duurzamer leven

Life | Duurzamer leven? Deze makkelijke aanpassingen doen al veel!

september 10, 2020

Vanmorgen deelde ik een post op Instagram over duurzaam leven. Ik vroeg aan mijn volgers hoe duurzaam hun leven was en vertelde dat ik mezelf ¨gemiddeld duurzaam¨ vind. Ik kreeg ontzettend veel vragen. Mensen deelden dat ze duurzamer leven lastig vinden en graag tips wilden die niet te rigoureus zijn. In dit artikel deel ik dus wat makkelijk toepasbare tips die zorgen voor kleine veranderingen maar wel een duurzamer leven.

Duurzamer leven

Duurzaamheid is op social media best een discussiepunt. Er zijn mensen actief die vinden dat je alleen goed bezig bent qua duurzaamheid als je volledig veganistisch eet en dat overal heel hard roepen. Ik vind dat zelf nogal grappig. Ik krijg soms berichten van veganistische mensen die wel elke dag met de auto naar hun werk 10 minuten verderop gaan en jaarlijks naar Bali vliegen voor een ¨vegan retreat¨. Met beide dingen is overigens niks mis, ik vind dat je elkaar nooit moet veroordelen. Ik vind het alleen al helemaal niet terecht om andere mensen op een negatieve toon aan te spreken op hun eetpatroon als je zelf ook verre van perfect bezig bent. Met dit artikel wil ik je dan ook inspireren tot kleine stapjes omdat ik echt denk dat we héél veel mensen nodig hebben die, al is het maar een beetje, duurzamer leven en niet een handje vol mensen die het perfect doen.

Eten

Laten we eerlijk zijn; veganistisch eten/leven is de meest effectieve manier om véél duurzamer bezig te zijn, echter is dit voor veel mensen wat ingrijpend. Gelukkig zijn er ook kleine dingen die je aan je eetpatroon kan aanpassen, voor minder schade aan het klimaat.

 • Vleesliefhebber: probeer eens één dag extra geen vlees te eten, dat maakt echt al verschil.
 • Ga aan de Mayolijn. Deze veganistische mayonaise van Remia is lekker vet en romig en absoluut de lekkerste die ik ooit gegeten heb, je proeft niet dat ´ie vegan is. Niet dat alle vegan producten goor zijn maar ik had nog nooit mayonaise op die ik écht lekker vond.
 • Ga een challenge met jezelf aan en kook eens een week of één dag per week veganistisch. Je zult al snel merken dat dit helemaal niet moeilijk is en dat je niks tekort komt.
 • Bang voor hoge kosten? Blijf weg van vleesvervangers maar kook bijvoorbeeld met bonen, linzen en extra veel groenten.

Beauty

Veel merken spelen in op het feit dat duurzamer leven, naast heel belangrijk, ¨in¨ is; hou je verstand er bij. Er zijn heel veel merken die keihard roepen een veganistisch product uitgebracht te hebben terwijl ze als merk zelf totaal niet veganistisch of duurzaam zijn. Als je één duurzame/vegan crème uitbrengt maar met de rest van je producten lak hebt aan het milieu en op dieren test, hoe duurzaam/vegan is die ene crème dan? Anyway, hou je hoofd er bij en geloof niet alles klakkeloos wat merken je vertellen.

 • Ga voor herbruikbare wattenschijfjes. Ja, ze gaan er vies uit zien als je make-up gebruikt maar het is maar een wattenschijfje mensen; je hoeft er niet in te trouwen. Je hebt tegenwoordig ook herbruikbare wattenstaafjes maar dat is niet echt iets voor mij; ik koop liever de bamboe varianten.
 • Koop een bamboe tandenborstel. Hele makkelijke aanpassing ten opzichte van een plastic variant en het staat nog mooi in je badkamer ook.
 • Er zijn tegenwoordig talloze bedrijven die verpakkingsvrije shampoo en andere cosmeticaproducten verkopen. Om eerlijk te zijn is dat niet echt mijn ding. Ik vind het onpraktische (een fles is gewoon handiger) nog tot daar aan toe maar ik heb tot nu toe nog geen verpakkingsvrije shampoo, douchegel, crème of ander product gevonden dat me de kwaliteit gaf die ik zoek. Wellicht is het anders als je heel makkelijk haar en een mega egale huid hebt maar voor mij werkt het tot nu toe niet. Ook nog geen fan van verpakkingsvrij; zorg er in elk geval voor dat je je verpakkingen netjes recyclet.

