Implanon

Life | Na een jaar zonder pil nu aan de Implanon?

mei 24, 2018

Anti-conceptie blijft toch een dingetje voor mij, en ik ben vast niet de enige. Iedereen heeft zo zijn voorkeuren maar ik stopte een jaar geleden met de pil omdat ik hoopte mijn migraine te verminderen. Inmiddels ben ik dus een ruim jaar verder en kom ik net terug van de huisarts voor een andere vorm van anticonceptie; de Implanon. Omdat ik het zelf altijd fijn vind ervaringen van anderen te lezen vat ik mijn jaar zonder pil even samen en vertel ik jullie wat meer over de Implanon. Mocht je details over ongesteldheid onsmakelijk vinden, dan kun je beter niet verder lezen.

Waarom ik stopte met de pil

Ik had fixe migraine, meerdere malen per week en tijdens mijn ongesteldheid was het helemaal een drama. Ik slikte medicijnen die mijn maag en darmen flink in de war maakten en hoorde zo veel positieve verhalen over stoppen met de pil dat ik het ook wilde proberen. Het besluit was om maar over de gaan op condooms. Even wennen en niet ideaal maar ik wilde gewoon even geen troep en extra hormonen in mijn lijf. Om mijn cyclus en vruchtbaarheid een beetje in de gaten te houden gebruikte ik Maya, een gratis app waar ik enorm fan van ben. Je kunt hier klachten in noteren, je menstruatie bijhouden, voorspellen en veel gegevens aflezen. Zo ontdekte ik onder andere dat ik een bepaalde buikkramp had tijdens mijn vruchtbare dagen. Iets waarvan ik eerst altijd dacht dat het een blaasontsteking was. Ik kan nog hele artikelen schrijven over deze app, maar download ´m maar gewoon dan kun je het zelf ervaren;).

En toen?

Ik had veel verhalen gehoord over extreme buikkrampen en gutsende bloedingen maar het viel me alles mee. Mijn ongesteldheid was redelijk normaal en ook qua timing liep alles best snel weer volgens plan. Ik sloeg een keer een maand over, of was wat te laat maar hele rare afwijkingen waren er niet. Het bloeden en de klachten waren ook het eerste halfjaar niet heel buitengewoon. Mijn huid werd, zeker in het begin heel slecht, na bijna een jaar begon dit een beetje bij te trekken. De migraine werd misschien een klein beetje minder, maar niet zo rigoureus als ik gehoopt had. Ik was over het algemeen blijer maar had nog wel moodswings rond bepaalde momenten in mijn cyclus (dit kun je bijhouden in Maya). Echter merkte ik de laatste vier maanden dat ik een week voor mijn ongesteldheid al flink ziek werd. Heel erg last van mijn blaas, kotsmisselijk en hele erge buikpijn. Dit werd de afgelopen maanden steeds erger en toen ik vorige maand ongesteld was, was ik 2,5 week echt heel ziek, niet oké.

Toch weer aan de anticonceptie

Een condoom is natuurlijk ook anticonceptie maar ik wilde toch iets waardoor ik niet meer zo ziek zou zijn. We gaan eind juni op vakantie en ik zag het al voor me dat ik twee weken knock-out lig te kotsen in plaats van ijsjes eten in de zon. De pil wilde ik niet meer en een spiraal vind ik simpelweg doodeng om te zetten. Ik kwam dan ook al snel uit (samen met de huisarts) op een Implanon. Wat mij hieraan het meeste aan sprak is dat deze constant dezelfde hoeveelheid hormonen af geeft waardoor je dus niet de schommelingen hebt die je bij de pil hebt. Bij de Implanon kan je ongesteldheid vrijwel helemaal weg blijven, maar je kan ook langere periodes heel erg bloeden (laten we het niet hopen). Er is maar één manier om er achter te komen welk effect het bij mij gaat hebben. Ik hou jullie zeker op de hoogte.

Implanon

Allereerst: ik ben geen medicus en doe het met de info die ik heb gekregen. Mocht je geïnteresseerd zijn in een Implanon, stel dan dus echt al je vragen aan de huisarts. De Implanon is een klein staafje wat ingebracht wordt in je bovenarm, vervolgens ben je 3 jaar lang beschermd tegen zwangerschap. Ik voel me als 27-jarige toch een beetje verplicht om voor de jongere lezers te vermelden dat je hiermee niet beschermd bent tegen SOA´s en dat het verstandig is om een condoom te gebruiken als je niet, of niet zo lang samen bent. Na 6 jaar in een relatie maak ik me niet heel druk meer om een SOA, maar ik wilde dit toch even gezegd hebben. Het staafje wordt doorgaans niet vergoed door je zorgverzekering, sowieso niet uit de basisverzekering. Als je ouder dan 21 bent, de kosten zijn rond de €130.

Doet het pijn?

