Gezond

Life | Waarom doe ik ineens zo gezond?

maart 8, 2019

De afgelopen weken heb ik meerdere verbaasde reacties gehad. Je zag mij ineens gezond doen: sporten, veel gezonder eten en minder snoepen. Deze verandering komt zeker niet uit het niets en daar vertel ik je graag wat meer over.

Hartklachten

Zoals je wellicht weet, kamp ik al ruim een jaar met hartproblemen. De cardioloog adviseerde mij om regelmatig te gaan hardlopen. Echter, in de winter lukte dat me totaal niet. Kou, donker en grijs weer werken voor mij niet motiverend. De laatste weken gaat het echter heel goed. Dat het nu vroeg licht is en niet meer zo koud, maakt dat ik vaak meteen ga rennen als ik op sta. Het is niet zo dat ik een uur voluit sprint, meestal loop ik zo´n 20 minuutjes in een heel rustig tempo. Ik probeer dit elke dag te doen maar er zijn altijd wel twee dagen in de week dat ik geen zin/tijd of een ander smoesje heb en niet ga. Ondanks dat ik vaak met tegenzin ga, voel ik me na het rennen altijd beter en vind ik het fijn om te merken dat mijn conditie verbetert.

Gewicht

Mijn hele leven kon ik alles eten en kwam ik geen gram aan. Ik had zelfs ondergewicht, ondanks dat ik echt enorm veel snoepte en nergens op lette. Het afgelopen jaar ben ik ruim 10 kilo aangekomen. Ik word ouder, heb zittend werk en snoepte tot een paar maanden geleden extreem veel. Ik voel me niet meer zo´n botje met die extra kilo´s en dat is fijn. Wel is het echt even wennen en lastig omdat ik weinig kleding meer pas. Ik hoef absoluut niet af te vallen maar nog 10 kilo extra hoeft ook niet. Ik probeer daarom alleen nog maar in het weekend te snoepen en dat gaat eigenlijk best goed. De verslaving is er echt af en ik merk dat ik nu ook niet meer volledig los ga in het weekend en gewoon één koekje pak in plaats van een pak.

Buikklachten

Al een hele tijd bezig was ik bezig met meer bewegen en minder snoepen, tot ik een tijdje terug ineens buikklachten kreeg. Buikgriep dacht ik, maar toen ik na drie weken nog steeds ziek was, begon ik daar aan te twijfelen. Ik besloot brood uit mijn eetpatroon te skippen en dat scheelt al enorm veel. Ik wil nog laten testen waar het probleem precies ziet maar zonder brood gingen de pijn en de klachten in ieder geval binnen enkele  dagen weg.

Energie

Een combinatie van medicatie en een slecht eetpatroon zorgde er het afgelopen jaar voor dat mijn energie vaak ver te zoeken was. Vaak had ik na het ontbijt alweer de behoefte om te gaan slapen en was een hele dag werken niet vol te houden. Ik merk dat minder suiker en beter eten me enorm helpen op dit gebied. Natuurlijk blijft mijn lichaam snel moe door mijn hart en de medicatie, maar het is in elk geval stukken beter zo.

The Vegan Switch

Als je mij op Instagram volgt, heb je wellicht gezien dat ik momenteel een programma doe dat ¨The Vegan Switch¨ heet. Bij dit programma schakel ik over op een volledig veganistische levensstijl en ben ik 10 dagen actief bezig met sporten. Je kunt het programma doen om af te vallen, maar ook om te ontgiften en je fitter te gaan voelen, dat laatste is mijn doel. Ik at al best veel veganistisch dus een enorme switch is het voor mij niet. Wel merk ik dat ik me door de combinatie van eten, supplementen en sporten echt fitter voel dan ooit. Ik ben nu bijna halverwege en blijf jullie uiteraard op de hoogte houden via Instagram.

De nadelen

Ik vind dit gezond doen echt heel fijn, maar ervaar ook twee nadelen.

  • Mensenkinderen, wat is gezond eten duur. We geven zo veel meer uit dan toen ik nog ongezond at. Voor de beeldvorming: voorheen aten we hier thuis vrijwel vegetarisch en vrij veel groenten. Vooral het feit dat brood is vervangen door sojayoghurt en dat ik veel fruit eet, maakt te boodschappen erg duur.
  • Buiten de deur eten. Restaurants zijn nog wel te doen, ik word niet doodziek van brood dus als ik het gewoon niet bestel en er zitten sporen in, is er niks aan de hand. Bij andere mensen eten vind ik wel een ding. Ik wil niet zeiken en een hele lijst doorgeven met wat ik allemaal niet mag, zeker nu ik nog niet zeker weet waar het probleem precies ziet. Ik weet natuurlijk dat brood het niet helemaal lekker doet, maar zijn het dan de gluten, of toch iets anders? Voorlopig maar even zelf koken dus.

Wat betekent dit voor Mira Tells?

Ik word echt niet ineens een fitgirl. Ik ben gewoon niet zo sportief en hou veel te veel van lekkere en ongezonde dingen. Jullie gaan daarom nog steeds chocolade, ijs en junkfood voorbij zien komen. Wel is het zo dat ik niet meer 3 chocoladerepen per dag eet en mijn interesse ook wat meer uitgaat naar gezonde producten. De ¨slechte¨ dingen zullen daarom wellicht iets minder worden, maar zeker niet verdwijnen. Ik blijf gewoon lekker genieten van alles waar ik zin in heb, alleen wel met wat meer balans.

Tot slot

Ik durf het bijna niet toe te geven maar ik had niet gedacht dat gezond eten en meer sporten me echt zo veel zou opleveren. Dit klinkt dom, want natuurlijk weet je dat gezond altijd beter is, ik besefte me alleen het enorme verschil niet. Achteraf heb ik me zo slecht gevoeld de laatste jaren en wil ik zeker niet meer terug. Uiteraard ben ik er nog lang niet maar ik zit zo veel fijner in mijn vel. Ik heb duidelijk meer energie, slaap goed en heb véél minder buikklachten. Vooral dat laatste is echt heel fijn want buikpijn is zo enorm belemmerend. Ik kan je ook zeker aanraden om, indien gewenst, te minderen met snoepen als je je niet fit voelt. Als ik het kan, kan iedereen het want ik was zwaar verslaafd. Ik had ook hiervan niet verwacht dat het me zo makkelijk zou afgaan.

Leef jij een beetje gezond?

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

1 Comment

  • Jeanelle

    Ik ben wel gezonder gaan leven maar het zou nog beter kunnen! You go girl!

    maart 8, 2019 at 7:11 am Reply
  • Leave a Reply

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.