Afval

Onlangs deelde ik iets over afval scheiden en ik was echt stomverbaasd dat heel veel mensen dat niet doen, ik dacht echt dat dat normaal was. Toen ik op mezelf ging wonen, begon ik met afval scheiden omdat dat extreem veel geld scheelde; elke vuilniszak wegbrengen of kliko laten legen kostte een paar euro. Een financiële motivator in plaats van een duurzame maar wel met als resultaat dat al mijn afval netjes gescheiden werd. Inmiddels scheiden we nog steeds alles hier thuis, het is een gewoonte. Het scheelt veel geld en het is een makkelijke manier om niet bij te dragen aan vervuiling. Ik heb makkelijk praten nu; we hebben een grote tuin met 3 kliko´s en een bijkeuken. Echter is dit niet altijd zo geweest; toen ik een klein appartement of zelfs maar één kamer had, scheidde ik mijn afval ook. Afval scheiden kost nou eenmaal ruimte en ik snap echt wel dat het makkelijker is om alles gewoon in dezelfde bak te gooien. Kijk of die financiële motivator voor jou beter werkt dan alles rondom het milieu en vind een manier die bij jouw woonsituatie past.

Reizen

Reizen is natuurlijk enorm vervuilend, voornamelijk vliegen. Als je duurzaamheid heel belangrijk vindt, vlieg je waarschijnlijk niet vaak en dat is eigenlijk ook de enige manier om hier duurzamer mee om te gaan. Uiteraard kun je je Co2 uitstoot compenseren maar doe dat omdat je het wilt, niet om je schuldgevoel af te kopen. De enige tip die ik op vliegebied wil meegeven is; ga bewust om met vliegen. Boek niet klasseloos een vliegticket maar kijk ook eens naar andere opties. Verder spreekt de rest een beetje voor zich; rij niet continu onnodige stukken in de auto maar pak, indien mogelijk, eens wat vaker de fiets of het OV. Al fiets je één keer naar je werk in plaats van te rijden, alle beetjes helpen. Deze tip klinkt misschien raar maar ik ken echt heel veel mensen die op 10 minuten fietsen van hun werk wonen maar alsnog dagelijks met de auto gaan.

Nog een paar praktische tips

 • Skip de boterhamzakjes en ga voor een old skool broodtrommel.
 • Vul je flesje bij en koop niet steeds een nieuwe, ik vind zelf een Dopper erg fijn.
 • Gebruik geen plastic en papieren rietjes meer maar varianten die je af kunt wassen.
 • Koop eens wat bij de kringloop in plaats van naar Bol.com te surfen als je wat nodig hebt.
 • Minimaliseer en doe bijvoorbeeld de Wegdoechallenge. Door te minimaliseren en minder spullen te hebben, ga je automatisch ook minder kopen.
 • Laat je niet ontmoedigen door mensen die vinden dat je het niet goed genoeg doet. Ook vandaag weer kreeg ik types in mijn inbox die me hypocriet noemden en uitscholden omdat ik over duurzaamheid post terwijl ik niet veganistisch eet. Lastig; maar negeer dat soort oordelen. Je kunt het toch nooit voor iedereen op de wereld goed doen, dus doe vooral waar jij jezelf goed bij voelt.

Tot slot

In dit artikel heb ik geprobeerd tips te geven voor kleine aanpassingen in je dagelijkse leven. Ik ben absoluut geen duurzaamheidsfanaat maar vind het wel belangrijk om íets te doen en denk dat er héél veel makkelijke opties zijn die weinig tot geen aanpassingsvermogen van je vragen. Mijn ervaring is dat kleine stapjes die makkelijk toe te passen het makkelijkst aan te leren zijn en dat dat vaak beter werkt dat extreme veranderingen. Neem er van mee wat bij je past en bedenk; alles is mooi meegenomen maar we leven inmiddels wel in een tijd waar het milieu volledig negeren echt niet meer kan als we willen dat er nog meer generaties op deze planeet kunnen leven.

Wil jij duurzamer leven of ben je er al heel bewust mee bezig?

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

4 Comments

 • Amber / Ambers Things

  Duurzaamheid is echt zo een belangrijk onderwerp. Wat ben ik blij dat je het daar over hebt! Zelf pas ik ook al een groot deel van deze tips toe, maar er is zeker nog ruimte voor persoonlijke verbetering. Bedankt voor de inspiratie!

  september 11, 2020 at 9:50 am Reply
  • Mira Ennen

   Leuk om te horen, dankjewel!

   september 11, 2020 at 10:11 am Reply
 • johanna

  Duurzaamheid niet zo, maar wel bewust. Afvalscheiden is het “verplicht” omdat we voor de afvalzakken moeten betalen. Dus hoe minder hoe beter. Verder koop ik vaak navulverpakkingen die in een plastic zak zitten, en geen nieuwe dispencer of zo. Dus ook minder afval. Wel is er natuurlijk plastic. Maar zonder plastic wordt moeilijk, zeg ik al tikkend op mijn plastic toetsenboord. Ik koop nog te veel nieuwe boeken, alhoewel de bibliotheek ook weer een beetje in is bij mij. En alle overbodige dingen breng ik naar de kringloop. Zo vind ik het ok. Verdere regels zou ik dwang vinden.

  september 11, 2020 at 9:58 am Reply
  • Mira Ennen

   Dan ben je toch al hartstikke goed bezig!

   september 11, 2020 at 10:11 am Reply

  Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.