Life | IJhallen verkoop tips!

juli 17, 2017
Het stond al maanden gepland en vorig weekend ging ik dan eindelijk met mijn zusje richting de IJhallen in Amsterdam om onze kleding en andere meuk te verkopen. Vooraf vond ik het fijn om ervaringen van andere verkopers te lezen, vandaar dat ik zelf ook een lijstje wilde maken met tips, algemene informatie en dingen die me opgevallen zijn. De echte echte echte algemene info laat ik vaak even achterwege, die is makkelijk terug te vinden op de website van de IJhallen en anders werd dit artikel mega lang.

– Als je een kraam wilt huren, plan dit op tijd; ze zijn vaak snel uitverkocht. Met snel bedoel ik dat je echt op het moment dat de inschrijving open gaat diezelfde dag moet boeken. Op de website van de IJhallen vind je alle data exact. Ook vind je op deze site een lijst met tips vanuit de organisatie.

– Denk goed na over welk soort kraam je wilt, wil je wel of geen hoek kraam? Een hoekkraam kan voordelig zijn omdat je daar een kledingrek bij mag plaatsen. Wij kozen bewust voor geen hoekkraam omdat we dachten dat mensen daar misschien minder langs zouden lopen.

– Denk ook na over de lengte, wil je 3 of 4 meter? Wij gingen voor 4 en met twee vrouwen met redelijk wat oude kleding zou ik je dat ook aanraden.

– Vacuümzakken zijn je beste vriend. In de vriendelijke vriendjes past heel vele kleding en het neemt stukken minder ruimte in in de auto. Je vind ze bij de Action voor €2 per twee stuks.

– Je moet anyway vroeg je bed uit, dus zorg dat je er lekker vroeg bent en rustig kan opbouwen. Neem een oud laken mee of een groot tafelkleed om je koopwaar op te leggen en eventueel iets om je kraampje te versieren.

– Wij hadden ongeveer €20 aan wisselgeld meegenomen, dat was prima. We droegen ons geld in een tasje op ons lichaam, á dat is praktisch, b dat je beschermt je tegen zakkenrollers.

– Voor dat de markt officieel begint, gaat deze al open voor vroege vogels met een speciaal kaartje. Hier zitten vaak handelaren tussen die op zoek zijn naar sportschoenen en mobiele telefoons, deze hadden wij dan ook even apart gehouden zodat we ze konden aanbieden en daarna verder konden met opbouwen.

– Wij gingen in de zomer dus, dan is er buitenmarkt en pleur je je auto gewoon gratis achter de kraam. Absolute aanrader, geen gesjouw met spullen of parkeergedoe. Je hebt uiteraard wel kans op regen, je kunt je spullen dan beschermen als je een zeil meeneemt, ik vrees alleen wel dat het met regen stukken minder druk is. In de winter is er binnenmarkt, er schijnt een hal te zijn waar je wel met je auto in kunt maar ik richt me voor nu even alleen om mijn eigen ervaring.

– Zorg dat, als je net als ons een flinke Mount Everest aan kleding hebt, de gekleurde en aantrekkelijke dingen bovenop liggen en maak hier gedurende de dag je levenswerk van. Het werkt echt, als er grijs en zwart spul bovenop lag, was het beduidend minder druk.

– Mensen aan je kraam trekt mensen, soms ging ik heel casual voor de kraam door mijn oude kleding snuffelen, en voila, ik kreeg al snel mede snuffelaars.

– Spaar vooraf al even plastic tasjes, mensen zijn hier erg blij mee.

– Neem stoelen mee of huur ze daar voor een paar euro. Ik dacht van te voren dat het zonder stoel makkelijk te handelen zou zijn, na 2 uur had ik mijn schoenen al uitgetrapt en ging ik af en toe even op de autostoel zitten van ellende.

– Neem voldoende eten en drinken mee, het is daar vrij duur en niet echt lekker. Ook wat losse muntjes voor het toilet is handig om mee te nemen, dat kost daar €0,40 per bezoek.

– Mooie, dure merkkleding waar je echt nog wat voor wilt hebben, zou ik thuis laten en op bijvoorbeeld United Wardrobe verkopen. Mijn ervaring is dat mensen al boos worden als je €3 voor een nieuwe G-Star blouse vraagt, als je je kleding dus niet voor heel weinig weg wilt doen, kun je het beter niet meenemen.

– Aan de andere kant, ik had bijvoorbeeld Uggs meegenomen die ik nooit gedragen had en besloten dat ik die niet voor minder dan €10 wilde weg doen. Als er iemand kwam die ze voor €2 wilde meenemen legde ik vriendelijk uit wat mijn prijs was. Soms werden mensen geïrriteerd maar oké, je bent daar niet om nieuwe vriendschappen te sluiten toch? Je kunt best wel wat van deze dure dingen meenemen, zorg alleen dat niet je hele kraam zo prijzig is.

– Afdingen is leuk, maar laat je niet gek maken. Sommige mensen zijn echt brutaal, onaardig en soms ronduit onbeschoft. Blijf gewoon vriendelijk en wijk niet af van je principes.

– Ga een beetje af op je mensenkennis. Sommige mensen willen rustig zelf kijken, sommige mensen zijn specifiek naar iets op zoek en vinden het fijn als je ze helpt.

– Aan het einde van de dag besloten we alles voor €1 weg te doen. We riepen dit als echte marktlui in het rond en ja, mensen komen echt naar je kraam daardoor.
– Wat je aan het einde van de dag niet verkoopt, kun je doneren en hoef je dus niet mee naar huis te slepen. Afval mag je niet achter laten, zorg dus dat je iets mee neemt om vuilnis in te doen.

– Als je tot 16:30 blijft, krijg je je €5 borg voor de kraam terug als je deze schoon en netjes achter laat. Ga vooral niet racen en haasten om naar huis te gaan en doe rustig aan. Er staat een flinke file voor de uitgang en door een kwartiertje later weg te gaan, bespaar je je flink wat irritatie.

– Als je even lekker wat wilt eten in Amsterdam zelf, is het handig om met de pond over de gaan (gratis). Je kunt je auto naast de IJhallen parkeren, de exacte straatnaam staat op het infoblaadje wat de mensen van de IJhallen je geven. Je bent waarschijnlijk flink moe dus een aanrader is Wagamama op het Centraal Station, lekker, snel en betaalbaar.

– Een vraag die ik mezelf vooraf stelde was, wat zou ik gaan verdienen? Online liepen die antwoorden extreem uiteen. Mijn zusje en ik hadden een vrij enorme voorraad kleding mee met een aantal echt mooie dingen. We hadden voornamelijk H&M achtige kleding van 1 á 2 jaar geleden en dat liep prima. Kleding van 5 of 10 jaar terug liep voor geen meter, schoenen liepen goed en make-up liep extreem goed. Samen verdienden we ruim €300, wat mij een klein beetje tegen viel. Ik had ergens wel meer verwacht maar aan de andere kant hebben we ook echt heel veel voor €1 weg gedaan. Laten we het er maar op houden dat mensen echt leuke koopjes hebben gescoord bij ons:).

Goed, ik wilde een paar kleine tips delen en heb er alsnog een vrij lang verhaal van gemaakt, ik hoop dat jullie er wat aan hebben, laat vooral ook jouw tips achter in de reacties! Als je nog specifieke vragen hebt, stel ze gerust dan vul ik het artikel naar aanleiding daarvan nog aan.
Ben jij wel eens naar de IJhallen geweest om te verkopen?

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.