groningen tips

Life | Onze Groningen tips!

juli 5, 2021

Eind juni gingen Steven en ik een aantal dagen naar Groningen. Een stad waar we beide nog nooit geweest waren maar veel goeds over gehoord hadden. In dit artikel vertel ik wat we gedaan hebben, waar we shopten en waar we aten. Kortom; heel veel Groningen tips! Op mijn Instagram vind je de ¨Groningen¨ highlight. Hierin vind je beeld rondom onze avonturen en Groningen tips en vooral veel lekker eten. Omdat deze 4 dagen mijn enige vakantie dit jaar zijn, heb ik er bewust voor gekozen niet te fotograferen, kijk dus zeker de stories voor wat sfeerbeelden.

Groningen

Groningen stond al een paar jaar op ons lijstje maar op een of andere manier kwam het er nooit van. Met zo´n 2,5 uur rijden is het vanuit ons geen stad om voor een dagje te bezoeken dus besloten we lekker 4 dagen die kant op te gaan. Vrijwel iedereen die ik vertelde dat we naar Groningen gingen, reageerde extreem enthousiast. De verwachtingen waren dus hoog!

Onze wensen

Noem ons cultuurbarbaren maar als wij een paar dagen weggaan, willen we eigenlijk vooral eten en winkelen. Dat vinden wij leuk en op die manier ontdekken we graag een stad. Mocht je op zoek zijn naar tips voor allerlei culturele uitjes, dan ben je hier niet aan het juiste adres. Verder vinden we het in verband met mijn gezondheid belangrijk om een fijn rustig hotel te hebben in het centrum en zien we graag een bad in de hotelkamer.

Ons hotel

Qua hotels ben ik altijd vrij simpel; ik selecteer onze eisen op Booking.com en kijk dan bij wat er over blijft naar de prijzen en de beoordelingen. Ik weet dat via het hotel zelf boeken vaak wat geld scheelt maar ik boek graag via Booking in verband met de optie tot gratis annuleren. Steven wilde heel graag een sauna en een bad, ik wilde niet ver hoeven lopen naar het centrum en zo kwamen we op 3 keuzes uit. The Market Hotel had een extreem hoge beoordeling en zag er mooi uit dus ik besloot ´m te boeken, dit bleek een hele goede keuze.

Voor ongeveer €150 per nacht boekten we een luxe kamer met bad en ontbijt. In de opmerkingen gaf ik aan dat ik graag een glutenvrij ontbijt wilde en al snel kreeg ik een bevestiging dat dit geen enkel probleem was. De kamer was geweldig; heel ruim, heel schoon en heel comfortabel. Het bed sliep lekker, de badkamer was fijn en ondanks dat het hotel aan de Grote Markt zit, hoor je met de ramen dicht helemaal niks van de terrassen buiten.

Ook het ontbijt was tiptop in orde. We waren een beetje onder de indruk want normaal boekten we altijd budget hotels en dan is dit toch wel wat anders. Veel keuze, alles was vers en om de glutenvrije producten hoefde ik niet eens te vragen. Er was standaard al veel glutenvrij en een bordje met twee afgebakken broodjes werd klaargezet zodra ik me meldde om te gaan eten.

The Market Hotel is wat mij betreft een extreme aanrader. Alles klopt, iedereen is vriendelijk en er wordt gelet op details. Dit alles bij elkaar maakt het een hele fijne uitvalsbasis om de stad te verkennen, zonder dat je ergens aan hoeft te denken.

Locatie: Grote Markt 31.

Groningen tips: hier aten we!

Uit eten gaan vinden we altijd het leukste van zo´n citytrip en we gaan dan ook graag op zoek naar bijzondere restaurantjes. Standaard plekken vermijden we niet maar als het kan, kiezen we toch graag voor een bijzondere plek of exotische keuken. Ik neem je in deze Groningen tips graag mee langs alle tentjes die we bezochten.

Mr. Mofongo

Op de eerste avond gingen we eten bij dit restaurant wat ik talloze keren aangeraden kreeg via Instagram. Er komt een aparte restaurant review van deze plek dus ik ga er hier niet te veel over zeggen maar het was geweldig en absoluut het lekkerste restaurant waar ik in Groningen gegeten heb. De review staat inmiddels online en kun je hier lezen.

