negatieve gedachten

Life | Negatieve gedachten? Zo kom je er vanaf!

maart 25, 2020

Nu ben ik de laatste die gaat zeggen dat je altijd positief moet zijn. Het leven is nou eenmaal niet altijd leuk en zeker in deze moeilijke tijd niet. Echter helpt het (mij) wel om je niet te veel door negatieve gedachten te laden leiden. In dit artikel vertel ik hoe je van je (te) negatieve gedachten af kunt komen.

Omgeef jezelf met positieve mensen

Nu moet je je momenteel helemaal niet onder de mensen begeven maar op social media is ook een hoop negativiteit gaande. Nou bestaat een omgeving met positieve mensen voor mij niet per se uit mensen die constant jubelend blij zijn. Zo´n omgeving betekent voor mij dat er geen mensen zijn waarvan ik een negatief gevoel krijg. Mensen aan wie ik me erger of waar ik een naar gevoel van krijg, dit kan om uiteenlopende redenen zijn, ontvolg of demp ik. Hierdoor krijg ik de negatieve vibe niet meer mee en dat scheelt een hoop in mijn gemoedsrust.

Schrijf of noem dingen op waar je blij van wordt

Als je merkt dat je in een negatieve vibe zit, helpt het om meer stil te staan bij fijne dingen, hoe klein ze ook zijn. Door aan het einde van de dag drie (of meer) dingen te noteren of op te noemen waar je blij van werd, realiseer je je vaak dat je dag echt niet één grote bak ellende was. Ik vind dit vaak een fijn moment; ik geniet na van leuke momenten en ga met een positief gevoel slapen.

Stop met malen

Ik ben vast niet de enige die enorm goed is in dingen overdenken. Veel mensen hebben de neiging om negatieve gedachten of nare gebeurtenissen continu te blijven overdenken en analyseren, doe dit niet. De gebeurtenis kun je sowieso niet meer terug draaien en continu met je negatieve gedachten bezig zijn, is nergens goed voor. Als je het lastig vind om dit soort gedachten te stoppen; probeer eens te mediteren, dat helpt mij vaak goed.

Doe een braindump

Wat ook enorm fijn is bij gedachten die maar door blijven gaan is een braindump. Bij een braindump schrijf je alles, maar ook echt alles, wat er in je gedachten om gaat op papier. Er zijn geen regels en je kunt het niet fout doen. Na het dumpen kun je eventueel alles ordenen in bijvoorbeeld dingen die je moet doen of dingen die er alleen uit moesten. Zo´n braindump helpt enorm om je hoofd leeg je te maken en dus ook die negatieve gedachten te dumpen.

Tover een glimlach op je gezicht

Merk je dat je verzonken bent in negatieve gedachten? Pers er eens een glimlach uit. Door te glimlachen voel je je automatisch beter, vrolijker en is de kans groot dat je aan iets leuks gaat denken. Oefen dit eens een aantal keer per dag en je zult echt merken dat je positiever gaat denken.

Negatieve gedachten en corona

In deze lastige tijd met veel onzekerheid, is de kans aanwezig dat je meer negatieve gedachten hebt dan normaal. Ik merk bij mezelf dat dit vooral het geval is als ik continu het nieuws in de gaten hou en Twitterberichten lees. Van die berichten word ik onrustig, angstig en ik krijg continu voornamelijk negatieve informatie binnen. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik één keer per dag via een betrouwbare bron het nieuws mag kijken, bijvoorbeeld op nu.nl of het journaal. Hierdoor blijf ik op de hoogte, dat vind ik fijn, maar word ik niet meer continu overspoeld met rotte nieuwtjes. Natuurlijk kun je niet weglopen voor alles wat er nu gaande is, echter help je er niemand mee om jezelf de hele dag gek te gaan zitten maken.

Tot slot

Nogmaals, negativiteit mag er wat mij betreft zeker zijn, het leven is niet 24/ een feest. Echter kan het absoluut helpen om wat positiever te denken als je net als ik flink pessimistisch ingesteld bent. Het is fijn om je bezig te houden met positieve dingen, we denken allemaal liever aan iets leuks, toch?

Ben jij bewust bezig met negatieve gedachten mijden?

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

1 Comment

  • Up Communicatie

    Wat een leuke blog, we zouden meer moeten doen met het negatieve omdraaien naar positief. Ik zal je blog meenemen in mijn blog over crisiscommunicatie hoe je daarmee om kan gaan

    november 25, 2021 at 10:49 am Reply
  • Leave a Reply

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.