Besparen

Life | 10 manieren waarop je geld kunt besparen

juli 24, 2018

Geld besparen, we houden er allemaal van. Waarom veel te veel uitgeven als het ook minder kan, dat geld kun je dan mooi uitgeven aan een toffe vakantie of een veel te dure tas. Ik deel vandaag alle mijn maniertjes met jullie om te besparen, sommige vind je misschien voor de hand liggend of te klein, alles bij elkaar kan het toch echt voor een flinke besparing zorgen!

Boodschappen, luxe items en verleidingen
1. Scoopy, kennen jullie die app? In deze app vind je elke week een X aantal boodschappen die je ¨gratis¨ krijgt. De betreffende producten schaf je aan, je maakt een foto van de bon en upload die in de app, je krijgt dan het aankoopbedrag terug gestort. Mijn ervaring is dat het geld heel snel op je rekening staat en dat er een leuke afwisseling qua producten op staat. Niet alle producten zijn gratis, op sommige zit een flinke korting maar dat wordt altijd vermeld.

2. Koop je groente en fruit absoluut niet in de supermarkt maar ga op zoek naar een Turkse winkel in je woonplaats. Het groente en fruit is hier vaak aanzienlijk goedkoper en echt van goede kwaliteit. Het is een kleine moeite maar echt, je bespaart zo veel hier mee!

3. Als je van bepaalde luxe dingen of a-merken houdt maar hier niet altijd je geld voor wilt uitgeven, spreek dan met jezelf af dat je het mag als het in de aanbieding is. Zo ben ik dol op Ben & Jerry’s maar vind ik het echt te veel geld om dat elke week te kopen. Ik kijk dus elke week in de folder van mijn vaste supermarkt, als B&J in de bonus zijn, dan mag ik toeslaan. Ik koop dan 1 beker maar je kunt eventueel ook meerdere producten inslaan en ze bewaren (dit werkt dus niet als je die 6 emmers B&J wel in twee dagen tijd weg werkt).

4. Bedenk niet elke dag opnieuw wat je gaat koken, maar maak ook gebruik van de restjes die je in je koelkast hebt liggen. Ik doe zelf ook 1 of 2 keer per week restjesdag. Ik bak/kook/frituur en combineer dan alles wat ik nog in huis heb en hoef zo niks weg te gooien. Dit zorgt soms voor vreemde avondmaaltjes maar vaak ook verrassend lekkere combi’s en het eet eigenlijk best gezellig weg zo voor de tv, een bordje met allemaal ¨hapjes¨.

5. Het goedkoopste is natuurlijk om geen tijdschriften te lezen of ze te lenen bij de bibliotheek. Wil je wel graag nieuwe tijdschriften lezen/hebben en is de bieb niet jouw ding, dan kan ik een abonnement zeker aanraden. Ikzelf bijvoorbeeld, kwam op het station vaak in de verleiding en kocht dan een tijdschrift om mijn tijd door te brengen. Uiteindelijk besloot ik een abonnement te nemen op mijn favoriet, een grotere uitgave in één keer maar ik ga nooit meer de AKO in op het station. In neem mijn tijdschrift altijd mee in mijn tas en kom daar de maand prima mee door.

6. Een andere grote verleiding onderweg en op school is eten en drinken. Er zijn zo veel lekkere dingen te koop en daar heb ik, net als vele anderen, een enorm zwak voor. Voor mij werkt het echt om overdreven veel eten en drinken mee te nemen, ook lekkere dingen, zodat ik niks koop. Je kunt beter een halve reep chocolade mee naar school nemen dan voor €1 een Twix kopen uit de automaat, toch? Ook als je bergen boterhammen hebt gegeten, ben je sneller geneigd om dat lekkere broodje zalm mee te nemen uit de kantine omdat je trek hebt in wat lekkers.

Winkelen, studentenleven en telefoonkosten
7. Ik hou enorm van winkelen, maar op een gegeven moment merkte ik dat ik zo veel had, alleen maar uit gaf, en de helft niet meer aan had. Ik besloot een nieuwe regel voor mezelf op te stellen: ik koop nieuwe kleding met het geld dat ik verdient heb met de verkoop van oude kleding. Ik verkoop mijn oude kleding en schoenen op Marktplaats, United Wardrobe en bij de IJhallen, met dat verdiende geld mag ik weer mooie nieuwe kleren kopen. Verder koop ik duurdere merken zoals & Other Stories en River Island(ja ik vind dat duur) altijd in de sale. Als ik echt wat nodig heb geldt deze regel uiteraard niet, maar dat komt niet zo heel vaak voor;).

8. Als arme student is er niks makkelijker dan 1 á 2 keer per week bij je ouders/oma/tante/buurvrouw/tandarts te gaan eten. Zo krijg je wellicht een keer iets anders binnen dan een magnetronmaaltijd en bespaar je weer een paar euro. Deze techniek kun je zo ver doorvoeren als je wilt en als je het heel slim wilt spelen en een goed netwerk hebt, eet je zo 5 dagen buiten de deur.

9. Hetgeen waar ik echt de meest enorme besparing op heb gemaakt, is mijn telefoonabonnement. Ik spreek zo veel mensen die hetzelfde abonnement hebben als ik, met dezelfde telefoon en echt makkelijk €10 meer betalen per maand. Kijk eens goed naar de abonnement en of dat niet goedkoper kan, ook bespaar je tientallen euro’s door een abonnement te nemen met een ouder model telefoon in plaats van de allernieuwste.

10. Als ik het in mijn hoofd heb gehaald dat ik een nieuwe bank wil en het juiste exemplaar heb gespot, wil ik die het liefste vandaag nog hebben. Het kost wat wilskracht maar ren niet meteen naar de winkel voor zo’n grote aankoop. Vrijwel elke winkelketen heeft wel specifieke aanbiedingen en zo kocht ik mijn bank toen Ikea een weekend lang 20% korting op banken had, dat leverde me een besparing van €100 op.

Mijn bespaartechnieken draaien dus vooral om doseren, jezelf gericht verwennen en kleine hapjes geld besparen waar dat makkelijk kan. Aan het einde van de maand levert me dit best wel een grote besparing op met dingen die amper moeite kosten.

Geld lenen
Mocht je het echt niet lukken om te besparen en denk je echt geld nodig te hebben voor bijvoorbeeld die wereldreis of een auto, dan kun je altijd overwegen om het te lenen. In principe is dat niet iets wat ik snel zou doen, maar nodig is nodig en ik ben daar zeker niet op tegen. Geld lenen vergelijken kan je veel voordeel opleveren, omdat de ene aanbieder de andere niet is, en rentepercentages en voorwaarden erg verschillen.Ik ben heel benieuwd hoe jullie allerlei kleine maniertjes combineren om uiteindelijk flink te besparen, laat dus vooral al je tips achter in de reacties. Ik spaar momenteel voor een toffe vakantie naar de zon! Volgend jaar wil ik heel graag 4 weken weg in plaats van twee, en ik kan beter vroeg beginnen met de voorbereiding dan laat, niet waar;).
Waar ben jij voor aan het sparen?

*Dit artikel betreft een samenwerking.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.