koekjes

Food | Simpele koekjes lekkerder maken

december 14, 2017
Kerst is natuurlijk de ultieme gelegenheid om los te gaan met de meest mooie en spectaculaire baksels. In de winkel zijn handige kant en klare mixen te vinden en op Pinterest komen de meest prachtige creaties voorbij. Het nadeel aan deze koekjes vind ik dat ze vaak een beetje saai smaken, en dat is eigenlijk zonde. Ik experimenteerde een beetje met kant en klare bakmixen en kwam tot een ontdekking die mijn koekjes een stuk lekkerder maakt.

Standaard recept

Voor deze koekjes heb ik een bakmix uit Duitsland gebruikt die volgens de ingrediënten gewone meel en tarwemeel bevat, suiker, zout en aroma. Erg basic dus en als je geen bakmix wilt gebruiken, zou ik gewoon het meest standaard koekjesrecept gebruiken wat je kunt vinden.

Ik heb gekozen om kerstboompjes van de koekjes te maken maar uiteraard kun je dit met elke vorm koekjes doen. Ik zou je wel aanraden om een uitsteekvormpje te gebruiken want het is handig als elk koekje straks dezelfde vorm heeft.

 

De vulling

Tijdens het uitsteken heb ik de koekjes dunner gehouden dan ik normaal zou doen, op de helft van de koekjes komt namelijk een dun laagje gekonfijte citroenrasp. Daar stapel je vervolgens een ander koekje op, en bakken maar. Ik gebruik hiervoor een potje van Dr. Oetker (te koop bij de supermarkt) omdat ik deze het beste vind smaken. Het effect na het bakken doet me een beetje denken aan een gevulde koek alleen zonder de heftige amandelsmaak en fris van de citroen. Als ik zelf citroen ben gaan raspen was het effect ook wel lekker, alleen wel heel erg citroen. Ook lekker maar het spul uit dit potje geeft voor mij toch de lekkerste smaak.
Belangrijk is om de rasp niet te dik op de koekjes te smeren, dan worden ze te nat. Verder kun je gewoon het recept wat je hebt volgen, let er alleen wel op dat je baktijd waarschijnlijk wat langer is, omdat de koekjes dubbel zijn.
De glazuur is overigens erg makkelijk te maken met citroensap, poedersuiker en eventueel wat rode kleurstof.

Tot slot

Door deze variatie krijg je lekkere, stevige koekjes met een kleine twist. Dit artikel is overigens niet gesponsord, ik kwam zelf op het idee omdat ik de koekjes uit deze bakmix heel mooi vond, maar wel vrij saai qua smaak. Als je op zoek bent naar een vergelijkbare bakmix uit de Nederlandse supermarkt, dan bevat deze mix voor zandkoekjes nagenoeg dezelfde ingrediënten als mijn Duitse mix.

Bak jij wel eens koekjes?

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.