Locatie: Oude Boteringestraat 26. Prijzen gemiddeld.

News Cafe

We waren al een aantal keer langs dit, niet per se gezellig ogende, tentje gelopen en elke keer zag ik zulke lekkere dingen op de borden van de gasten liggen. We zagen een fijn zonnig plekje vrij op het terras en bekeken het menu. Ik bestelde een glutenvrije sandwich met ei en avocado en Steven ging voor ander broodje. De broodjes kwamen ondanks de drukte vrij snel maar op mijn broodje ontbrak de avocado. Er was nergens personeel te bekennen en er stond inmiddels een flinke wachtrij voor het terras. Ik vind dit altijd een irritante situatie. Ik snap dat ik er wat van kan zeggen en dat ik dan een nieuwe krijg maar Steven zijn eten was er wel en dat was warm. Je wilt toch samen eten en een nieuw broodje maken kost weer tijd. Verder zag ik ook nergens personeel en was het extreem druk en wil je dan ook niet lastig zijn. Ik besloot dus niet om een nieuwe te vragen en het maar gewoon op te eten.

Zowel de broodjes als de huisgemaakte limonade waren prima maar niet bijzonder. Er was (qua smaak) niks mis mee maar ik vind het ook niet per se een aanrader; tenzij je graag iets heel gewoons wilt.

Locatie: Waagplein 5. Prijzen gemiddeld.

Konbu Jiro

Via vrienden kregen we deze tent aangeraden waar je Koreaans kunt barbecueën. Enigszins sceptisch liepen we het pand binnen via een viezige trap; het restaurant kon je van buiten niet zien. Eenmaal binnen zag het er redelijk gezellig uit en werden we hartelijk ontvangen. Boven konden we gaan zitten en zagen we al dat er een barbecue in onze tafel zat. We maakten deze keuze dan ook vooral voor de leuk en niet per sé voor het menu.

Na een uitgebreide uitleg bestelden we een schaal met groenten en vlees. Onze schaal kwam al gauw, inclusief Koreaanse bijgerechten. Ik weet de namen echt niet meer maar het was allemaal pittig en heel erg lekker. Nu eet ik thuis vrijwel geen vlees maar op de schaal lag, op garnalen na, niks wat ik herkende. Ik lust gelukkig bijna alles dus heel erg vond ik het niet maar qua vlees is het toch altijd een beetje spannend wat je dan precies gaat eten. Eén van de dingen had de bediening aangewezen als rib eye maar het leek er in de verste verte niet op. Het leek een soort samen geduwd geschaafd vlees met hele grote stukken knoflook. Geen idee wat het was, absoluut geen rib eye, maar het was ontzettend lekker. Het andere vlees was gewoon, niet echt speciaal en ik ben dan ook vooral los gegaan op de groenten en bijgerechten.

De barbecue in de tafel is ontzettend leuk, echt heel gezellig om zo zelf je eten klaar te maken en eens iets anders dan standaard uit eten. De vegetarische opties zijn wat beperkt en veel dingen zijn pittig, dat zijn beide factoren om rekening mee te houden. Prima eten, vriendelijk personeel en vooral een hele leuke ervaring: aanrader!

Locatie: Oosterstraat 11A. Prijzen gemiddeld.

Feel Good

Ik was inmiddels erg moe van ons tripje en had ook niet echt gezond gegeten en dat merk ik dan enorm aan mijn lichaam. Voor de lunch ging ik dus online op zoek naar iets waar we gezond maar ook lekker zouden kunnen eten. Als snel kwam ik terecht bij Feel Good. Het bleek in de buurt van ons hotel te zitten en het menu was exact waar ik behoefte aan had. Bij Feel Good serveren ze plantaardig en gezond eten maar dan wel leuk en lekker. Smoothies, bowls, lekkere broodjes en allerlei kleurrijke gerechten. Steven moest even slikken na mijn mededeling dat we gezond gingen eten maar na een kijkje op het menu, besloot ´ie dat het toch wel leuk was.

