oesters eten

Oesters eten, waar moet je op letten?

juli 3, 2019

Toen ik vorige week vanuit Frankrijk een story plaatste dat ik oesters at, kreeg ik heel veel vragen. Vragen die ik zelf eigenlijk ook wel interessant vond. Ik besloot dus op onderzoek uit te gaan naar informatie over oesters eten en deel in dit artikel mijn tips!

Disclaimer

Meteen maar even een kleine disclaimer. Ik ga zelf vrij bewust om met het eten van dieren en ben geen voorstander van het promoten van vlees. Ik vind bewust zijn het belangrijkste en iedereen heeft nou eenmaal andere normen en waarden waar die zich prettig bij voelt. Deze disclaimer plaats ik, omdat ik wel eens heb gezegd nooit vlees te promoten op mijn blog. Het schrijven van een artikel over verse oesters die ik aan de Franse kust at, valt voor mij echter niet onder het promoten van vlees. Tot slot zijn oesters ook nog één van de meest duurzame ¨diersoorten¨ om te eten. Het kweken is weinig milieubelastend en als je ze lokaal eet, is er geen milieuvervuiling door transport.

Wat is een oester?

Een oester is geen vis of zoogdier maar een weekdier. Oesters leven in de ondiepe en wat warmere delen van de oceaan en worden (jawel) levend opgegeten. Oesters zijn ontzettend gezond, ze zijn niet vet en bevatten veel proteïne, mineralen en vitamines. Ook zouden ze lustopwekkend zijn én goed voor de weerstand. Een oester open je pas als je gaat eten, in een restaurant doen ze dit doorgaans voor je. Een verse oester hoort er vochtig uit te zien en te bewegen als je tegen de rand duwt.

Welk formaat moet ik kiezen?

Op onze Franse kaart zagen wij verschillende cijfers en woorden staan, deze bleken de grootte van de oesters uit te drukken. De groottes gaan van 0 tot 5, waarbij 5 de kleinste is. Als beginnende oester eter zou ik altijd voor een kleine variant gaan, de substantie kan best even wennen zijn en dat doe je met een klein hapje nou eenmaal makkelijker.

Oesters eten, hoe doe ik dat?

Een oester eten is wennen, op alle gebieden, De eerste keer dat ik een oester at, vond ik ´m vies, inmiddels ben ik er dol op. Als je graag wilt proeven maar het ook eng vindt, sprenkel er dan wat citroen, wijn of uitjes over om de smaak wat toegankelijker te maken. Dit is sowieso lekker, maar ook prettig als je de zilte smaak nog niet kent. De oester zit nog  vast aan de schelp, dit kun je makkelijk los maken met een vorkje. Laat de oester naar binnen glijden en kauw, ook als je de substantie niks vindt. Goed kauwen is ook qua veiligheid handig; de oester komt dan niet levend in je buik. Een levende oester kan in je maag een sap uit scheiden als verdediging, hier word je ziek van.

Tot slot

Ondanks dat een oester er misschien niet zo appetijtelijk uit ziet, en een zilte smaak je ook niet lekker lijkt, is het echt heel leuk om oesters eten eens te proberen. Geef het een kans, ook als de eerste tegenvalt. Haal ze dan uiteraard niet bij de supermarkt, maar kies een mooi moment. Zo aten wij vorige week verse oesters in hét oestergebied van Frankrijk, verser en lekkerder kan wat mij betreft bijna niet. Ook smaakt een oester uit Zeeland totaal anders dan één uit Bretagne, iedereen heeft zo zijn favoriet.

Heb jij wel eens oesters geproefd?

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

2 Comments

 • Bianca

  Ik heb nog nooit oesters gegeten, maar dit staat nog wel een soort van op mijn bucketlist 🙂

  juli 4, 2019 at 10:19 am Reply
  • Mira Ennen

   Ik zeg doen, heel benieuwd hoe het gaat bevallen 😀

   juli 4, 2019 at 10:43 am Reply

  Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.