vegan macarons

Food | Smaakaron Vegan Macarons

maart 4, 2020

Voor een goede macaron kun je me midden in de nacht wakker maken, helaas zijn perfecte macarons lastig te vinden. In dit artikel eindelijk weer eens een macarontest; ik probeerde de vegan macarons van Smaakaron.

Mijn zoektocht naar de perfecte macaron

Jaren geleden ontdekte ik macarons bij Laduree, ik was op slag verliefd. Ik ontwikkelde een kleine obsessie en testte talloze macarons. In het begin vergeleek ik teveel met mijn favoriet, inmiddels heb ik geleerd dat elke macaron anders is. Veel smaak vind ik belangrijk en bijzondere smaken wekken altijd mijn interesse, ook let ik op een fijne balans tussen krokant en smeuïg. Een kritische tester ben ik, zeker na ál die macarons die er inmiddels geproefd zijn. Ik was zeer benieuwd en probeerde dan ook met veel plezier 8 vegan macarons van het Groningse Smaakaron.

Smaakaron Groningen

Smaakaron is gevestigd in Groningen en heeft helaas geen webshop. Ze maken met veel liefde (glutenvrije) macarons en beloven een prikkeling voor je smaakpapillen. De macarons kenmerken zich door veelal pastelkleurtjes en dan scoor je bij mij sowieso al punten. Smaakaron verkoopt op dit moment 20 smaken waarvan er 12 vegan zijn, genoeg keuze dus. Ik kocht op Veggieworld 8 smaken voor €12 en die onderwierpen we de afgelopen dagen aan een kritische test.

De macarons

Verder in dit artikel ga ik per smaak nog even in op onze bevindingen maar er is natuurlijk meer, bijvoorbeeld structuur. De macarons zijn zeer luchtig, zo luchtig dat sommige uit elkaar vielen. De balans tussen luchtig en smeuïg vond ik echter perfect; het binnenste laagje was altijd goed genoeg aanwezig en zorgde voor een zachte touch. Het minst fijne aan de macarons vond ik de amandelkorreltjes. Macarons worden gemaakt met (in dit geval organisch) amandeldeel en het lijkt alsof dat niet helemaal fijn gemalen is. Bij elke macaron heb je vrij veel van die korreltjes in je mond en dat is wat mij betreft geen toevoeging. Je proeft daardoor ook erg de amandel en minder de betreffende smaak; van mij mag het dus wel wat fijner gemalen worden.

Mango en limoen

De mango proef ik niet direct, de limoen is duidelijk aanwezig en lekker fris. In de nasmaak proef ik wel wat mango maar de limoen blijft overheersen.

Roos

De smaak is subtiel maar wel duidelijk roos. Ik vind dat altijd een lekkere smaak in gebak en koekjes maar hij had wel wat intenser gemogen.

vegan macarons

Tiramisu

De favoriet van Steven; hij nam er zelfs twee. Deze macaron smaakt duidelijk naar tiramisu en de smaak is goed aanwezig; lekker!

vegan macarons

Pistache

Ook pistache is zeer subtiel maar wel duidelijk pistache. Ik hou zelf meer van smaken die je echt duidelijk proeft, de amandel overheerst nu bij veel macarons ten opzichte van de eigen smaak en dat vind ik zonde.

Groene thee en citroen

Ik proef meteen de intense smaak van groene thee, het doet me zelfs aan matcha denken. Ook de citroen is goed aanwezig; een hele bijzondere combinatie die zeker lekker is.

Chocolade

Geen hele intense chocoladesmaak maar wel gewoon lekker.

vegan macarons

Mojito

Deze moest ik natuurlijk proberen; ik vind munt en limoen altijd zo´n goede combinatie! Ik proef duidelijk mojito maar het zure overheerst duidelijk, van mij had er wel wat meer munt bij gemogen.

vegan macarons

Kweepeer en lavendel

Deze macaron had naast de creme ook wat jam in het midden, een lekkere toevoeging. De lavendel proef ik eigenlijk totaal niet; de kweepeer een beetje, de macaron is vooral mierzoet.

vegan macarons

Eindoordeel

De macarons zijn absoluut smakelijk maar ik ben er niet lyrisch over. De smaken zijn me vaak net wat te subtiel en ook het korrelige scoort geen pluspunten. Er is wel een grote maar: ik eet niet volledig vegan. Als je volledig vegan eet, is het vermoedelijk een stuk lastiger om goede macarons te vinden en is dit denk ik één van de beste opties. Als je niet (volledig) veganistisch eet, zou ik toch voor een andere patisserie gaan. Veel pluspunten voor het feit dat ze niet één of twee vegan smaken hebben maar gewoon 12. Nog een groot pluspunt vind ik dat ze weinig standaard smaken hebben maar lekker experimenteren zonder dat het te raar en ontoegankelijk wordt, daar hou ik van. Smaakaron heeft een winkel aan de Oude Ebbingestraat in Groningen, alle contactinfo en de smaken kun je vinden op hun website.

Update 15 maart 2020:

Na het lezen van mijn review, vroeg Smaakaron of ik nog wat meer smaken wilde testen én of ik het verschil tussen vegan en niet vegan wilde proeven. Daar ging ik uiteraard graag op in en al snel kwam de postbode langs met een flinke doos vol macarons. De niet vegan smaken vond ik in sommige gevallen net wat romiger maar echt groot is het verschil niet. Het korrelige van de macarons was dit keer een stuk minder en ik ontdekte een aantal goddelijke smaken (citroentaart!). Nog meer leuk nieuws: Smaakaron vertelde me dat ze op aanvraag gewoon een doos bij je thuis kunnen bezorgen!

Heb jij de vegan macarons van Smaakaron al eens geprobeerd?

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

2 Comments

 • Anouk's kookboek

  Ik ben ook fan van uitgesproken smaken maar vind het juist lekker dat deze macarons wat subtieler waren in smaak.
  Heb ze ook meegenomen vanaf de veggiebeurs 🙂

  maart 4, 2020 at 3:02 pm Reply
  • Mira Ennen

   Ah wat leuk dat je ze ook geproefd hebt en goed om te horen dat ze bevallen zijn! Zo zie je maar, volgens mij zijn er genoeg mensen die dat subtiele juist wel kunnen waarderen:)

   maart 4, 2020 at 3:47 pm Reply

  Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.