Steven bestelde een groene smoothie en ik de rode Imune Booster. Die van Steven smaakte wel heel erg groen en gezond, die van mij was vet lekker. We bestelden ook beide een acai bowl, die was aan de kleine kant maar wel heel erg lekker. Ik vond dit tentje helemaal leuk en voelde me helemaal opgeladen na vertrek; die vitaminen was exact wat ik even nodig had. Wat mij betreft gingen we er de volgende dag weer lunchen maar Steven vond het allemaal iets te gezond. In mijn ogen meer een opstandige mening dan dat ´ie het echt zo vreselijk vond maar dat laten we maar even in het midden. Feel Good is zeker een aanrader en naast gezond ook gewoon heel erg lekker.

Locatie: Oude Kijk in Het Jatstraat 29. Prijzen gemiddeld.

Catina Mexicana

Steven en ik zijn beide dol op Mexicaans en besloten bij dit tentje neer te strijken. Het restaurant is donker en hysterisch ingericht en Steven en ik kregen de leukste plek ooit: in het restaurant zat een soort afgesloten hoekje/hutje met ¨romantische¨ versiering en hysterische schilderijen. Zo zat je echt helemaal privé tussen de kitscherige kunst die Mexicaans aan moest doen.

Qua eten zal ik kort zijn; het was heel vet en heel veel kaas en alles smaakte hetzelfde: naar vet en kaas. Steven en ik bestelden beide een ander gerecht maar het smaakt eigenlijk hetzelfde. Qua kruiden heb ik niks speciaals geproefd en qua menu is het eigenlijk meer een studententent en komt het niet echt in de buurt van goed Mexicaans eten. Het was zeker niet onsmakelijk en je kan er prima gezellig eten maar voor goed Mexicaans eten, is dit niet de juiste plek. Wil je een lekkere vette hap met veel kaas en een leuke ervaring: prima plek. Wil je Mexicaans eten met veel verschillende smaken; geen aanrader.

Locatie: Vismarkt 50. Prijzen gemiddeld.

Bistro Bommen Berend

Steven had besloten dat ´ie de Martinitoren wilde zien en we wandelden richting de toren waarvan we dachten dat ´t ´m was. Ik was vrij moe van de afgelopen dagen en vond het ergens wel vreemd want op de kaart had ik gezien dat de toren dichtbij ons hotel was maar er ging alsnog geen lampje branden. Halverwege onze tocht naar de toren werden we hangry en gingen we zitten bij het eerste plekje dat we zagen: Bommen Berend.

Anders dan de naam en de uitstraling deed vermoeden, was de kaart geweldig. Vet veel mocktails, glutenvrij brood, vegan opties en echt hele leuke gerechten. Ik bestelde een mocktail met grapefruit en peper, die was pittig maar héél lekker. Verder bestelde ik een broodje met vegan kaas en mango; ook heel lekker. Steven ging voor een tosti, daar is natuurlijk weinig spannends over te vertellen.

De bediening was ook extreem vriendelijk en wij waren helemaal positief verrast: aanrader!
Locatie: Oude Ebbingestraat 17. Prijzen gemiddeld.

De Martinitoren

Goed, even terugkomend op die toren. Toen we eenmaal wat gegeten hadden en even rustig zaten, gingen onze hersenen weer aan en besloot ik op Google Maps te kijken in plaats van nog 10 minuten verder te lopen naar een willekeurige toren. Mijn vermoeden was juist; de Martinitoren zat letterlijk 10 meter van ons hotel verwijdert en deze twee cultuurbarbaren hadden dat even gemist. Enigszins beschaamd liepen we terug naar ons hotel/de toren want dat waren dus buren en bewonderden we als twee volwaardige toeristen de Martinitoren. Eind goed al goed.