Nope, absoluut niet. Je krijgt een klein prikje ter verdoving die je 1 seconde voelt, ter vergelijking; ik vind bloedprikken pijnlijker dan dit en dat voel je al amper. Hierna voel je dat de huisarts aan beetje aan het sjorren is aan je arm maar verder voel je niks, al helemaal geen pijn. Ik ben nu net een uurtje thuis en vond het drukverband nog vervelender. Die heb ik er net dus maar afgehaald. Er zit een flinke pleister op mijn bovenarm en ik denk dat die verwijderen pijnlijker gaat zijn dan het hele inbrengen van de Implanon. Verder voelt mijn arm wat beurs, maar het noemenswaardig vind ik al deze ¨pijntjes¨ niet.

En nu?

En nu afwachten wat er gaat gebeuren, ik ben heel benieuwd en vind het een beetje spannend. Ik heb zowel positieve als negatieve ervaringen gelezen dus ik kan er nog niks over zeggen, we gaan het zien. Voornamelijk hoop ik van dat hele zieke af te zijn, en natuurlijk hoop ik ook dat ik niet maanden achtereenvolgend ongesteld ga zijn. Ik hou jullie zeker op de hoogte en als je vragen hebt, mag je me die altijd stellen natuurlijk:). Ik heb zelf veel aan deze website gehad, ze geven naar veel en heel overzichtelijk informatie! Deel vooral je ervaring met anticonceptie in de comments, zo kunnen we elkaar een beetje helpen!

Wat is jouw ervaring met anticonceptie?

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

7 Comments

 • Nicole

  Ik heb eerst een hele tijd de pil geslikt, maar ik vergeet dat ding gewoon de halve tijd. 2,5 jaar geleden heb ik ook de implanon laten zetten, ideale oplossing. Ik ben in de 2,5 jaar maar 1 keer ongesteld geweest en dan was in de week dat ik ziek was. Maar voor de mensen die de pil slikken werkt de pil ook niet in combinatie met ziek zijn. Ben wel benieuwd hoe het is na 3 jaar zo’n buisje te hebben gedragen, wil uiteindelijk toch nog een keer kinderen.

  mei 24, 2018 at 5:29 pm Reply
  • Mira Ennen

   Fijn dat je je ervaring deelt! Ik hoop zo dat het voor mij ook zo gaat bevallen 🙂

   mei 24, 2018 at 5:44 pm Reply
 • Kelsey

  Voor mij was een implanon echt geen aanrader. Pil werkte niet, spiraal werd Door mijn lichaam uitgestoten, toen maar voor de implanon gegaan. Heb het een jaar gehad en in dat jaar ben ik maar 1 maand NIET ongesteld geweest. Drama, toen is mijn implanon gaan zweven en was het een hel om het uit mijn arm te snijden. Nu ben ik gesteriliseerd en voel me eindelijk gelukkig. Maar is alleen een optie als je echt geen kinderen meer wilt. Maar wel een goed geschreven stuk.

  mei 24, 2018 at 8:46 pm Reply
  • Mira Ennen

   Dankjewel voor je reactie! Wat een rot ervaring moet dat geweest zijn zeg! Ik merk ook dat ik constant voel of ‘ie niet bewogen is omdat ik bang ben ‘m kwijt te raken.

   mei 24, 2018 at 9:37 pm Reply
 • Sylvia

  Ik slik de pil door, zonder te stoppen. Vanwege hevige migraine in de stopweek. Eerst 3 maanden, daarna een half jaar en toen stopte ik slechts 1x per jaar. Inmiddels heb ik dat ook niet meer gedaan en slik ik al bijna 2 jaar zonder stoppen. Ook zonder de pil had ik migraine als ik ongesteld was….
  Daarnaast slik ik ook preventieve medicatie tegen migraine en dit samen maakt dat ik zo’n 95% minder last heb.

  mei 25, 2018 at 4:55 pm Reply
  • Mira Ennen

   Zo klote he migraine! Ik had eerst goede medicatie maar die mag ik nu niet meer door mn hart. Heb je met doorslikken nergens last van? Ik had na n aantal keer altijd overal pijn en ziek/zwak/misselijk.

   mei 25, 2018 at 4:59 pm Reply
 • Janneke

  Migraine en stemmingswisselingen kunnen te maken hebben met je voedingspatroon, tekorten aan voedingsstoffen maar ook met oestrogeendominantie. De pil verergert die oestrogeendominantie; naast dat hij zorgt voor verliezen aan vitaminen, mineralen en andere stoffen, waaronder zink, magnesium, vitamine B en Q10. Naderhand herstelt dit alles niet zomaar, vandaar dat je nog klachten hield.
  Met een pessarium heb je niet het nadelen van een condoom en de ontregelingen door pil, spiraal of staafje.
  Zelf had ik vreselijke menstruatiepijnen maar geen centje last meer door aanpassing van voeding plus wat voedingssupplementen, zoals vitamine D. Dip voor de menstruatie ook een heel stuk minder door progesteroncrème; een natuurlijk middel dus geen spulletje van de huisarts.
  Migraine kan soms ook samenhangen met een scheefstand van de atlas. Zelf veel minder hoofdpijn na atlascorrectie en menstruatie weer zonder onderbreking.

  januari 29, 2019 at 11:05 pm Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.