doen

Life | Hoe ik leerde om alles maar gewoon te doen

januari 17, 2020

Ik denk dat ik dit artikel wel 10x opnieuw heb getypt. Het is persoonlijk, het is chaotisch maar het is hopelijk ook motiverend. Vaak krijg ik de vraag hoe ik dat doe ¨alles maar gewoon doen¨. In dit artikel probeer ik een antwoord te geven op die vraag en leg ik je uit waarom ik zo ben.

Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan

Ik ben niet zo´n ondernemer die als kind al koekjes verkocht op de straathoek of geld verdiende met zelfgemaakte armbandjes. De laatste jaren ben ik echter wel fervent aanhanger van het Pipi Langkousmotto ¨ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan¨. Ik begon een bedrijf, ontwikkelde een diverse diensten, zette een nieuwsbrief op en startte een sieradenwebshop. Ik ben niet bang om iets nieuws te proberen, ook niet als het iets is waar ik totaal geen verstand van heb. In dit artikel ga ik proberen uit te leggen waarom ik dat doe, waarom ik dat fijn vind en waarom jij je niet moet laten tegenhouden door angst.

Van geen angst naar heel veel angst

Als kind en tiener was ik niet bang, ik was impulsief en doordacht dingen nooit heel goed. Redelijk jong vertrok ik naar de andere kant van de wereld voor een stage, tot schrik van sommige mensen om me heen. Hoezo durfde ik dat? Had ik geen heimwee? Was ik niet bang voor een taalbarrière? Over dat soort dingen dacht ik gewoon niet na, ik deed het gewoon en het kwam altijd goed. Dat is natuurlijk niet altijd handig, nergens over nadenken maar het brengt je wel mooie ervaringen. Twee jaar geleden kreeg ik echter ineens te maken met heel veel angst. Zo ontzettend veel angst dat ik heftige paniekaanvallen kreeg en niet eens meer naar de supermarkt durfde. Inmiddels ben ik een stuk verder en gaat de supermarkt doorgaans prima. Grotere dingen zoals bijvoorbeeld een dag winkelen, het afronden van mijn studie, het bezoeken van een verjaardagsfeestje of een event zijn er echter niet meer bij. Die leveren me simpelweg veel te veel stress en angst op en dat heeft een flinke impact op mijn leven.

Verplicht ondernemen

Ik kwam dus thuis te zitten omdat ik niet meer naar school kon en moest bedenken wat ik met mijn dagen ging doen. Destijds was ik nog in de veronderstelling dat ik na een paar maanden mijn studie wel kon afronden. Little did i know dat dat inmiddels nog steeds niet is gebeurd en ook niet meer gaat gebeuren. Ik besloot dan maar de tijd en energie die ik had in mijn blog te stoppen. Met mijn blog verdiende ik al een leuk zakcentje maar ik had eigenlijk nooit de tijd genomen om er echt een serieuze business van te maken, die tijd nam ik nu wel. Eenmaal bezig merkte ik dat ik het ondernemen leuk vond en dat ik honderden ideeën had. Om me heen hoorde ik mensen met ideeën en talloze excuses om ze niet waar te maken. Hierdoor besefte ik dat ik eigenlijk niks als een excuus zag om mijn ideeën (zoals bijvoorbeeld de shop) niet waar te maken. Wat is het ergste wat er kon gebeuren? Mislukken? Na alles wat er de afgelopen jaren was gebeurt en alles wat ik nu niet meer kan, vind ik het idee een mislukt bedrijfsplan absoluut niet afschrikken. Alle angst en paniek die ik in het dagelijks leven ervaar, is op ondernemersgebied in elk geval nergens te bekennen.

Laat je niet tegenhouden door angst

Dat ik nu, op mijn 28e, thuis zou zitten en al twee jaar bijna niks zou kunnen had ik nooit verwacht toen ik 10 jaar geleden in mijn eentje aan de andere kant van de wereld op een strand zat te bedenken of ik nog wel naar huis wilde. Dat dit mij is overkomen vind ik vreselijk, maar het heeft me ook heel veel goeds opgeleverd. Zonder mijn slechte gezondheid en stress was ik nooit thuis komen te zitten, had ik nooit de tijd genomen om mijn bedrijf te ontwikkelen en had ik nooit geleerd dat je alles wat je wilt moet doen, nu het nog kan. Laat je nooit tegenhouden door angst om te falen want je weet niet wat er gebeurt, je weet niet of je dezelfde kansen volgend jaar ook nog hebt.

Maar dan laat je jezelf toch ook tegenhouden?

En ja, ik laat me in mijn dagelijks leven ook tegenhouden door angst. Iedereen die wel eens een paniekaanval heeft gehad weet hoe verlammend dat is en dat het absoluut geen kwestie is van ¨je er overheen zetten¨. Ondernemen is veilig, dat is thuis, dat is in mijn eentje. Tegenvallende cijfers of een mislukte investering roepen bij mij totaal geen paniekgevoelens op. Dat zijn meer rationele angsten en dat vind ik zelden een reden om je droom niet waar te maken.

Wilde plannen

Voer die wilde plannen dus uit en stel jezelf de vraag ¨wat is het ergste dat er kan gebeuren?¨. Een investering kwijtraken is niet erg, er van uitgaande dat je alleen investeert wat je daadwerkelijk kunt missen. Iets proberen en er achter komen dat het niks voor je is, is ook niet erg, je hebt het toch geprobeerd? Ook van ¨mislukte¨ ervaringen leer je heel veel, al is in mijn ogen iets wat je probeert nooit echt mislukt. Denk niet dat je iets niet kunt want alles kun je leren, kijk maar naar mij.

Laat jij je tegenhouden door angsten? Ik hoop na het lezen van dit artikel dat dat ietsje minder is <3

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

4 Comments

 • Rebecca ter Mors

  Heel mooi geschreven! That’s the spirit ?? Ik denk dat ik mij niet zozeer tegen laat houden door angst maar door het idee dat ik te weinig tijd heb en er nog steeds mensen zijn die mijn werk/leven willen bepalen.. daar hoop ik binnenkort vanaf te komen 🙂

  januari 17, 2020 at 11:25 am Reply
 • Eefkd

  Echt een mooi artikel.

  januari 17, 2020 at 12:52 pm Reply
 • Amina

  Je hebt mensen die nergens last van hebben en bij kleine tegenslagen al niet meer weten hoe en wat en je hebt mensen die het beste uit hun leven proberen te halen, whatever it takes! Jij hoort bij die laatsten en daar mag je gigantisch trots op zijn. Ga zo door lieve Mira!

  januari 21, 2020 at 12:50 am Reply
  • Mira Ennen

   Aaaah zo lief van je, dankjewel!

   januari 21, 2020 at 11:55 am Reply

  Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.