kledingkast opruimen

Life | Je kledingkast opruimen met deze makkelijke techniek (geen Marie Kondo)

maart 20, 2020

De kledingkast opruimen staat bij mij, net als bij vele anderen, regelmatig op het lijstje. Met kledingkast opruimen bedoel ik niet alles netjes opvouwen maar ook alles uitzoeken en dingen weg doen. In dit artikel leg ik je een makkelijke techniek uit waarbij je gebruik maakt van vier stapels.

De techniek met 4 stapels

Marie Kondo kennen we inmiddels allemaal wel denk ik. Een fijne methode vind ik, maar soms heb je gewoon even behoefte aan iets anders. Door gebruik te maken van vier verschillende stapels en twee stappen, hoef je bij deze techniek wat minder na te denken dan bij Marie Kondo en dat is soms best fijn.

Stap 1

Maak 4 stapels met kleren, twijfel niet te lang en probeer je kleding snel op één van de volgende stapels te deponeren.

Stapel 1

Deze kleding vind ik geweldig, ik draag het graag en het past mooi.

Stapel 2

Deze kleding wil ik graag houden maar ik weet niet zo goed waarom precies.

Stapel 3

Deze kleding pas ik niet meer, of het past niet meer bij mijn stijl. Je kunt dit eventueel verkopen op United Wardrobe, of doneren aan de kringloop, de kledingbank of andere doelen.

Stapel 4

Deze items zijn stuk en niet meer te dragen of te doneren. Deze kun je naar de kledingcontainer brengen of bij H&M inleveren, ze worden dan gerecycled.

Stap 2

Nu je 4 stapels hebt gemaakt, is het tijd om met elke stapel iets te gaan doen. Ik vind dit altijd het leukste moment want ik kan allemaal mooie dingen terug hangen in mijn kast en ik heb een opgeruimd gevoel.

Stapel 1

Stapel 1 gaat terug in je kast, hang alles mooi op en probeer bewust plezier te beleven in het terugleggen.

Stapel 2

Stapel 2 stop je in een doos of tas, deze zet je onderin je kast voor 30 dagen. Als je de spullen uit die doos na 30 dagen niet gemist hebt, kun je ze doneren. Belangrijk hierbij is om de doos niet meer te openen en alles nogmaals langs te gaan. Best moeilijk, ik weet het, maar geloof me; als je er een maand niet aan gedacht hebt, ga je ze echt niet missen.

Stapel 3

Stapel 3 ga je doneren en/of verkopen. Ik hou hierbij voor mezelf de volgende strategie aan: ik zet alles wat ik verkoopbaar acht (door bijvoorbeeld het merk) meteen dezelfde dag op United Wardrobe, als ik het binnen één week niet verkoop, breng ik het naar de kledingbank. Het gevaar schuilt ´m bij deze stapel in dat je alles een eeuwigheid bewaart om eventueel nog te kunnen verkopen, niet doen. Knal alles meteen online en laat het echt niet langer dan een week in je huis liggen.

Stapel 4

Deze stapel breng je direct naar de kledingcontainer of naar H&M. Bij H&M krijg je per boodschappentas een kortingsbon dus als ze bijvoorbeeld gesloten zijn, kun je deze tassen wel al klaar maken. Je mag geloof ik 2 tassen per persoon per dag inleveren dus als dit echt een gigantische stapel is, zou ik er (met mijn H&M-koopgedrag) 2-4 naar de winkel brengen en de rest naar de kledingcontainer.

Tot slot

De kledingkast opruimen is iets waar ik altijd tegenop kijk maar waar ik heel veel plezier aan beleef als ik bezig ben en als ik klaar ben. Ik geniet echt van een niet te vol gepropte kast met alleen maar dingen die ik met plezier draag. Aanrader dus om te doen (zeker nu we wat meer binnen zitten) en ik durf echt te beloven dat het heus wel meevalt als je eenmaal bezig bent. En als je eenmaal op dreef bent..heb je de Wegdoechallenge al geprobeerd?

Hoe lang stel jij je kledingkast opruimen al uit?

*Dit artikel bevat affiliate links.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

2 Comments

 • Marloes

  Ik ruim een paar keer per jaar mijn kledingkast op. Maakte voor Marie Kondo al mijn stapels, haha. Een stapel met alles wat weg mag, een stapel met kleding die ik op dat moment vaak draag en dan stapels met kleding die ik iets minder vaak draag. Marie Kondo vind ik ook niet heel geloofwaardig meer sinds ze een webshop heeft met allemaal producten die je kunt kopen. Heb je net alles weggedaan, komt zij met haar collectie vol producten die je volgens haar echt nodig hebt.

  Jouw tip om spullen in een doos te stoppen is ook slim. Maar aangezien ik toch meestal vier keer per jaar door mijn kledingkast ga, sla ik dat over 😉

  maart 20, 2020 at 6:07 pm Reply
 • Natiza

  Heel fijn artikel! Ik ga er morgen mee beginnen.. ppff haha

  april 21, 2020 at 7:36 pm Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.