Groningen tips: winkelen

Qua winkelen zijn we maar gewoon gaan lopen en zijn we de winkels in gegaan die ons leuk leken. Veel kleine, bijzondere winkeltjes hebben we niet bezocht. Niet omdat we dat niet leuk vinden maar omdat we de dagen eigenlijk prima door zijn gekomen bij de ketens. Ik kan hier wel allerlei ketens op gaan noemen maar die kennen we inmiddels wel. Qua winkels dus geen Groningen tips, behalve dan de mededeling dat wij het een geweldige winkelstad vonden. De dagen vlogen voorbij, we slaagden allebei ontzettend goed en kwamen eigenlijk helemaal niet toe aan die kleine gezellige straatjes die je vaak net buiten het centrum vindt. Absoluut iets voor een volgende keer want volgens mij is er nog ontzettend veel te ontdekken! Alleen al met de ketens is Groningen wat mij betreft een perfecte stad om te winkelen. Je vindt er alles, de winkels zijn mooi ruim opgezet, alles zit dicht bij elkaar en je kunt je er dagen vermaken.

Overige Groningen tips

Denny´s Nagelsalon

Mijn nagels waren enorm toe aan wat liefde dus toen Steven op een ochtend uit wilde slapen, besloot ik op zoek te gaan naar een nagelsalon in de buurt van het hotel. Ik kwam via Google al snel terecht bij Denny´s Nagelsalon en hij had meteen plek om mijn nagels op te vullen. Eigenlijk heerlijk om tijdens zo´n stedentrip even me-time te hebben en je lekker te laten verzorgen. Ik had dat nooit eerder gedaan maar het is zeker iets wat ik erin wil houden. Denny vulde mijn nagels op met een prachtige babyboom en kletste het uur zo vol. Fijne en gezellige salon waar je met mooie nagels weer vandaan komt.

Locatie: Zwanestraat 5

Het Forum

Ook naast ons hotel en echt heel leuk: het Forum. In het Forum vind je onder andere een prachtige bibliotheek maar leuker nog; vanaf het dakterras heb je een geweldig uitzicht over Groningen. De entree is gratis en dit is zeker de moeite waard om even te gaan bekijken. Ook leuk; beneden zit een toeristenwinkel met standaard souvenirs maar ook leuke lokale producten. Wij wilden nog wat meenemen voor Loes die op de katjes paste en dan doet een lokaal product het altijd goed.

Locatie: Nieuwe Markt 1.

Gratis parkeren

Parkeren in de stad is uiteraard mogelijk maar wel heel prijzig. Vanuit vrijwel alle richtingen is een transferium heel toegankelijk (Google: transferium Groningen). Daar kun je je auto gratis parkeren en pak je makkelijk het OV of de Felyx naar het centrum. Kost eigenlijk geen extra tijd want door de stad rijden duurt ook lang en de OV-kosten vallen in het niet bij de tientallen euro´s die je anders aan parkeren moet besteden.

Tot slot

Wij vonden Groningen geweldig en gaan zeker nog eens terug. Ik wil nog allemaal leuke kleine winkeltjes ontdekken en ook qua restaurants heb ik nog heel veel gezien om te proberen. Ik vond het één van de leukste steden die ik ooit bezocht heb; opvallend gezellig, fijne winkels, lekker eten en aardige mensen. Ik snap de enthousiaste reacties zeker en raad iedereen een tripje Groningen aan. Super bedankt aan iedereen die via Instagram leuke Groningen tips heeft ingestuurd, dat was echt heel fijn!

Heb jij nog leuke Groningen tips? Laat ze achter in de reacties!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

4 Comments

 • Rachel

  Wat een heerlijk verslag, ik had wel graag wat foto’s tussendoor gezien. Zo krijg je toch meer een beeld erbij!

  juli 6, 2021 at 9:21 am Reply
  • Mira Ennen

   Thanks voor je feedback:) Zoals aangegeven waren deze 4 vrije dagen mijn enige vakantie dit jaar en heb ik er bewust voor gekozen niet continu met een camera en statief te slepen:) In de highlight vind je heel veel sfeerbeelden.

   juli 6, 2021 at 9:37 am Reply
 • Anne

  Leuk! Volgende keer ook even langs Pure aan de Vismarkt voor de allerlekkerste donuts met vegan optiee 🙂

  augustus 5, 2021 at 6:20 pm Reply
  • Mira Ennen

   Thanks voor de tip!

   augustus 5, 2021 at 6:50 pm Reply

  Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.