Besparen

Life | Mijn Bespaartips 2.0

september 6, 2018

We kennen vast allemaal wel periodes in ons leven, dat er even wat minder geld op de bank staat. Natuurlijk is het heerlijk als je kan uitgeven wat je wilt, maar besparen kan ook zeker leuk zijn. Ik heb inmiddels een kleine passie ontwikkeld voor besparen (hoop nog steeds op extreme couponing taferelen) en deel graag mijn tips met jullie!

Geef jezelf zakgeld. Helemaal niks extra´s mogen kopen is vaak lastig en kan zorgen voor koopaanvallen waarbij je veel te veel in je (online) winkelmandje gooit. Door jezelf een maandelijks of wekelijks bedrag toe te kennen voor extra´s heb je je uitgaven goed in de hand en koop je bewuster. Ik geef mezelf bijvoorbeeld €50 voor extra´s en kom daar eigenlijk makkelijk mee uit.

Check wat normaal is. Praat eens met vrienden of familie over geldzaken, wat geven zij bijvoorbeeld uit aan boodschappen? Je kan ook altijd het Nibud raadplegen, daar vind je eindeloos veel informatie over financiële zaken in Nederland. Zo kun je bijvoorbeeld per gezinssamenstelling zien wat mensen uitgeven aan boodschappen of wat een gemiddeld bedrag is voor het zakgeld van je kinderen. Ik leerde bijvoorbeeld dat wij helemaal niet zo gek veel aan boodschappen uitgeven, terwijl ik dacht dat het mega veel was.

Check je bankzaken. Oersaai en best wel confronterend, maar een mega aanrader. Door aan het einde van de maand al je afschrijvingen even door te nemen en het liefst per categorie te noteren, krijg je inzicht in je uitgeven. Ik dacht bijvoorbeeld een tijdje dat ik echt niet veel eten kocht onderweg, toen ik de afschrijvingen bij AH to Go en de Kiosk op een rijtje zetten, bleek het toch een fix bedrag te zijn, Als je het niet weet, kun je er ook niet op besparen.

Kijk naar je energieleverancier. Het is een saai klusje, energieleveranciers vergelijken, maar het kan je zo ontzettend veel geld schelen op jaarbasis. Met een goede energie aanbieding bespaar je gemakkelijk een paar tientjes. Als je ingeschreven staat bij de KVK kun je eventueel ook gebruik maken van zakelijke tarieven, laat je echter niet verleiden want vaak verkopen ze deze aan je zonder de BTW er bij te vermelden waardoor het stukken voordeliger lijkt dan het is.

Let op je verbruik. Ik ben vast niet de enige die heel gemakkelijk lampen in kamers aan laat staan waar ik niet ben of minuten lang weg staat te dromen onder de douche. Door je aan te wennen altijd het licht uit te doen, en wat sneller te douchen heb je weer een kleine besparing te pakken. Ik draai ook niet meer klakkeloos de verwarming een paar graden hoger, maar probeer eerst een dikke trui aan te doen en de temperatuur met een halve of hele graad te verhogen. In het verleden jaste ik de thermostaat vaak omhoog waardoor ik het na een half uur bloed heet had en onnodig veel energie verbruikte.

Kortingscodes. Zoek bij online aankopen altijd naar een kortingscode, of maak gebruik van Euroclix. Het zijn kleine besparingen per keer, maar in the end tikt het flink aan.

Check United Wardrobe. Als je toffe nieuwe Vans of dat gewilde Levi´s shirtje wil gaan kopen, kijk dan altijd even op de app United Wardrobe. De kans is relatief groot dat iemand anders jouw gewilde item al weg doet en dat je ´m met een leuke korting kan kopen! De IJhallen in Amsterdam zijn ook geweldig om goedkope kleding te scoren, daar kun je echt voor een paar euro leuke items vinden, mits je het leuk vind om er naar te zoeken natuurlijk.

Geld lenen. Als je, al dan niet noodzakelijk, een grote uitgave gaat doen, kan het gebeuren dat je geld gaat lenen. Geld lenen kan een uitkomst zijn bij bijvoorbeeld het kopen van een auto, of het verbouwen van je huis. Per aanbieder verschillen de rente percentages enorm, doe dus altijd goed onderzoek.

Boodschappen. Boodschappen is toch wel een punt waar je echt enorm op kan besparen, met weinig moeite. Bij Jumbo bijvoorbeeld, kun je je boodschappen online bestellen en meteen eenvoudig zien wat dat goedkoopste versie van je gewenste product is. In de winkel is dit minder overzichtelijk en kom je al snel met een duurder product thuis. Je betaald bij online bestellen wel bezorg- of ophaalkosten maar zeker die €1 voor het ophalen verdien je makkelijk terug door goedkopere producten te kiezen.

Lang leve de Action. Wasmiddel, schoonmaakmiddel en talloze andere merkproducten zijn echt véél goedkoper bij de Action. Neem dus niet meer standaard je Robijn mee bij de Appie, maar ga naar de Action. Ook diverse merken zoals Dove, Aussie of Batiste vind je daar regelmatig in de schappen voor een klein prijsje.

Duitsland. Als je het helemaal goed wilt aanpakken en je woont niet te ver weg, dan is Duitsland helemaal een aanrader qua besparen, zeker de drogist. Mijn haarverf is in Duitsland bijvoorbeeld €10! goedkoper dan bij het Kruidvat. Als ik 2 pakjes haarverf koop en de auto vol tank (wat ook weer goedkoper is) heb ik de rit al weer terug verdient.

Over het algemeen denk ik dat je het meeste geld kunt besparen door bewust om te gaan met je aankopen en je een klein beetje te verdiepen in de prijzen en mogelijkheden. Dit kost je in het begin even tijd, maar het gaat al snel vanzelf. Wat naar mijn mening niet werkt, is jezelf helemaal niks meer gunnen (tenzij het natuurlijk niet anders kan), omdat je daar alleen maar impuls aankopen van gaat doen.
Op welke manier bespaar jij het meeste geld?

*Dit artikel betreft een samenwerking.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.