minder zorgen maken

Life | Je minder zorgen maken? Zo doe je dat!

juni 15, 2020

Ik ben vast niet de enige die van nature erg goed is in piekeren, dingen overdenken en me zorgen maken. Wil je je minder zorgen maken? In dit artikel deel ik een lijstje met tips.

Het heeft geen nut

Realiseer je dat je zorgen maken niks oplevert. Het helpt je niet en het kost alleen maar energie. Natuurlijk is het normaal om je af en toe zorgen te maken maar als je merkt dat je er niet uit raakt, vraag dan aan jezelf; hoe zonde is het om tijd aan iets te besteden dat je alleen maar negatieve dingen oplevert? De situatie is waarschijnlijk al rot genoeg zonder dat jij jezelf ook nog een rottijd bezorgd door er continu aan te denken.

Bewustzijn

Zorgen maken gaat vaak zo automatisch en ook het verzanden er in is een gewoonte die lastig af te leren is. Probeer de momenten dat je doorslaat in het piekeren te herkennen en spreek jezelf vriendelijk toe. Herken en erken dat je je te veel zorgen maakt en geef jezelf toestemming om te stoppen met zorgen maken. Kijk ook naar de nuances in waar je je zorgen om maakt. Is het een bestaand probleem of een ¨wat-als-scenario¨? Vooral die laatste is totaal zinloos maar toch vaak de oorzaak van ons gepieker. ¨We will cross that bridge when we come to it¨, vind ik een mooie quote die ik vaak aanhaal als ik merk dat ik pieker over mogelijk te gebeuren scenario´s. Vrij vertaald; we gaan de brug pas over als we er zijn, je 10 kilometer vooraf al druk maken over hoe je er overheen gaat komen, is zinloos en zonde van je wandeling.

Meditatie, mindfulness en yoga

Een paar jaar geleden was ik allergisch voor deze drie termen; ik vond het maar vaag gedoe en snapte niet hoe 20 minuten stil zitten me kon gaan helpen in het dagelijks leven. Inmiddels heb ik voornamelijk mediteren volledig omarmd; mensenkinderen wat is dat geweldig. Iedereen die regelmatig mediteert weet wat ik bedoel; dat fijne rustige gevoel in je hoofd. Regelmatig mediteren kan er écht voor zorgen dat je minder piekert om dingen; je bent veel meer relaxt en hebt meer controle over je gedachten.

Heb geduld

Jezelf aanleren om je minder zorgen te maken, kost tijd. Waarschijnlijk maak je je al jaren veel te veel zorgen en zitten er allerlei patronen vast in je hersenen. Gun jezelf de tijd, blijf bewust bezig met je gedachten en je zult zien; het komt allemaal wel goed.

Maak jij je te veel zorgen?

*Dit artikel is geïnspireerd op deze Pin.
**Foto door Max van den Oetelaar on Unsplash.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

3 Comments

 • Martijn

  Herkenbaar verhaal Mira. Door mijn eigen business ervaarde ik ook redelijk vaak stress, en vond ik adviezen voor mindfulness en meditatie ‘zweverig’. Door de onzekere tijd die we nu hebben ben ik daar anders naar gaan kijken en mediteer ik al sinds maart minimaal 1 keer per dag. Ik wil niet meer zonder.

  juni 16, 2020 at 8:08 am Reply
  • Mira Ennen

   Jaa bizar he, dat verschil! Als je dan een keertje skipt, merk je het direct!

   juni 16, 2020 at 3:11 pm Reply
 • Wies | Nature of Happiness

  Soms maak ik me wel teveel zorgen, maar dan is ‘t even niet anders. Ik realiseer me dan wel dat ik er niets aan heb, maar als het in m’n hoofd zit is het er lastig uit te krijgen haha. Gelukkig ben ik verder niet iemand die heel snel strest!

  juni 17, 2020 at 4:10 pm Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.