2020

Life | Ik durf het bijna niet te zeggen maar 2020 was voor mij een prima jaar..

januari 2, 2021

Het nieuwe jaar is begonnen en ik heb eigenlijk nog nergens gezegd wat ik nou precies van 2020 vond. Niet omdat ik dat niet wilde delen maar omdat ik lastig vind om het goed te verwoorden zonder de halve wereld te beledigen en te bagatelliseren dat het voor het gros van de mensheid gewoon een kutjaar was. Ik vond 2020 namelijk zo slecht nog niet en in dit artikel zal ik proberen uit te leggen waarom.

Allereerst

Natuurlijk vind ik het vreselijk dat er talloze mensen zijn overleden aan corona, dat mensen hun banen kwijtraken, vereenzamen of op een andere manier het erg zwaar hebben door het virus. Ik snap dat als je normaal een bruisend sociaal leven had, het afgelopen jaar een enorme impact had en ik snap ook dat het afschuwelijk is als je je zaak hebt moeten sluiten of een familielid bent verloren. Ik vind dus zeker niet dat iedereen overdrijft, echter als ik puur naar mijn persoonlijke situatie kijk, was 2020 echt een prima jaar.

Paniekaanvallen

Als je me volgt, weet je wellicht dat ik al een paar jaar kamp met ernstige paniekaanvallen waardoor mijn bewegingsvrijheid enorm beperkt wordt. Ik durf dus niet zomaar naar buiten en heb amper een sociaal leven en had dus al een paar jaar geoefend voor een lockdown. Dat er minder mocht, was voor mij dus helemaal niet zo´n aanpassing want ik deed al niks. Ook viel het stukje ¨mezelf verantwoorden¨ weg. In de voorgaande jaren moest ik continu uitleggen waarom ik niet mee kon, een uitnodiging moest afwijzen of waarom ik een verjaardag skipte. Heel vervelend en niet bevorderlijk qua stress. Omdat er het afgelopen jaar bijna niks mocht, viel die sociale druk weg en voelde het voor mij alsof ik even pauze had van de paniekaanvallen. Iedereen zat ineens thuis en ik was niet meer de uitzondering die nooit iets kon.

Eenzaamheid

Mijn sociale leven is zeer beperkt en Steven werkte tot maart 4 dagen per week buiten de deur; best wel eenzaam dus omdat ik zelf noodgedwongen de hele week thuis werk. Steven werkt sinds maart 2020 fulltime thuis en dat is voor mij (ondanks dat ik ´m soms achter het behang kan plakken) ontzettend gezellig. Ik ben niet meer zo veel alleen en het is een stuk minder stil in huis en ik merk dat ik dat fijn vind. Het was zeker even wennen maar de gezelligheid en niet meer continu alleen zijn, doet me heel erg goed.

Weinig impact

Steven en ik bleven gezond en ook de familieleden en vrienden die corona kregen, kwamen daar goed vanaf. Qua baan was er bij Steven wel wat gerommel maar uiteindelijk liep dat allemaal goed af. Ik zag mijn omzet wel wat dalen en er was minder werk maar van faillissement of problemen was gelukkig totaal geen sprake. Heel simpel gezegd; voor mij persoonlijk heeft 2020 eigenlijk alleen positieve veranderingen met zich mee gebracht, hoe gek dat ook klinkt. Nu is het misschien stom dat ik al zo lang gewend ben aan een vervelende situatie maar ik denk dat zoiets makkelijker te accepteren is als het met je eigen gezondheid te maken heeft dan wanneer het een stom virus is waar je verder niks van merkt.

Wat ik je mee wil geven

Wat ik je mee wil geven is dat hoe vervelend een situatie ook is, er is altijd wat van te maken. Natuurlijk mag je balen en klagen maar daar te lang in blijven hangen, verandert helemaal niks aan de situatie en geeft je alleen maar een naar gevoel. Kijk naar de dingen die nog wel kunnen en kijk wat je kunt leren van de situatie, dat is echt een stuk fijner voor jezelf. Een (hopelijk) inspirerend voorbeeld; ik kwam na mijn hartinfarct gedwongen thuis te zitten zonder werk of uitkering en moest op zoek naar manieren om vanuit huis geld te verdienen. Inmiddels heb ik een succesvol bedrijf waar ik elke dag met veel plezier in en aan werk.

2021

Ik verwacht dat we nog wel een aantal maanden en misschien wel het hele jaar met corona blijven zitten en daar moeten we nou eenmaal mee dealen, hoe naar dat voor veel mensen ook is. Ik wil me zelf focussen op mijn gezondheid, sporten, werken aan de paniekaanvallen, mijn bedrijf en webshop verder uitbouwen en vooral lekker genieten.

Wat je ook van 2020 vond, ik wens je een prachtig 2021!

Share:
Previous Post Next Post

3 Comments

 • Daphne - verdraaidmooi

  Juist! Precies dit! Ik sta er net zo in en heb toevallig zelf ook een artikel geschreven dat in grote lijnen op hetzelfde neerkomt! Wees creatief met de tools die wel binnen handbereik liggen en ga ervoor! Ik wens je een heel mooi 2021 en hopelijk bereik je ook lichamelijk wat!❤️

  januari 2, 2021 at 5:13 pm Reply
 • Simone

  Als ik er op terug kijk, vond ik het ook nog niet zo’n slecht jaar. Ik denk dat we erg worden beïnvloed door negativiteit. Zelf heb ik mij daar ook schuldig aan gemaakt. Zakelijk was het mijn beste jaar tot nu toe. Zo zie je maar weer, het kan ook wat goeds doen.

  januari 3, 2021 at 7:21 pm Reply
 • Xiana

  Voor mij was 2020 ook het jaar waarin mijn blog echt een mooie vaart heeft gemaakt. De vrijgekomen gedwongen extra tijd kon ik positief ombuigen door te gaan investeren in het beginnen met sporten dus ik ben eigenlijk ook best wel tevreden over 2020. Uiteraard zijn er ook heel wat kleine momentjes die ik gemist heb.

  januari 3, 2021 at 9:38 pm Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.