet kiezen ben ik denk ik eerder een avondmens. In de ochtend heb ik echt even nodig om op te starten en mijn dag fijn te beginnen. In dit artikel vind je dingen die je beter niet kunt doen tijdens je ochtendroutine met als resultaat een fijnere dag!

Waarom is wat je ´s ochtends doet zo belangrijk?

In de ochtend start je je dag en je kent het vast wel; als je dag rot begint dan is het vaak een opeenstapeling van ellende. Ik geloof er in dat als je in de ochtend al de goede toon zet voor de rest van de dag, je daar profijt van hebt. Door jezelf dingen aan- en af te leren creëer je een fijne ochtendroutine en ga je fijner je dag in. Een ochtendroutine hoeft echt niet uitgebreid te zijn, als ´ie maar werkt. Opstaan, douchen, aankleden, eten is ook een ochtendroutine dus laat je niet afschrikken door dat woord.

Te veel snoozen

Als je uit een diepe slaap gewekt wordt door je wekker, is het prima om nog 10 minuutjes te nemen om wakker te worden. Vermijd echter het continue snoozen en beperk het uitstellen van je wekker tot één keer. Idealiter ga je niet weer slapen in die 10 minuten en pak je ook niet meteen je telefoon. Best moeilijk, zeker die telefoon maar slechts 1x snoozen in plaats van 8 is in ieder geval een goed begin.

Negatief denken

Voor mij een enorme valkuil; ik wordt vaak grumpy wakker en heb echt het alom bekende ochtendhumeur. Ik probeer negatieve en grumpy gedachten echter geen aandacht te geven en mijn dag positief, voor zover mogelijk, te beginnen. Nu ben ik echt geen positiviteitsgoeroe en ga ik ook niet geforceerd blij lopen doen. Ik bedoel dat het beter is om geen aandacht te schenken aan je negatieve gedachten maar je te focussen op b.v. een warme douche of een lekker ontbijt.

Je niet aankleden

Zeker als ik heel moe ben, ben ik geneigd om na het douchen mijn badjas aan te trekken en zo naar beneden te gaan voor ontbijt. De ervaring leert echter dat ik productiever ben en me prettiger voel als ik na het douchen meteen kleren aantrek. Ik werk thuis en draag vaak chillkleding maar dan heb ik me toch ¨aangekleed¨ in plaats van te lang in die badjas te blijven rondlopen.

Meteen beginnen met uitstellen

Ik heb er een handje van; uitstellen. Als je in de ochtend al begint met alles uit te stellen wat je die dag moet doen, kan ik je bijna beloven dat het geen productieve of fijne dag gaat worden. Wanneer ik na mijn ontbijt ga liggen Netflixen in bed, voel ik me vaak in de middag niet fijn. Als ik meteen begin aan mijn werk en ´s middags een serie aanzet, heb ik nul schuldgevoel en kan ik er meer van genieten. Ook fijner voor je hoofd want je taken blijven niet in je brein sluimeren omdat ze nog moeten gebeuren.

Niet ontbijten

Regelmatig hoor ik mensen zeggen ¨ik kan niet ontbijten¨, ik ben echter van mening dat dit grotendeels gewenning is. Als je nooit in de ochtend eet of snel misselijk bent dan snap ik dat je geen 4 keer langs het ontbijtbuffet loopt. Echter is er voor iedereen wel een passend ontbijt, hoe licht of weinig het ook is. Beginnen met wel ontbijten is absoluut wennen voor voornamelijk je darmen maar uiteindelijk heb je er echt profijt van. Je lichaam heeft de energie uit het eten nodig om op te starten en niet met een achterstand de dag in de gaan. Of het nou drie porties zijn, een bakje yoghurt of een groentesapje; eet iets in de ochtend.

Wat voor mij werkt

Over het onderwerp ochtendroutine zijn talloze boeken geschreven en ik was dan ook geneigd hier nog van alles aan toe te voegen. Echter denk ik ook dat niet alles voor iedereen werkt en heb ik hier boven de dingen genoemd waarvan ik vermoed dat ze voor het gros van de mensen werken. Voor mij werkt het goed om één keer te snoozen en ondertussen te denken aan de dingen waar ik zin in heb die dag. Als ik niks kan bedenken dan denk ik gewoon aan lekker eten of aan mijn katjes. Douchen in de ochtend is voor mij ook onmisbaar, ik word er wakker van en het geeft me een fris en schoon gevoel. Mijn douche is altijd gevolgd door even rustig ontbijten met een kopje thee (zonder schermen!) en daarna kan ik de dag fris en positief beginnen.

Wat is voor jou essentieel in je ochtendroutine?

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

4 Comments

 • Rebecca ter Mors

  Dankjewel voor het delen! Ik heb ook altijd echt even rust nodig in de ochtend. Lekker ontbijtje, koffie en vooral niet meteen van alles aan mijn hoofd.

  januari 24, 2020 at 10:37 am Reply
 • Sonja Van de Sande

  Koffie!
  En het liefst dat het stil in huis is, dus ik wacht altijd tot mijn man weg is.

  januari 24, 2020 at 7:55 pm Reply
 • bychristiana

  Ik ben echt een ochtendmens. Ik kan gewoon niet heel lang opblijven in de avond en ik ben in de ochtend duidelijk veel actiever. Ik kan me ook helemaal vinden in de dingen die je schrijft. Ik heb heel erg een ochtendroutine en ik sta serieus liever wat eerder op zodat ik alle dingen rustig kan doen dan dat ik bij wijze van spreken een kwartier langer in bed lig, maar me dan vervolgens moet haasten ‘s ochtends.

  januari 25, 2020 at 7:59 am Reply
 • Marloes

  Ik heb teveel energie… Dus, ik ben van ‘s ochtendsvroeg tot ‘s avonds laat actief. Wel heb ik zo mijn ochtend- en avondrituelen. Als dit anders loopt, heeft dit wel invloed op mijn humeur… Maar, dat is meestal van korte duur! Ik stuiter namelijk alweer vrij snel in de rondte.

  januari 29, 2020 at 12:30 pm Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.