doelen

Life | Wat zijn jouw doelen voor 2021?

december 9, 2020

Zo tegen het einde van het jaar, ga ik altijd nadenken over mijn doelen en wensen voor het komende jaar en ik ben vast niet de enige. Bij het stellen van doelen en het maken van voornemens, roepen we vaak snel wat, zonder daar echt goed over na te denken. In dit artikel hoop ik je te inspireren tot het stellen van doelen die bij je passen en waar je echt gelukkig van wordt.

Waarom doelen stellen?

Ik vind het zelf prettig om doelen te stellen omdat ik het idee heb dat het werkt én omdat het me motiveert. Een groter doel motiveert me bij mijn dagelijkse werkzaamheden en inspireert me. Nu ben ik zelf niet extreem van het manifesteren maar er zijn een hoop mensen die echt geloven dat je doelen eerder bereikt als je er heel erg in gelooft. Als je doelen gaat stellen, is het allereerst handig om te bedenken waarom je dit doet. Heb je er een specifieke gedachte achter of doe je het omdat het ¨zo hoort¨? Je motivatie kan je helpen bij het stellen van de juiste doelen en helpt ook om vol te houden op momenten dat je even geen zin hebt om aan je doelen te werken.

Zet het om in taken

Deel je doelen op in kleinere taken zodat je er ook echt aan kunt gaan werken. Eén van mijn doelen is fitter worden en de kleinere taken zijn dan niet elke dag snoepen en wel elke dag voldoende bewegen. Door middel van deze taken werk ik dus naar mijn doel toe. Taken maken je doel behapbaar en zorgen dat je er ook echt iets mee kunt.

Waarom per se voor het nieuwe jaar?

Tja, dat vind ik zelf eigenlijk onzin maar ik doe het elk jaar toch weer. Je kunt altijd opnieuw beginnen en doelen stellen, of het nou voor morgen is of voor volgende week. Ik denk wel dat het collectief doelen stellen voor het nieuwe jaar motiverend werkt, je werkt toch een beetje gezamenlijk ergens aan. Stel je in elk geval niet afhankelijk op van een nieuw jaar of een nieuwe week, als jij midden in de week een doel wilt stellen waar je over een uur aan gaat beginnen, is dat helemaal prima.

Waar word jij gelukkig van?

Denk bij het stellen van doelen aan wat jou blij maakt en wat jouw leven zou verbeteren. Denk niet aan verwachtingen van anderen en ga niet vergelijken. Je kunt wel 3x per week gaan sporten maar als je dat saai vindt én als je totaal geen behoefte hebt om fitter te worden, zou ik dat vooral niet doen. Kijk eens terug op het afgelopen jaar en zet op een rijtje wat je graag anders had willen zien, dit kun je vervolgens omzetten in doelen. Ik werd het afgelopen jaar bijvoorbeeld niet blij van mijn gebrek aan fitheid. Dit heeft voor mij niks met gewicht of uiterlijk te maken maar met het feit dat ik na één trap al loop te hijgen en gewoon een sloom gevoel in mijn lichaam heb. Ik heb al eerder ervaren dat ik me extreem veel beter voel als ik niet elke dag snoep en als ik wekelijks sport. Ik word dus niet per definitie gelukkig van niet snoepen en van sporten zelf maar wel van het feit dat ik me lichamelijk beter voel als ik deze dingen doe.

Wat is haalbaar?

Het is handig als in elk geval een gedeelte van je doelen haalbaar is. Nu kun je dromen van een paar miljoen winnen en een privé eiland kopen (doen we allemaal wel eens, toch?). Dit zal voor de meesten van ons het aankomende jaar niet lukken, vrees ik. Dit soort gigantische doelen zijn top en heerlijk om over te fantaseren maar kijk ook naar haalbaarheid. Ik kan me wel voornemen om 5 dagen per week te gaan sporten maar dat is in de praktijk niet haalbaar. Ten eerste heb ik daar geen zin in en ten tweede is dat qua medicatie lastig. Bekijk welke opties haalbaar zijn en welke daarvan je het meeste aanspreekt. Als jij aankomend jaar een luxe nieuwe auto wilt kopen, moet je je auto financieren. Je kunt hiervoor een persoonlijke lening aanvragen, een spaarplan opstellen of kijken hoe je extra geld kunt gaan verdienen. Word niet overenthousiast maar realistisch, dan hou je het veel langer vol.

Hoe zorg je dat je de doelen ook gaat behalen (en dit keer echt!)?

  • Kijk naar de motivatie voor je doelen
  • Formuleer doelen die bij je passen
  • Kijk wat je afgelopen jaar niet blij maakte en zet dat om in aanpassingen voor het komende jaar
  • Deel je doelen op in makkelijk uit te voeren taken of acties
  • Geef niet meteen het hele jaar op als je een mindere week hebt, je kunt gewoon morgen opnieuw beginnen

Tot slot

Kijk wat voor jou werkt. Ik ben competitief ingesteld en bij sommige doelen werkt het om er een challenge van te maken met iemand anders. Uiteraard stel je je doelen voor jezelf maar als een competitie jou werkt, is dat top, toch? Ik vind doelen fijn omdat ze me, vooral op werkgebied, richting geven en me helpen. Wellicht heb jij dat ook of misschien vind je doelen onzin en zie je liever wel hoe alles loopt. Of je nou één (of geen) doel stelt of wel tien, het is helemaal aan jou. Doe wat bij jou past en waar jij gelukkig van wordt, dat is de leidraad.

Stel jij regelmatig nieuwe doelen?

*Dit artikel betreft een samenwerking.

Share:
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.