eenvoudiger leven

Life | Eenvoudiger leven? Zo doe je dat!

april 13, 2020

Het leven is vaak druk en chaotisch, ik ben vast niet de enige die behoefte heeft aan wat meer eenvoud. Door in de basis eenvoudiger te leven zul je merken dat je meer rust ervaart, zonder dat je van alles opgeeft of grote veranderingen moet maken. In dit artikel geef ik je een aantal tips voor een eenvoudiger leven.

Plan wat je eet

Voor het hele Corona-gebeuren deden wij bijna elke dag boodschappen en aten we veel te vaak friet omdat we niks bedacht hadden. Sinds kort doet Steven één keer per week boodschappen en bedenk of zoek ik recepten voor de hele week. Hierdoor eten we ten eerste de hele week goed (dat hoeft van mij niet per se gezond maar wel voedzaam en afwisselend) en ten tweede geeft het zo veel rust. We zijn nu maar één keer per week bezig met de boodschappen én de recepten en we eten zowel beter als lekkerder. Dit hadden we jaren eerder moeten doen.

Minimaliseer je spullen

Nu hoef je niet je complete inboedel weg te gooien en op een yogamat te gaan leven maar minder spullen betekent doorgaans wel minder troep. Ga per kamer, kast of lade na of er spullen liggen die je niet meer gebruikt en niet hoeft te bewaren. Doe zo veel mogelijk wel en blijf ver uit de buurt van dit bewaar ik want dat heb ik misschien ooit nog nodig. Ik word zelf heel rustig van weinig onnodige spullen in huis, bewaar wat ik fijn vind en maak op deze manier minder troep.

Verantwoord je niet als je NEE zegt

We kennen het allemaal wel. Iemand vraagt of je iets kunt doen of af wilt spreken en jij wilt dat niet. Vaak plakken we meteen een verantwoording achter onze nee: nee want. Stop daar mee. Je hoeft je niet te verantwoorden als je geen zin hebt om af te spreken of om een klusje voor iemand te doen. Als iemand er naar vraagt kun je natuurlijk wel uitleg geven maar voorkom in elk geval dat je continu ja op dingen aan het zeggen bent waar je niet gelukkig van wordt. Dit oefen je door die verantwoording (aan jezelf of een ander) we te laten en alleen te bedenken of je iets wel of niet wilt.

Chill bewust, maar hang niet

Tegenwoordig lijkt iedereen 24/7 productief te moeten zijn, ik vind dat onzin. Productief zijn vind ik fijn, ik word er gelukkig van maar niks doen vind ik ook belangrijk. Ik merkte echter vaak dat ik aan het Netflixen was en ondertussen continu dacht aan te dingen die ik eigenlijk moest of wilde doen. Als je gaat relaxen, doe dat dan bewust en own it. Geniet van het niks doen en zeg tegen jezelf dat je er bewust voor gekozen hebt. Als je niet van het niksen kunt genieten doordat je continu in je hoofd bezig bent met taken, kun je net zo goed wel iets actiefs gaan doen. Niet hangen dus maar bewust chillen.

De Braindump

Ik heb ´m al meerdere malen besproken op mijn blog maar hij werkt echt: de braindump. Schrijf alles wat er in je gedachten omgaat op, zonder regels of beperkingen, zo gaat het letterlijk uit je hoofd. Eventueel kun je het na het dumpen nog ordenen in random gedachten en dingen waar je iets mee moet doen. Ik vind dit zo fijn om te doen als ik merk dat er weer talloze gedachten door mijn hoofd aan het razen zijn, de druk is dan eigenlijk meteen weg.

Focus op waar je blij van wordt

Eenvoudiger leven betekent voor mij voornamelijk minder troep om me heen en minder dingen die me negatieve energie geven. Natuurlijk is het leven niet alleen maar leuk maar in het dagelijks leven heb je wel een keuze en kun je dingen beïnvloeden. Doe meer van de dingen waar je gelukkig van wordt, en minder van de dingen die je eigenlijk niks opleveren. Eenvoudiger leven is wat mij betreft dus niet zo min mogelijk hebben en zo min mogelijk doen maar voornamelijk in rust om je heen en in jezelf.

Wil jij eenvoudiger leven?

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.