Volwassen

Life | 10 praktische zaken die je als ¨volwassene¨ moet regelen

oktober 1, 2018

Volwassen. Als je naar mijn leeftijd kijkt, 27, zou ik volwassen moeten zijn, zo voel ik me eigenlijk helemaal niet. Ik vraag me af of mensen van 40/50/60 dit ook hebben, wanneer voel je je nou echt volwassen? Ik woon wel al een jaar of 10 op mezelf, best volwassen, en bij dat ¨volwassen¨ leven dat ik inmiddels deel met mijn vriend, horen volwassen zaken die geregeld moeten worden. Op mijn 15e besefte ik me totaal niet wat er allemaal komt kijken bij volwassen zijn en op jezelf wonen, bij deze een lijstje van mijn bevindingen.

De gemeentebelasting. Toen ik voor het eerst op mijzelf ging wonen in een appartement, had ik netjes alles uitgerekend en geconcludeerd dat ik het net ging redden. Gas, water, licht, huur, verzekeringen, overal had ik aan gedacht, dacht ik. Nadat ik een paar weken in mijn nieuwe stulpje woonde, viel er een brief van de gemeente op de mat, met daarin de mededeling dat ik €80 gemeentebelasting per maand moest betalen. Best een bedrag, en al helemaal als je er niet op gerekend had.

Doktersafspraken. Soms heb je iets, bijna altijd in het weekend uiteraard, waarvan je niet zeker weet of je nou naar de dokter moet of niet. Ik mis best wel eens die tijd dat je moeder dat gewoon lekker besloot en dat de dokter ook nog bij je thuis kwam. Nu moet ik zelf maar inschatten of ik het weekend overleef (ietwat overdreven) en moet ik op de fiets naar de vriendelijke man toe.

Boodschappen. Toen ik voor het eerst op mijzelf ging wonen, heb ik denk ik drie weken overleefd op snoep, chips, chocola en af en toe een magnetron maaltijd. Na deze ¨wenfase¨ kwam ik tot de conclusie dat ik als ¨volwassene¨ allereerst niet al mijn geld kan opmaken aan snoep (zo saai) en dat je je best slecht voelt als je nooit groente eet. Lees ook mijn artikel over besparen op o.a. boodschappen!

Sparen. Als volwassen persoon, was je waarschijnlijk zelf je kleding en bewaar je je melk netjes in de koelkast. Als één van deze kostbare apparaten kapot gaat, heb je best een probleem en zul je een nieuwe moeten kopen. Het is vrij essentieel om wat spaargeld achter de hand te houden, hoe verleidelijk die vakantie boeken ook is, om dit soort grote uitgaven mee te bekostigen. Als je twijfelt op wat je uitgeeft ¨normaal¨ is, check dan eens het Nibud, daar vind je bergen financiële voorlichting.

Samenwonen. Als volwassene ga je hopelijk (tenzij je niet wil uiteraard) een keer samenwonen, ook daar komen weer praktische dingen bij kijken. Hoe regel je de financiële zaken, wat zijn jullie juridisch van elkaar én hoe regelen we de spullen. Vooral het juridische gedeelte bedenk je misschien niet in alle romantiek, maar het is echt belangrijk om goed te kijken naar een eventueel samenlevingscontract, zeker bij een koophuis.

Overlijdensrisico. Stel je bent advocaat en je partner is werkloos. Jij komt helaas te overlijden en jullie hebben een koophuis. Je partner zal met zijn gebrek aan salaris, jullie riante villa met zwembad niet meer kunnen bekostigen. Met een overlijdensrisicoverzekering verzeker je dit risico en laat je je partner altijd goed achter. Niet iets waar je in eerste instantie over nadenkt, ook niet echt een gezellig onderwerp voor boven de kaasfondue, maar wel belangrijk.

Schoonmaken. Waar je ¨vroeger¨ sporadisch een keer je kamer opruimde (alles onder het bed schoof), werd de rest van het huis doorgaans schoon gehouden door je ouders. Wij moesten echt wel een keer stofzuigen maar dat valt totaal in het niet bij het bijhouden van een heel huis. Ik ben gelukkig begonnen met een kamer en langzaam doorgegroeid naar een steeds groter huis waardoor ik kon wennen. Maar mensenkinderen wat een ellende om een heel huis schoon te houden, hoe doen mensen dat? Als boven hier schoon is, lijkt beneden weer een ramp en van extra klusjes zoals keukenkastjes uitsoppen of gordijnen wassen komt het al helemaal niet. Ik heb echt diep respect ontwikkeld voor mijn oma, waar het altijd zó schoon was dat je in elk hoekje van het huis van de grond kon eten.

De containers. Op dit gebied zal ik wel nooit volwassen worden, want ik vergeet letterlijk altijd de container buiten te zetten. Als ´ie dan buiten staat, vergeet ik ´m dagenlang weer naar binnen te halen totdat een geïrriteerde buurtbewoner ´m passief agressief voor mijn deur dropt.

Noodsituaties. Als volwassene, word je geacht adequaat en rustig te reageren bij een noodsituatie. Nu heb ik gelukkig weinig noodsituaties, maar dé noodsituaties die er waren, werden alles behalve rustig en adequaat afgehandeld. Zo woonden we net in dit huis, toen ik de oven per ongeluk in de fik had gezet. Het hele huis stond vol rook, de oven was van binnen een vuurbal en de rookmelders bleven maar piepen. Volledig in paniek heb ik de rookmelder stuk geslagen (de batterijen er uit was ook een optie geweest) en mijn vriend op zijn werk gebeld. Die adviseerde me kalm doch geïrriteerd om de gaskraan dicht te draaien, zodat het vuur in de (gas)oven vanzelf zou doven.

Grote mensen dingen. Als groot mens met een partner krijg ik vaak vragen als ¨gaan jullie trouwen?¨ en ¨wanneer komen er kinderen?¨. Ik snap ten eerste niet op welk punt in hun leven mensen uberhaubt geld hebben voor een bruiloft en over kinderen wil ik nog helemaal niet nadenken. Volwassen zijn brengt soms best wel wat verwachtingen met zich mee, verwachtingen waar ik soms even geen zin in heb.

Uiteraard heeft volwassen zijn ook voordelen, met als grootste natuurlijk dat je fijn alles zelf mag bepalen, al is het maar wat je elke avond op tafel zet. Ik ben benieuwd waar jullie tegen aan lopen in het volwassen leven, laat dat vooral weten!
Voel jij je al ¨volwassen¨?

*Dit artikel betreft een samenwerking.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.